בבחריין מנסה איראן להדליק את מרד השיעיים במפרץ. בטהרן: הוצאות להורג של מפגינים

ביום ה' 17.2 הטיל שליט בחריין שייח' חמאד אל חליפה Sheikh Hamad bin Isa Al-Khalifa, את כוחות צבא בחריין למערכה נגד ארגוני האופוזיציה בארצו, לאחר שכמה שעות קודם לכן הסתערו כוחות משטרה גדולים על הכיכר המרכזית בעיר, כיכר הפנינה Pearl Square, ובאש חיה ובגז מדמיע פינו בכוח את המפגינים שהקימו שם עיר של אוהלים. לפחות 4 מפגינים נהרגו ועשרות נפצעו. המקורות הצבאיים ובמפרץ של תיקדבקה מדווחים כי שליט כווית, המכנה את עצמו 'מלך' שהוא גם המפקד העליון של הצבא חילק את צבאו הקטן המונה 9,000 חיילים ל-3 חלקים. חלק אחד הוא פרס מסביב לבתי הזיקוק היחידים בממלכה המופעלים על ידי Bahrain Petroleum Co, שיש להם יכולת זיקוק של 267,000 חביות נפט ביום ואשר מהווים את חוט השדרה של הכלכלה הבחריינית. חלק שני נפרס מסביב לארמון המלוכה ולרבעים בבחריין בה מתגוררים אנשי משפחת המלוכה והשכבה השלטת, ואת החלק השלישי של הצבא המלך שלח מול המפגינים והשכונות השיעיות בבחריין. ביום ה' בבוקר נראו טורי טנקים וכלי רכב משוריינים אחרים של הצבא נעים לתוך מרכז העיר. שייח' חמאד אל חליפה, לבש מדים צבאיים, והוא מנהל בעצמו את פעולות הצבא.
המקורות שלנו מוסרים כי אל-חליפה עומד עתה בפני שלוש בעיות עיקריות: המפלגה השיעית העיקרית והגדולה מבין כל המפלגות בממלכה al-Wefaq party הצליחה ביום ד' לאחד סביבה את כל 10 מפלגות האופוזיציה והן הקימו וועדה לתיאום ההפגנות. מנהיג המפלגה השיעית שייח' עלי סאלמאן Sheik Ali Salman, אמר כי מפלגתו איננה מתכוונת להקים בבחריין משטר דומה לזה שהוקם באיראן. במלים אחרות, הוא מכין את עצמו כבר לתפוס את השלטון בממלכה. המקורות של תיקדבקה מציינים כי לדבריו יש ערך דומה כמו לדבריהם של האחים המוסלמיים במצרים אשר אומרים כי אין להם כוונה לתפוס את השלטון בקהיר. הבעיה השלישית העומדת לפני שליט בחריין היא העובדה שהמהומות נתפסות בדעת הקהל הערבית והעולמית כהמשך למהפכות שהתחוללו בתוניסיה ובמצרים, ולא מה שהן באמת,  מהלך איראני שמכוון להפיל אותו מהשלטון ולבסס משטר פרו-איראני ראשון בין מדינות המפרץ הפרסי. ההפגנות בבחריין שתסתיימנה בהקמת משטר כזה, יכולות להביא להתלקחות בקרב המיעוטים השיעיים ביתר מדינות המפרץ, בייחוד בסעודיה, ובכווית בה המיעוט השיעי המונה כ-20 אחוז מהאוכלוסייה והוא פעיל מאוד מבחינה פוליטית ודתית, יכול לגרום שם להתלקחות מהומות דומות.
במקביל, מוסרים המקורות האיראנים של תיקדבקה כי בטהרן מתקיימות ביום ה' שיחות אינטנסיביות בין הנשיא אחמדינז'אד לבין מפקדי משמרות המהפכה והבאסיג', לגיבוש עמדות ותכנון פעולות ל"טיפול שורש" בהמשך המהומות. החשש אצל ההנהגה האירנאית הוא היא כי מהומות הצעירים במדינות הערביות ילכו ויתגברו ויביאו לחידוש פעולות המחאה ברחבי איראן – עד כדי הסכנה להמשך קיום המשטר.
מאז יום ב' 14.2 מספר עצורי ההפגנות באיראן עלה על 1,400 איש, כאשר איש איננו יודע היכן הם מוחזקים ומה עלה בגורלם.
הקו המסתמן בדיונים הוא שאחמדינז'ד ורוב עוזריו, התובע הכללי מוחסייני אג'ייאי Mohseni-e Ejehee, מפקד כוחות הביטחון הפנימיים האיראניים מוחמד נאג'די Mohammad Reza Radan Mohammad Reza Naghdi , וכן האייטוללה אחמד ג'אנאטי Ahmad Jannati יו"ר הועדה לפיקוח על יישום החוקה, דורשים עתה להוציא להורג חלק מהעצורים במטרה להרתיע מכל ניסיון לחדש את המהומות. להצעה זו הצטרף בשעות האחרונות גם עלי לאריג'ני Ali Larijani יו"ר המג'לס, שהוביל ביום ד' את המהלך בבית הנבחרים האיראני לעצור, להעמיד למשפט, ולהוציא להורג גם את שני מנהיגי האופוזיציה מיר חוסיין מוסאווי, ומהדי כרובי Mir-Hossein Moussavi and Mahdi Karrubi.
המקורות האיראנים של תיקדבקה מוסרים כי העולם יהיה בימים הקרובים עד מצד אחד להפגנות מיליונים בטהרן ובערים מרכזיות אחרות באיראן שיצאו לרחובות כדי להביע תמיכה במשטר, ומהצד השני הוצאה להורג של עשרות צעירים איראנים אנשי אופוזיציה, תוך התעלמות מוחלטת ממחאות בינלאומיות.


 

Print Friendly, PDF & Email