בהלה מפני טרור גרעיני בניו דלהי. בשוק גרוטאות בעיר נמצאו 6 מקורות של החומר הרדיו אקטיבי קובאלט Cobalt-60, בו משתמשים להרכבת פצצות מלוכלכות. יש נפגעי קרינה

המקורות ללוחמת טרור של תיקדבקה: לפחות 5 אנשים מאושפזים בתי חולים בניו דלהי, אחד מהם במצב אנוש, לאחר שנפגעו מכוויות הבאות מקרינה רדיואקטיבית, שעה שעסקו בחיתוך מתכות מהן נבעה הקרינה. עשרות אנשים אחרים שהיו בסביבתה של חנות גרוטאות בשוק במערב הבירה ההודית, סובלים מהקאות ובחילות. כוחות הביטחון ההודיים ומדעני מכוני מחקר גרעיניים הודיים, סגרו אזור של השוק בקוטר של 1 קמ"ר, בו נמצאות כ-200 חנויות של גרוטאות מתכת, מחשש כי האזור מזוהם כולו בקרינה רדיו אקטיבית.
בעוד הנשיא באראק אובמה מכנס ביום ב' 12.4 בוושינגטון וועידה בינלאומית שבמרכזה המלחמה בטרור גרעיני, אותו הנשיא הגדיר 'כאיום היחיד הגדול ביותר על ביטחונה של ארצות הברית, גם בטווח המיידי, בטווח הבינוני, ובטווח הארוך'. ציטוט המקור: the single biggest threat to U.S. security, both short-term, medium-term and long-term, והוא נפגש ביום א' לצורך דיון באיום הזה עם ראשי ממשלות הודו ופקיסטן, שהסכנה כי טרור גרעיני יבוצע או ייצא משטח מדינותיהם על ידי אנשי טרור מוסלמיים הוא הגבוה ביותר, יש נפגעים מקרינה של חומרים גרעיניים בשוק בניו דלהי בירת הודו.
מדענים הודיים משני מכוני מחקר גרעיניים, המרכז למחקר גרעיני 'באבא' Baba Atomic Research Centre- BARC, ומכור הכוח הגרעיני 'נארורה' Narora Atomic Power Plant, שהוזעקו למקום זיהו את החומר הגרעיני שנמצא בחנות הגרוטאות וגרם לקרינה כקובאלט Cobalt-60.
בחומר הרדיואקטיבי הזה משתמשים לצרכי רפואה, תעשיית המתכות, צבעים, תכשיטים, ובעבודה במכרות, אולם הוא גם חומר בו משתמשים בהרכבת פצצות מלוכלכות-רדיו-אקטיביות.
דו"ח של רשויות הביטחון האמריקני משנה שעברה ציין את הקובאלט Cobalt-60, כאחד החומרים מהם אנשי הטרור מתכוונים להרכיב פצצות מלוכלכות. ( הקובאלט 60 צוין ביחד עם 3 חומרים אחרים, Caesium-137 Strontium-90 and Plutonium.)
צוותי עבודה של הסוכנות לאנרגיה גרעינית בווינה ה-IAEA, פעלו השנה כבר פעמיים, פעם אחת בקבול בירת אפגניסטן, ופעם אחת בקמפלה בירת אוגנדה, כדי להבטיח כי כמויות גדולות של קובאלט Cobalt-60 יועברו למקומות בטוחים כדי שלא תתאפשר נפילתם לידי גורמים טרוריסטיים.
המקורות ללוחמת טרור של תיקדבקה מדווחים, כי עדיין לא ברור מהיכן הגיעו המתכות בהן נמצא החומר הגרעיני לניו דלהי, וכי ראש ממשלת הודו מאנמואן סינג Manmohan Singh, עודכן על מצב החקירה באירוע גרעיני זה, לפני שנכנס לפגישתו ביום א' עם הנשיא באראק אובמה. בפגישה קרא ראש הממשלה ההודי לנשיא האמריקני לפעול מיד נגד מקורות הטרור המוסלמי בפקיסטן, מאחר והסכנה הגדולה ביותר לביצוע פיגוע גרעיני באה משם.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים כי אין הסכמה בין הנשיא באראק אובמה ובין ההנהגות המדיניות- הצבאיות- המודיעיניות של הודו, לגבי מצב הבטיחות של הנשק הגרעיני הפקיסטני. בעוד שארצות הברית מכריזה כי הנשק הגרעיני הפקיסטני מאובטח היטב, ראש ממשלת הודו איננו סבור כך, והוא התבטא לא פעם, כולל באוזני הנשיא אובמה, כי אל קעידה והטאליבן שולטים כבר, באמצעות חדירה לשירותי המודיעין הפקיסטנים, באמצעי הביטחון של הנשק הגרעיני, דבר שיאפשר להם להשתלט עליו כאשר יחליטו לעשות זאת. המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי בשיחות קודמות של סינג עם הנשיא אובמה הוא חזר כמה פעמים על כך, כי המודיעין הישראלי שותף להערכה הודית זו.
זמן קצר לאחר פגישתו עם ראש ממשלת הודו נפגש הנשיא אובמה עם ראש ממשלת פקיסטן יוסוף ראזה גילאני Yusuf Raza Gilani . הנשיא האמריקני לחץ על ראש ממשלת פקיסטן כי איסלמאבאד תגביר את פעולותיה נגד הטרוריסטים הבאים משטחה ותוקפים מטרות בהודו. חוגים פקיסטנים בכירים אמרו כי גילאני סקר לפני הנשיא את סידורי הביטחון של הנשק הגרעיני הפקיסטני, וכי אובמה הביע את שביעות רצונו מכך. אולם צריך לשים לב, כי כל הדיווחים האלה הנוגעים לנשק הגרעיני באו ממקורות פקיסטנים , ואף אחד מהם לא בא ממקורות אמריקניים.

Print Friendly, PDF & Email