בוועידת וורשה הרחיבה ישראל את חזיתות המאבק הצבאי נגד איראן לתימן ולעיראק
ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו הגדיר, ביום ה' 14.2, את עצם סדר הישיבה בראש שולחן הדיון הסגור שנערך בוועידת וורשה לשלום וביטחון במזרח התיכון, כ'אירוע היסטורי'.
נתניהו התכוון לכך, כי בראש ישבו (משמאל לימין) שר החוץ האמריקני מייק פומפיו, שר החוץ התימני חאלד אל-יאמאני Khaled al-Yamani ולידו נתניהו.
אפשר וצריך להניח, כי שלושה גורמים הפעילו לחץ כבד על ממשלת תימן, שמקום מושבה הוא בעדן בדרום תימן, כדי לקיים סדר ישיבה זה. בראש ובראשונה ממשל הנשיא טראמפ בוושינגטון, שוועידת וורשה נחשבת בעיניו כאחד השיאים החשובים של המהלכים המדיניים-כלכלים האמריקנים נגד איראן, אבל גם נגד כל אלה שמתנגדים למדיניות זו, בייחוד בתוך ארה"ב ובאירופה.
הגורם השני הייתה סעודיה, שכוחותיה המזוינים מנהלים כבר ארבע שנים מלחמה בתימן, מאז 2015 , כנגד אויביה של ממשלת עדן-ההוטים הנתמכים על ידי איראן. והגורם השלישי הוא איחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE שכוחותיה נלחמים לצד הסעודים בתימן, מול ההוטים והאיראנים.
מבחינה פוליטית ישראלית פנימית, בייחוד בתקופת מערכת בחירות כמו זו שנערכת עתה בישראל, אין ספק כי מדובר בהישג תעמולתי חשוב של נתניהו. אין שום מנהיג או פוליטיקאי ישראל אחר שמסוגל, או יודע, איך להפגין נוכחות מרשימה כזו על הבימה הבינלאומית, בייחוד כאשר ישיבה לצד שר החוץ התימני באה 24 שעות בלבד לאחר שנתניהו נפגש בוורשה עם שר החוץ של עומן יוסוף בין עלוואי בין עבדאללה Yusuf bin Alawi bin Abdullah.
אולם גם לסמלים, טקסים, ומערכות יחסי ציבור עם כל חשיבותם ישנם מחירים, וכדאי לדעת אותם.
עצם העובדה ששר החוץ האמריקני פומפיו, הושיב את נתניהו, כאשר שר החוץ התימני חוצץ ביניהם, מצביעה על כך כי מעתה תיקח ישראל חלק גדול וגלוי יותר, לצד ארצות הברית, סעודיה, ה-UAE, במלחמה נגד ההוטים בתימן.
בכך אין חידוש או הפתעה מרובים, מאחר וההוטים בתימן נתמכים לא רק על ידי איראן אלא גם על ידי חיזבאללה. החידוש הוא בכך הוא שישראל תתחיל להגיש עזרה צבאית-מודיעינית גלויה לתימן, דבר שהיא ביצעה עד היום באמצעות סעודיה.
אולם צריך וכדאי לדעת, שכל זאת מתרחש כאשר בית הנבחרים האמריקני מחליט ביום ד' להפסיק את העזרה האמריקנית לממשלת עדן, לסעודיה ולאיחוד הנסיכיות ה-UAE, במלחמה בתימן. רוב של 248 חברי קונגרס, ביניהם 18 רפובליקנים, מול מיעוט של 177 צירים, הצביעו בעד ההחלטה להפסקת העזרה, כלומר מעורבות ארה"ב במלחמה. החלטה דומה אושר קודם לכן בסנט.
במילים אחרות, פומפיו ונתניהו, מנהלים עתה מדיניות שאין לה תמיכה בגבעת הקפיטול בוושינגטון.
מא
מאחר וביום ד', ערב פתיחת וועידת וורשה, שמענו גם באמצעות הערכת המודיעין של אמ"ן לשנת 2019, וגם באמצעות דבריו הנמרצים של שר החוץ האמריקני מייק פומפיו ש'אמר, כי אין אפשרות להשיג שלום ויציבות במזרח התיכון בלי להתעמת עם איראן. זה פשוט לא אפשרי!' כי חזית הצפון התרחבה עכשיו מלבד סוריה ולבנון, גם לאזורי צפון ומערב עיראק.
מדובר בהתפתחות צבאית-אסטרטגית מרחיקה לכת, לפיה צה"ל עומד לפעול בחזיתות מרוחקות מישראל.
לזה התכוון נתניהו כאשר אמר בוורשה ביום ה', כי ראש ממשלה ישראלי ושרי חוץ ערביים דיברו ביניהם בעוצמה, נגד האיום המשותף של איראן'.
עוצמה פירושה פעולה צבאית ולא מילים!