בחילופי אש בדמשק בין הצבא למתנגדי אסד, 2 שוטרים, ו-15 אזרחים סוריים הרוגים
ההפגנות והתקוממות נגד משטרו של נשיא סוריה בשאר אסד קיבלו ביום ג' 5.4 מפנה דרמטי, כאשר חמושים אנשי האופוזיציה הסורית פתחו, בפעם הראשונה מאז התחלת המהומות באמצע חודש מרס, באש מהמארב על כוחות הביטחון הסוריים שני שוטרים סוריים נהרגו. תקרית האש התרחשה בשכונת כפר בטנא Kfar Batna. בתגובה, פתח הצבא הסורי באש על תושבי השכונה והרג לפחות 15 מהם.
ביום ב' נערכה בדמשק הלווית 10 הרוגים במהומות בשכונה אחרת בדמשק, דומא Douma. בעת ההלוויה פתח הצבא באש על משתתפיה. העובדה שישנם עתה באופוזיציה הסורית אלמנטים חמושים המוכנים להיכנס לעימות מזוין עם משטר אסד ועוד בבירה הסורית, מצביעה על פתיחת שלב חדש של שפיכות דמים במאבק בין אסד לאופוזיציה.
עד עתה היה הצבא וכוחות הביטחון הסוריים הגורמים היחידים שפתחו באש בהפגנות. עתה יש לצפות להתפשטות ההתנקשויות המזוינות גם לערים אחרות בסוריה, ולתגובה חריפה של השלטון.
קודם לכן פרסמו ביום ג' 5.4 המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה את הניתוח הבא על המצב בסוריה:
ההתקוממות נגד אסד, המאורגנת על ידי וועדת המהפכה הסורית The Syrian Revolution 2011, שהיא ארגון הגג של ארגוני האופוזיציה הסוריים, והאחים המוסלמיים, החלה ביום ג' 5.4 בגל חדש של הפגנות, ובפעם הראשונה גם התנגדות אזרחית פסיבית, נגד משטרו של הנשיא בשאר אסד, אשר יימשכו בימים ובסוף השבוע הקרוב.
המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה מדווחים, כי בעוד שגם המשטר וגם האופוזיציה יודעים כי עדיין לא נשקפת סכנה ממשית למשטרו של אסד, למרות מהומות הדמים בדרעא Daraa בדרום המדינה, ובלטקיה שלחוף הים התיכון, שהם נהרגו למעלה מ-110 מפגינים, המשך ההפגנות מבליט יותר ויותר את התופעה כי לרשות המשטר כוחות צבא וביטחון נאמנים מועטים מידי כדי לדכא הפגנות שיתרחשו בהיקף ארצי-לאומי, וכי זו רק שאלה של זמן עד שהמחאה בסוריה תפתח בכיוון זה. בהתפתחות כזו יעמוד משטרו של אסד בפני סכנה ממשית.
זו הסיבה מדוע בשלב זה ממשיכים משטר אסד והאופוזיציה במשחק החתול והעכבר ביניהם, כאשר שני הצדדים מקווים כי כאשר יתרחש שלב ההכרעה ביניהם, כף המאזנים תינטה לטובתם.
אולם המקורות שלנו מציינים כי כבר בשלב זה ברור כי גם אם שלטונו בשאר אסד יחזיק מעמד, דבר שעדיין לא ברור, הוא אף פעם לא יהיה יותר אותו משטר יציב, יהיר, ובטוח בעצמו, כפי שהיה עד היום, וכי שלטונו של אסד הולך ונחלש במהירות.
נקודת ההכרעה בין שני המחנות תתרחש כאשר הציבור הסוני בסוריה המהווה כ-76 אחוז מתוך אוכלוסיה של 26 מיליון אזרחיים סוריים, יחליט להצטרף בהמוניו לתנועת המחאה נגד אסד. עד עתה רובו של ציבור זה יושב מהצד ומתבונן במתרחש, ועדיין מפחד מכדוריהם ומידם הקשה של הכוחות הנאמנים לאסד.
מאחר וראשי האופוזיציה והאחים המוסלמיים הסוריים מודעים לתופעה זו הם עושים מאמצים רבים להעמיק את ההתנגדות הפסיבית של האוכלוסייה הסורית כלפי השלטונות מבלי שהם יצטרכו לצאת לרחובות ולהתמודד עם כוחות הביטחון הסוריים. דוגמא: השבוע העבירה האופוזיציה בקשה לאוכלוסייה לא לשלם את חשבונות החשמל. פעולת מחאה זו זכתה להצלחה בערים הגדולות, ומשטר אסד עומד עכשיו לא רק בפני מהומות ו'ימי זעם' מתגברים, אלא גם בפני גלים של התנגדות אזרחית פסיבית.
דוגמא נוספת: בלטקיה בה מתגוררים כ-400,000 סונים, לעומת כ-300,000 עלוואים, מחולקת העיר למעשה כבר לשתי ערים נפרדות כאשר העלוואים אינם מעזים להיכנס יותר לאזורים הסונים ולהפך, והצבא הסורי שולט רק בדרכים הראשיות המוליכות מהנמל, שהוא נמל היבוא והיצוא העיקרי של סוריה, אל מחוץ לעיר.
על רקע המתרחש בלטקיה, מנסה האופוזיציה הסורית לעורר בימים הקרובים הפגנות המונים בעיקר בערים, חאלב Halab-Aleppo, ודמשק. המקורות של תיקדבקה מציינים כי באם האופוזיציה תצליח לעורר ביום ג' וד' 6.4-5, מהומות בחאלב הנחשבת כמרכז הפוליטי והכלכלי של הסונים בסוריה, ואשר מספר תושביה הוא כ-2.8 מליון, כלומר 12-11 אחוז מכלל תושביה של סוריה, הדבר ייחשב כעוד סדק גדול אחד במשטר העלוואי והנשיא בשאר אסד.
המקורות שלנו מוסרים, כי במאמץ למנוע התפתחות כזו הזרים אסד בתחילת השבוע לחאלב תגבורות גדולות של כוחות ביטחון, ניתק את רובה של העיר מרשתות האינטרנט, וערך מעצרים של אלפי פעילים וחשודים בקשרים עם האופוזיציה.
הבעיה העיקרית בפניה אסד עומד היא כי הוא יכול לסמוך בפעולות דיכוי כאלה רק על כוחות ביטחון המורכבים מעלוואים הנאמנים לו ולמשפחתו.
במילים אחרות, אסד יכול לסמוך רק על המשמר הרפובליקני בצבא הסורי המהווה את דוויזיה מס' 4 הסורית, ועל שירותי הביטחון והמודיעין הסוריים המאוישים בעיקר על ידי העלוואים. על הצבא הסורי שרוב יחידותיו מורכבות מסונים, אסד לא רק שאיננו יכול לסמוך, אלא שהוא איננו מעז לערב אותו בדיכוי המהומות מחשש שהוא יצטרף למפגינים.