ביקור נשיא איראן אחמדינז'אד בבגדאד, איתות איראני כי הוא האיש העומד עתה בראש התוכנית הגרעינית האיראנית, והמשא ומתן עם ארצות הברית.

ביום ראשון 2 למרץ, נחת נשיא איראן אחמדינז'אד בשדה התעופה הבינלאומי של בגדאד, ובכך התחיל ביקור רשמי בן יומיים בעיראק, בה באורח רשמי שולטת ממשלת עיראקית, אבל למעשה שולט בה הצבא האמריקני.
כבר כאשר יעשה את צעדיו הראשונים מחוץ לדלת המטוס בעודו עומד על המדרגות אשר יביאו אותו אל הביקור ההיסטורי הזה של נשיא איראני בעיראק, יכל אחמדינז'אד לראות מקרוב את הצד השני של ארצות הברית, אותו הכיר בעת ביקורו בניו יורק רק לפני 6 חודשים, בספטמבר 2007. אז ראה אחמדי נז'אד את בנין ועצרת האו"ם, ואת אוניברסיטת קולומביה, ב-2 למרס השנה הוא ראה את המתקנים הצבאיים האמריקנים מסביב לנמל התעופה, ואת דגלי הפסים והכוכבים, ודגלי היחידות הצבאיות האמריקניות. מבעד לחלונות הלימוזינה המשוריינת שלו שעשתה את דרכה מנמל התעופה אל מרכז בגדאד, הוא לא התקשה להבחין בטנקים ובנושאי הגייסות המשוריינים האמריקנים אשר הוצבו כדי לאבטח את מסלול נסיעתו, ואם הוא הרים את מבטו כלפי מעלה, היא לא התקשה להבחין במסוקי הקוברה האמריקנים אשר יאבטחו את השיירה הנשיאותית מלמעלה.
אין ספק כי האירוע הזה, הסוריאליסטי במקצת, לא נעלם מתשומת ליבו של המנהיג הרוחני והעליון של איראן, האייטוללה עלי חמנאי, כאשר הופיע ביום ג' 26.2, הופעה נדירה בפני מה שהוגדר Iranian officials , פקידים איראנים. אבל זה לא היה האירוע האמריקני היחיד שבגללו עלי חמנאי החליט לשאת את דבריו באותו יום.
5430 מייל מטהרן, היכן שחמנאי נשיא את דבריו, בפיונג יאנג, ניגנה אותה שעה התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק בניצוחו של לורין מזאל, בניסיון לשבור את הקרח בין ארצות הברית וצפון קוריאה. ניתוח של דבריו של חמנאי מראה, כי מנהיג איראן, חושב כי לא רחוק היום בו התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק תוכל לנגן גם בטהרן.
זאת בתנאי אחד, אם ארצות הברית, ממשל ג'ורג בוש, ואם לא הוא , הממשל החדש שיבוא במקומו, ישתמשו במדיניות שלהם מול התוכנית הגרעינית האיראנית, באותם עקרונות ועמדות בהן הם נוקטים לגבי התוכנית הגרעינית הצפון קוריאנית.
במילים אחרות, אם ארצות הברית תסכים שבזמן שאיראן תקפיא את העשרת האורניום שלה, היא גם תקפיא את העבודות לבניית פצצה גרעינית, וראשי חץ גרעיניים לטילים שלה, אבל לא תצטרך לפרק גם אותם, בדיוק כפי שצפון קוריאה עושה היום, אזי לדברי עלי חמנאי יש בסיס להידברות ולהסכמה על הנושא הגרעיני, בין וושינגטון וטהרן.
במילים אחרות, עלי חמנאי אומר, כי המאבק על התוכנית הגרעינית האיראנית נסתיים בניצחונה של טהרן, וכי עתה פתוחה הדרך בפני איראן לבנות נשק גרעיני.
המקורות האיראנים שלנו מציינים כי בהקשר זה צריך לזכור,כי הוויכוח הפנימי בצמרת האיראנית, בין אלה המוגדרים 'מתונים', ואלה המוגדרים 'קיצוניים' בנושא הגרעיני, היה תמיד עד היכן איראן צריכה להרחיק לכת בפיתוח הנשק הגרעיני שלה, מבלי לגרום להתקפה צבאית אמריקנית עליה? 'המתונים' שגם איש מהם לא חלק על הצורך שלאיראן תהייה אופציה גרעינית צבאית, ובראשם עמדו נשיאי איראן לשעבר מוחמד חתאמי, והאשם ראפסנג'אני, טענו כי מוטב שאיראן תכין את כל האמצעים הדרושים לבניית נשק גרעיני, כולל את התוכניות והמפרטים הטכניים, אולם לא תיגש לבנות נשק כזה.
'הקיצוניים', ובראש הנשיא אחמדינז'אד, ומפקדי משמרות המהפכה, טענו כי אופציה טכנית-תיאורטית זו בלבד איננה מספיקה, משום שאם איראן תזדקק לנשק כזה, ייקח זמן רב עד שהיא תוכל לייצר אותו, ולהיות בטוחה שיש לו כישורים מבצעיים בהם היא תוכל להשתמש. הנשיא אחמדינז'אד, הוא האיש העיקרי בצמרת האיראנית, שטען ודחף כל הזמן את העמדה כי גם אם איראן תכין את חלקי הפצצה הגרעינית, ואת הטילים הדרושים לשיגורה, כך שבשעת הצורך היא תוכל להרכיבן במהירות, ארצות הברית לא תתקוף את איראן.
וזה בדיוק מה שקרה.
אחרי פרסום ה-NIE האמריקני בדצמבר 2007, כאשר הוברר כי ארצות הברית לא תתקוף את איראן, למרות שהיא קרובה עתה יותר מתמיד להשיג נשק גרעיני, הפך אחמדינז'אד להיות האיש החזק ביותר בצמרת האיראנית.
זו הסיבה נודע הוא זכה ביום ג' 26.2, למילות שבח חמות ורבות מצידו של חמנאי.
מילים אלה, שאיש באיראן לא היה מעלה על הדעת שמנהיג איראן יגיד אותן רק לפני כמה חודשים, לא רק מחזקים את עמדתו של הנשיא לקראת הבחירות למג'ליס העומדות להתקיים ב-16 למרץ באיראן, אלא גם מאותות לוושינגטון כי האייטוללה עלי חמנאי, רוצה כי מעתה אחמדי נז'אד הוא שיעמוד בראש התוכנית הצבאית הגרעינית האיראנית, והוא שינהל את המשא ומתן עם ארצות הברית בנושא הגרעין.

Print Friendly, PDF & Email