בלילה, 7 טילים על באר שבע, אשקלון, אשדוד ושדרות. 'כיפת ברזל' הוצבה ברחובות
למרות הודעות השר להגנת העורף מתן וילנאי וצה''ל, כי הסתיים הסיבוב הנוכחי, חודש ביום ב' 31.10 בערב, ירי הטילים בכל עוזו מהרצועה. 2 טילי 'גראד' על באר שבע, אחד יורט ע'י כיפת ברזל, טילי 'גראד' נורו על אשקלון ואשדוד, ובשתי הערים נשמעו התפוצצויות עזות. טיל קסאם נורה על שדרות. אין נפגעים. ירי הטילים המחודש והעובדה שצה''ל הציב את מערכת 'כיפת ברזל ברחובות, רק הדגישו עד כמה צדקו ראשי עיריות ומועצות מקומיות המייצגים כשלושת רבעי מיליון אזרחים ישראליים, כי הם אינם נותנים אמון בקביעת צה''ל כי הלחימה הסתיימה. עתה, ברור כי גם ביום ג' 1.11 לא ייתקיימו לימודיהם של כרבע מיליון תלמידים.
ביום ב' 31.10 בבוקר, דיווחו המקורות הצבאיים של תיקדבקה:
בפעם הראשונה בתולדות המדינה ויחסי האוכלוסייה האזרחית וצה''ל, הודיעו ראשי עיריות ומועצות מקומיות המייצגים כשלושת רבעי מיליון אזרחים ישראליים, כי הם אינם נותנים אמון בקביעת צה''ל כי הסתיים הסבב הנוכחי של האלימות בדרום. המדובר בהחלטתם של ראשי עיריות באר שבע, אשקלון, אשדוד, קריית גת, וגן יבנה, שלא לחדש ביום ב' 31.10, את הלימודים בכל מוסדות החינוך, זאת למרות הוראה של פיקוד העורף לחדשם. בכך הגיע לשיא משבר האמון של אוכלוסיית הדרום במדיניותם הביטחונית של הממשלה וצה''ל.
לתופעה ללא תקדים זו קדמו שש התפתחויות עיקריות:
1. הסתירה הפומבית בין עמדות ראש הממשלה בנימין נתניהו וצה''ל. בעוד ראש הממשלה בנימין נתניהו מכריז בישיבת הממשלה, כי אין הפסקת אש, הודיע צה''ל לראשי הישובים בדרום כי יש הפסקת אש, אבל ייקח זמן עד שהיא תיכנס לתוקפה.
2. המשך ירי הטילים מהרצועה לאורך כל יום א' 30.10. הירי בוצע בשני שלבים. בשעות הבוקר, בו נורו 15 טילי 'גראד' וקסאם על מטרות בדרום. הירי התחדש בשעות הערב, אולם הפעם נורו 'רק' 9 טילי קסאם, לעבר מטרות בחוף אשקלון, ובחבל אשכול. מלבד פגיעה חלקית בחוליית שיגור אחת ליד רפיח, ופגיעה בשניים מאנשיה, צה''ל המשיך לא לפעול נגד השיגורים.
3. תרומה עיקרית להתמרדותם של ראשי העיריות והישובים נגד צה''ל הייתה המשך אי פעולתה, או שיתוקה של סוללת 'כיפת ברזל' שבמשך כל יום א' לא יירטה אפילו טיל אחד. צה''ל לא הסביר מדוע שותקה פעולת מערכת יירוט הטילים, דבר שהביא לגל שמועות באזור.
מספר אנשי צבא לשעבר, ביניהם אלופים לשעבר, שהופיעו באמצעי התקשורת, התנדבו לתת הסברים, כמו 'תקלות במערכת המכ''ם', או 'גם המכונית שלכם מתקלקלת לפעמים'. הסברים אלה לא שכנעו את רוב אוכלוסיית הדרום וראשיה. רבים מהם החזיקו בדעה, כי המושג המעורפל בו צה''ל השתמש בימים האחרונים, כי 'הגיהאד האיסלמי משתמש בטכנולוגיות ירי חדשות', פירושו כי הפלסטינים מצאו דרך להתגבר על מערכת המכ''ם של 'כיפת ברזל'. מאחר ולפלסטינים אין יכולות טכניות וצבאיות כאלה, עלה והתגבר חשד כי המדובר בקציני טילים איראניים הנמצאים ברצועה.
4.התבטאותו של הרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ, אשר נראה ביום א' בערב על מסכי הטלוויזיה כשהוא מחייך ואומר משפט אחד בלבד 'נעשה מה שצריך לעשות'. בזמן שתמונה זו הופיעה על המסכים, נשמעו אזעקות באזורי אשקלון, שדרות, ועוטף עזה, וטילי קסאם ופגזי מרגמה התפוצצו בהם.
5. במשך כל יום א' הלכה וגברה ההרגשה, בייחוד אצל מיליון הישראלים, אשר נמצאו בקו האש, כי ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הביטחון אהוד ברק, אינם טורחים להבהיר להם מה הממשלה מתכוונת לעשות מול ירי הטילים הנמשך, לאחר שכבר הוברר כי צה''ל לא יבצע פעולה צבאית ברצועה.
6. ביום שני בבוקר 31.10, הודיע השר להגנת העורף מתן וילנאי, שאף אחד מתושבי הדרום לא ראה ולא שמע ממנו בעת ירי טילי 'הגראד' עליהם, 'כי הסיבוב הזה נגמר'. הוא הסביר כי 'הסיבוב' נערך עם הג'יהאד האיסלמי, בעוד שהחמס האחראי על המתרחש ברצועה, עומד מהצד ואינו מתערב. בהסבר זה צעדו הממשלה וצה''ל עוד צעד אחד בהסרת האחריות מעליהם לגבי מצב הביטחון ברצועה. עתה החמס, שעד כה לפי הגרסה הישראלית הרשמית היה 'הכתובת' לאחריות ברצועה, שוחרר מאחריות זו.
בשעות הערב של יום א' פשטו שמועות כאילו הכת הצבאית המצרית הצליחה להשיג עוד הפסקת אש ברצועת עזה, וזו תיכנס לתוקפה בשעה 22:00 בלילה. אולם דווקא בשעה זו התגבר ירי הטילים לעבר חוף אשקלון וחבל אשכול.
חוסר יכולתם של רוב ראשי הערים והמועצות המקומיות בדרום לקבל תשובות ברורות ממשרד ראש הממשלה בירושלים, וממשרד הביטחון בתל-אביב, מה מתרחש באמת, הביא להחלטתם הראשונה מסוגה, מאז קום המדינה, שלא להישמע להוראות צה''ל.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים,כי מצב זה נוצר, לאחר שהמצרים הודיעו לירושלים, כי הם הצליחו לשכנע את הג'יאהד האיסלמי להפסיק לירות את טילי 'הגראד' על מטרות בישראל, אולם במקביל הם נכשלו לשכנע את הג'יהאד' להשפיע על ארגונים פלסטינים אחרים ברצועה להפסיק לירות את טילי הקסאם, וגם לא התחייבו שלא לספק להם טילים כאלה. גם ראש הממשלה נתניהו וגם שר הביטחון ברק, לא רצו להציג לפני הציבור את העובדה, כי הטיפול בנושאי הביטחון ברצועת עזה ובדרומה של ישראל הועבר על ידם לידי הכת הצבאית המצרית, וכי זו השיגה עד עתה רק הסכם להפסקת אש חלקית בלבד.