במפגש בין סולטן קאבוס ונתניהו בעומן נבדקה האפשרות להקים ערוץ חשאי ישראלי-איראני
הדבר החשוב ביותר שאירע בפגישת ראש הממשלה בנימין נתניהו, ביום שישי 26.10, עם שליט עומאן הסולטן סעיד בין קאבוס Sultan Qaboos, בארמונו במוסקט, התרחש יום אחד לאחר מכן בבחריין.
שר החוץ העומני יוסוף בין עלוואי בין עבדוללה Yousuf bin Alawi bin Abdullah, אשר דיבר בוועידת ביטחון בבירת בחריין אמר את הדברים הבאים: 'ישראל היא עכשיו מדינה באזור (המזרח התיכון) ואנו מבינים זאת. גם העולם ער לעובדה זאת ואולי הגיע הזמן שיתייחסו לישראל ככזאת, דבר המביא אתו נשיאה באותן התחייבויות.' Israel is a state present in this region and we all understand this, the world is also aware of this fact and maybe it is time for Israel to be treated the same and also bear the same obligations.
זה היה ניסוח עדין מאוד לגבי התחייבויותיה של ישראל לגבי הזכויות המדיניות של הפלסטינים.
בהמשך דברי אמר שר החוץ העומני: 'אנחנו מאוד אופטימיים לגבי ההצעה,' (תכנית השלום) של נשיא ארה"ב טראמפ. We are very optimistic about this Israel-Palestine proposal.
'פתרון (לסכסוך) יהיה מועיל גם לישראלים וגם לפלסטינים'. Solution will be beneficial for Israelis and Palestinians alike. 'אנחנו איננו מתווכים בין הישראלים והפלסטינים', אמר בין עלוואי, 'אבל אנו מציעים את שירותינו ורעיונות לשני הצדדים להתקרבות', ביניהם. We are not mediators in Israel-Palestine, but we offer facilitation and ideas to help two parties to come together, he added.
כאשר מדינה ערבית-מוסלמית במפרץ מכריזה רשמית ובגלוי על ישראל כעל עוד מדינה במזרח התיכון, זו התפתחות פוליטית-מדינית ממדרגה ראשונה בחשיבותה. הצהרה כזו לא נשמעה מצד מלך ירדן עבדאללה ולא מצד נשיא מצרים להם חוזי שלום עם ישראל. אבל מאחר ומדובר בבנימין נתניהו הידיעה הזו טושטשה במהירות, כאילו המדובר היה בנסיעת תיירותית אקזוטית.
סולטן קבוס, באמצעות שר החוץ שלו בין עלוואי, ממלאים מאז סוף שנת 2012, תפקיד מפתח במערכת היחסים הסבוכה בין ארצות ובין איראן. גם בתקופת הנשיא אובמה וגם בשנתיים האחרונות (2018-2016) בתקופתו של הנשיא טראמפ, משמשת עומאן כערוץ התקשורת החשאי בין וושינגטון וטהרן.
בירת עומן מוסקט היא המקום בו נערכים המפגשים החשאיים בין הנציגים האמריקנים והאיראנים.
בתקופת הנשיא אובמה מגעים אלה הבשילו, לפני שלוש שנים בסוף 2015, לחתימת הסכם הגרעין ביון שש המעצמות ואיראן הידוע בשמו JCPOA, הסכם ממנו ארצות הברית פרשה באפריל השנה.
בשנתיים האחרונות ממשיכים להיערך בעומן מפגשים חשאיים בין האמריקנים לאיראניים, כאשר במרכז הדיוניים נשקלת האפשרות, אותה שני הצדדים מכחישים, על עריכת מפגש פסגה, בין הנשיא דונלד טראמפ, ונשיא איראן חסן רוחאני. עד עתה מגעים אלה לא הגיעו לתוצאות חיוביות.
עצם העובדה, כי בין וושינגטון וטהרן קיים ערוץ חשאי פעיל, הביא את שר החוץ העומני בין עלוואי לרעיון, כי אם ערוץ חשאי זה יורחב ויהפוך במקביל לערוץ ישראלי-איראני, הדבר יקל מצד אחד על המגעים בין וושינגטון ובין טהרן, ומצד שני ייפתח ערוץ בו ארצות הברית וישראל יוכלו להגיע להסכם לגבי המתרחש בסוריה וברצועת עזה. במילים אחרות, לפי הרעיון העומני אם ירושלים וטהרן יגיעו להבנות על סוריה ועל רצועת עזה, פירוש הדבר שארצות הברית וישראל לא תהיינה זקוקות לשירותיהם של רוסיה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כדי להגיע להבנות בנושאים הסוריים, וגם לא תהיינה זקוקות לשירותיהם (או לתמיכתם) של קטאר וטורקיה לגבי פתרון בעיית עזה.
מאחר וכל המגעים והגישושים האלה הם חשאיים, בדיוק כמו המגעים בין וושינגטון וטהרן, הופקדו הנושאים האלה מהצד הישראלי בידיו של ראש 'המוסד' יוסי כהן, שמילא תפקיד מרכזי גם בהסדרת הנסיעה של ראש הממשלה לעומן וגם בשיחות שהתנהלו במוסקט.
המקורות שלנו מציינים, כי עדיין מוקדם לומר למה המגעים האלה יתפתחו ומה תהייה התוצאה הסופית שלהם.