במקום לעצור את הדיכוי האכזרי של אסד, מקדם אובמה את הציר וושינגטון-אנקרה
במקום לפעול ישירות נגד הדיכוי האכזרי של המתקוממים הסוריים על ידי נשיא סוריה בשאר אסד, אחיו מאהר אסד, וכוחות הצבא הסוריים, בחר נשיא ארה''ב באראק אובמה לטפל במצב בדמשק באמצעותו של ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן. אובמה שוחח ביום שלישי 26.4 לפנות בוקר ( יום שני 25.4, לפני חצות שעון ארה''ב) בטלפון עם ארדואן, ושני המנהיגים פרסמו לאחר השיחה הודעה בה נאמר כי הם מביעים 'דאגה עמוקה' deep concern, 'מהשימוש הבלתי נסבל באלימות' unacceptable use of violence.
ההודעה המלאה אומרת: 'שני המנהיגים החליטו כי ממשלת סוריה צריכה לסיים את השימוש באלימות עכשיו, ולהנהיג ללא דיחוי רפורמות ממשיות שיכבדו את הרצון הדמוקרטי של האזרחים הסוריים'. ציטוט המקור: The leaders agreed that the Syrian government must end the use of violence now and promptly enact meaningful reforms that respect the democratic aspirations of Syrian citizens
בהודעה אין שום גינוי לבשאר אסד, למאהר אסד, או לצבא הסורי, על הרג של מאות אזרחים סוריים. כמה שעות לאחר פרסום ההודעה, ביום א' לפנות בוקר, הודיעה וושינגטון כי היא מפנה את משפחותיהם של הדיפלומטים האמריקניים מדמשק, וגם דיפלומטיים שאינם ממלאים תפקידים חיוניים.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מדווחים בלעדית, כי הדרך בה בחר אובמה לטפל בסוריה היא אולי הדוגמא הטובה ביותר מדוע מדיניותו במזרח התיכון כל פעם נכשלת מחדש, ומדוע באשר אסד יבין מההודעה האמריקנית-טורקית כי לרשותו עדיין עומדים עוד לפחות 48, או אפילו 72 שעות לסיים הפעולה הצבאית שמטרתה לכבוש בחזרה את הערים הסוריות שבחלק מהרבעים שלהן שולטים עדיין המתקוממים. במילים אחרות, במקום להביא להפסקת פעולת הדיכוי האכזרית, אובמה וארדואן נתנו לאסד חבל ארוך להמשיך בפעולותיו, שללא ספק יהרגו בה עדיין אזרחים סוריים רבים.
המקורות המודיעיניים ובוושינגטון של תיקדבקה מוסרים כי זה לא היה מקרה שאובמה בחר לפנות אל אסד דרך ארדואן ואנקרה. זה הוא הערוץ החשאי בו מנסה אובמה לטפל במצב בדמשק, ובנושאים אחרים במזרח התיכון, במשך החודש וחצי האחרון, מאז תחילת מרס, כאשר ההפגנות והמהומות הראשונות החלו בסוריה.
אובמה יודע היטב כי כמעט כל יום בשעות אחר הצהרים במשך ששת השבועות האחרונים מרים ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן את שפופרת הטלפון ומדבר עם אסד, כאשר השניים משוחחים, במשך שעות, על המצב המתפתח בסוריה.
המקורות שלנו מוסרים כי במרכז השיחות עמדו שני נושאים עיקריים: ארדואן היה מוסר לאסד פרטים מהדיווח היומי שהוא מקבל ממוסד הביון הטורקי MIT-Turkish National Intelligence על המתרחש בסוריה, ומה הן עמדותיו של הבית הלבן לגבי המתרחש במזרח התיכון. דיווח בלעדי על ערוץ חשאי זה דווח על ידי השבועון דבקה-נט-וויקלי DNW, בגיליון מס' 488 שיצא לאור ב-8 באפריל.
הפעם הראשונה שערוץ זה הפך להיות גלוי, אבל כלי התקשורת במערב ובישראל לא שמו לב אליו, היה ביום א' 17.4, כאשר ראש מוסד הביון הטורקי חאקן פידאן , Hakan Fidan ערך ביקור בדמשק ונתקבל על ידי נשיא סוריה בשאר אסד.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי למרות הקשר הכמעט היומי הזה של וושינגטון, דרך אנקרה, עם דמשק, והניסיון האמריקני-טורקי-סורי לעצב מדיניות משותפת התרחשו בשטח, בתוך סוריה, מהלכים שונים לגמרי.
המהומות וההתקוממות נגד בשאר אסד התרחבו והעמיקו, ואילו מהצד השני אמצעי הדיכוי של משטר אסד החריפו. זו הייתה הסיבה העיקרית מדוע כאשר ב-19 באפריל כאשר בשאר אסד חתם על ביטול תקנות החירום בסוריה, לא היה לכך כל השפעה על היקף ההפגנות והתקוממות נגד אסד.
נשיא סוריה חתם על ביטול התקנות רק כדי להיענות ללחץ המשותף של אובמה ושל ארדואן, שקיוו באמצעות צעד זה להרגיע את המצב בסוריה. אולם מאחר ולאסד, כפי שהיה לראות בהמשך הדיכוי האלים של ההפגנות בשבוע האחרון, לא הייתה כוונה לבטל במציאות תקנות אלה, ולמפגינים היה גם כן ברור כי הדיכוי יימשך, לא שינה הצעד הזה של אסד את המצב בשטח.
גם בתחילת שבוע זה, כאשר ביום א' וב' 25.4-24 , אסד קיבל את ההחלטה להפעיל את הצבא הסורי כדי לכבוש את הערים הסוריות בחזרה מידי המתקוממים, ממשיכים הנשיא אובמה וראש הממשלה ארדואן, במדיניות שלהם, אשר לא רק שאין לה תוצאות, אלא שהיא עוזרת למעשה לאסד להישאר בשלטון.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מציינים כי בוושינגטון ובאנקרה ידעו כבר ביום ו' 22.4, כי אסד עומד לקבל החלטה להפעיל את הצבא הסורי. אפילו אם אנקרה לא הייתה מצטרפת למהלך כזה, על וושינגטון היה להזהיר פומבית את אסד מפני צעד כזה ולהודיע מראש איזה אמצעים ינקטו נגדו באם הצבא הסורי יחל בהתקפתו. אולם הנשיא אובמה בחר בהמשך התעלמותו מהמתרחש בשטח בסוריה לטובת המשך הציר המדיני שלו עם טאייפ ארדואן.
עד כמה מדיניות זו מוזרה, תעיד העובדה כי ההודעה של שני המנהיגים האמריקני-והטורקי על המצב בסוריה כוללת גם התייחסות למצב בלוב, ולמערכת היחסים בין טורקיה וישראל.
לגבי לוב, אומרים אובמה וארדואן כי ההתקפות נגד אזרחים צריכות להיפסק וכי על 'מועמר קדאפי לרדת מהשלטון ולעזוב את לוב לתמיד' step down and leave Libya permanently. לגבי יחסי ישראל-טורקיה הביע הנשיא אובמה, בהודעה המשותפת עם ארדואן, תקווה לחידוש היחסים ההדוקים בין אנקרה-לירושלים.