בנאום 'חאשוגי' של ארדואן נעלמו כל הסנסציות. במקומן בא המהלך לייצב מחדש את הלירה הטורקית ואת מעמד אנקרה בעולם המוסלמי

 הנאום של נשיא טורקיה ראסיפ טאייפ ארדואן, ביום שלישי 23.10, בפרלמנט הטורקי, בו הבטיח לחשוף את 'כל הידוע לטורקיה' על פרשת רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוג'י ב-2 לאוקטובר בבניין הקונסוליה הסעודית באיסטנבול, לא עמד בציפיות של כלי התקשורת העולמית, אשר ציפו לשמוע ולראות כי ארדואן מאשר את  הכותרת והדיווחים הסנסציוניים שלהם, החל מקטיעת אצבעותיו של חאשוגי ועד העלמת שרידי גופתו בעזרת חומרים כימיים.
במשך כל נאומו לא סיפק נשיא טורקיה אפילו הקלטה, צילום, או סרט ווידיאו אחד, שיעיד על מה שעבר על ג'מאל חאשוגי לאחר שנכנס לקונסוליה. בכך העמיד נשיא טורקיה את כל הפרסומים שהיו בשבועות האחרונים בתקשורת העולמית בנושא-בספק.
ארדואן גם נמנע מלהטיל את האשמה ברצח על מלך סעודיה סאלמן, אותו הזכיר בנאומו, 'כמי שהכחשותיו הן אמינות', וגם נמנע להטיל את האשמה על יורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בין סאלמן MbS, אותו לא הזכיר כלל בדבריו.
ספק אם אי פעם נדע האם הגרסה המדוללת הטורקית הזו, היא פרי הבנה מוקדמת שהושגה בין ארדואן ובית המלוכה הסעודי,  הבנה אליה הצטרף גם ממשל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, או שבידי נשיא טורקיה ארדון אין עובדות מוצקות שיוכיחו שחור על גבי לבן, מי ואיך בדיוק בוצע הרצח של ג'מאל חאשוגי.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי אפילו אם עולה חשד כזה, ברור כי ארדואן, שיש לו היסטוריה ארוכה בהעלמת מתנגדים פוליטיים, כולל בצבא, במשטרה ובשירותי המודיעין הטורקיים, יודע עוד כמה פרטים אותם לא הזכיר בנאום הזה.
מהצד השני אפשר להניח,  כי נשיא טורקיה ראסיפ טאייפ ארדואן אף פעם לא חש כל כך בטוח בעצמו ובמעמדו במשך כל 15 השנה האחרונות, מהן הוא כיהן 11 שנה כראש ממשלת טורקיה (2014-2003) ו-4 שנים כנשיא (2018-2014), כמו בימים אלה.
אפשר גם להניח כי ארדואן עצמו, הידוע באגו המפורסם שלו, (מתגורר בארמון באיסטנבול בו ישנם 1,100 חדרים), מתקשה להאמין שמזלו שפר עליו עד כדי כך.
ממעמד של מנהיג שארצות הברית הטילה על המקורבים לו שורה של סנקציות כלליות, מנהיג של מדינה  שרק בשנה האחרונה ערך המטבע שלה ירד ב-40 אחוז, והנמצאת בסכסוך עמוק עם כל מדינות ערב- מלבד נסיכות קטאר, בעיקר בגלל תמיכתו בתנועת האחים המוסלמיים, ממדינה שיחסיה עם נאט"ו כמעט מנותקים, ומאות אלפי טורקים (ההערכה היא למעלה מחצי מיליון איש) פוטרו ואיבדו את מקורות פרנסתם, בגלל שנחשדו על ידי הנשיא בתמיכה במרידה הצבאית שכמעט הפילה אותו מהשלטון ב-2016,  הפך לפתע פתאום ארדואן הפך למנהיג המבוקש ביותר גם על ידי וושינגטון, וגם על ידי החריפה במתנגדיו בעולם המוסלמי-ערב הסעודית.
העמדה המרכזית שארדואן תפס בפרשת ג'מאל חאשוגי תאפשר לו להשיג את המטרות הבאות לפי סדר העדיפויות שהוא יקבע  שרק בתחילת אוקטובר נראו כבלתי אפשרויות להשגה:

  • לייצב מחדש את מעמדה של הלירה הטורקית בעזרתן של וושינגטון וריאד. בית המלוכה הסעודי יהיה מוכן לשלם סכומים גבוהים מאוד שיאפשרו את הורדת הנושא מסדר היום של  דעת הקהל העולמית. וושינגטון תהייה מוכנה לבוא לעזרתה של סעודיה בנושא זה.
  • ממעמד של מדינה מוחרמת בידי ציר המדינות המוסלמיות בראשות מצרים, סעודיה וה-UAE, תהפוך טורקיה לפתע להיות בעלת ברית.
  • מהלך כזה יחזק את מעמדו של ארדואן בעולם המוסלמי, נושא שתמיד היווה אצל ארדואן נושא מרכזי.
  • מעמד כזה יאפשר לארדון למלא תפקידים של מתווך מרכזי, בין סעודיה לקטאר, אתה ועם שליטה יש לארדואן יחסים מצוינים.
  • ארדואן יהפוך לגורם חשוב יותר בקביעת עתידה הפוליטי של סוריה.
  • מעמדו ומשקלו של ארדואן במוסקבה וטהרן יתחזקו.

כל אלה אינן בשורות טובות עבור ישראל.

Print Friendly, PDF & Email