בנושא הגרעין האיראני חוזר הנשיא ביידן למדיניות של אובמה. מוכן לוותר לאיראנים בנושאי ההפרות, הטילים הבליסטיים והתמיכה בארגוני טרור כמו חיזבאללה
רק מעטים בישראל שמו לב למשפט הבא/לשבועה שנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר בתום וועידת מנהיגי מדינות ה-G-20 ברומא: 'אם ארצות הברית תחזור אל הסכם הגרעיני ( המקורי משנת 2015, ) היא אף פעם לא תצא ממנו אלא אם טהרן תפר ( שוב ) את תנאי ההסכם'. Joe Biden has given a pledge that if the US returns to the Iran nuclear agreement, it will only subsequently leave if Tehran clearly breaks the terms of the deal.
משפט זה קודם בברכה על ידי קנצלרית גרמניה אנג'לה מארקל ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ונשיא צרפת עמנואל מקרון, אשר בהודעה שפרסמו לאחר פגישתם עם ביידן בנושא איראן אמרו, כי 'אנחנו מקדמים בברכה את ההתחייבות הברורה של הנשיא ביידן לחזור למילוי מלא של ( תנאי ) הסכם הגרעין, כל זמן שאיראן תנהג באותה צורה', We welcome President Biden’s clearly demonstrated commitment to return the US to full compliance with the JCPOA and to stay in full compliance, so long as Iran does the same.
מזווית הראייה של ישראל, יש כאן נסיגה חמורה מצד ממשל הנשיא ביידן בשלוש נקודות בכל הנוגע למדיניות האמריקנית לגבי התוכנית הגרעינית האיראנית.
1. טהרן מפרה כבר עכשיו את הסכם הגרעין. מה ביידן, מארקל, ג'ונסון ומקרון מציעים לעשות? להתעלם מהפרות אלה ולהעמיד פנים כאילו הן לא היו ואינן קיימות?
2. כהונתו של הנשיא ביידן מסתיימת בעוד 4 שנים בסוף 2024, אייך הוא יכול להבטיח כי הנשיאים שיבואו אחריו יממשו הבטחה זו?
מאחר ואין במציאות הפוליטית בארצות הברית חוזה גרעיני כזה, מאחר והסנט האמריקני אף פעם לא אישר אותו, ואף נשיא החל מבאראק אובמה, עד היום אף פעם לא חתם עליו, ההתחייבות האישית החדשה של הנשיא ביידן איננה תופסת.
3. אם נשיא ארה"ב ביידן מתחייב לחזור להסכם הגרעיני המקורי, סימן שהוא חוזר למדיניות של הנשיא אובמה, לפיה ההסכם לא כלל שום הגבלה על איראן בנושאי הטילים הבליסטיים האיראניים, והתמיכה האיראנית בארגוני טרור במזרח התיכון, כמו חיזבאללה, המליציות השיעיות העיראקיות הפרו -איראניות והחוטים בתימן.
נושאים אלא מדאיגים את ישראל לא פחות מהנושא הגרעיני.
זו הסיבה העיקרית מדוע לא צריך להתפעל מהצהרתו בסוף השבוע של שר החוץ האיראני חוסיין אמיר-עבדולליאן Hossein Amir-Abdollahian, כי לדעתו בכלל אין צורך במשא ומתן.
לדבריו כל מה שהנשיא ביידן צריך לעשות הוא לחתום על צוו נשיאותי המורה על חזרתה של ארצות הברית להסכם הגרעין המקורי מ-2015 ולהסיר את הסנקציות מעל איראן. there was no need for the negotiation and the simplest solution was for Biden to issue an executive order saying he was returning to the nuclear deal and lifting sanctions.
בשבת 30.10, הציג הנשיא ג'ו ביידן כבר קו אמריקני שונה כלפי איראן.
הנשיא אמר: 'בנוגע לנושא כיצד איך אנחנו נגיב על פעולות המבוצעות ( על ידי האיראניים, ) נגד האינטרסים של ארצות הברית-באם מדובר בתקיפות של מל"טים, או כל דבר אחר, אנחנו נגיב ואנחנו נמשיך להגיב', With regard to the issue of how we’re going to respond to actions taken by them against the interests of the United States — whether they’re drone strikes or anything else — is we’re going to respond, and we’re going to continue to respond.
ההתקפה האיראנית המשולבת של מל"טים מתפוצצים וירי ארטילרי על הבסיס האמריקני אל טאנף בעיראק התרחשה ב-20 לאוקטובר בלילה. עד עכשיו ארצות הברית לא הגיבה על התקפה זו.
אם השיקול האמריקני היה לא לבצע פעולות צבאיות נגד איראן, בתקופה בה הנשיא ביידן נמצא מחוץ לארצות הברית, ומשתתף בוועידות ראשי ה-G-20, וועידת האקלים, זה היה שיקול מוטעה.
בטהרן מבינים מכך רק דבר אחד והוא, שהנשיא ביידן מהסס/דוחה מביצוע פעולה צבאית נגד איראן.