בניסיון החדירה בנחל עוז נהרגו 5 חיילים. בכך עלה מספר הרוגי צה"ל ל-10 ביום לחימה אחד
הלילה שבין יום ב' ליום ג' 29.7, היה צריך להיות לילה של הכרעה, בו עמדו ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הביטחון משה יעלון, למצוא תשובה מבצעית לשלב החדש באופנסיבה בה פתח החמס. הכוחות כבר עמדו מוכנים בשטח לצאת למשימותיהם.
אולם הוראה כזו לא ניתנה, ונתניהו ויעלון המשיכו בדרכם, והיא ניסיון נואש להיצמד לאפשרות כי מישהו ישיג עבורם הפסקת אש עם החמס.
במילים אחרות, השניים שמנהלים בעצמם את המלחמה, כאשר אין להם כבר רוב לא בקבינט המדיני ביטחוני ובממשלה, תולים עתה את מדיניות המלחמה שלהם, על ראש המודיעין הפלסטיני גנרל מאגי'ד פראג' Majid Faraj, העומד להגיע היום לקהיר, וביחד עם נציג חמס, שזהותו עדיין לא ברורה, להיפגש עם ראשי המודיעין המצרי בניסיון לראות אם אפשר להגיע אתם להסכם על הפסקת אש.
למרות שכל פעם נכשלת מחדש בכל 22 ימי המלחמה, נתניהו ויעלון נצמדים עדיין להערכה, כי החמס עדיין רוצה בהפסקת אש, ותקיפותיו נועדו רק להשיג אותה.
זו הסיבה מדוע לאחר ההתקפות של החמס ביום ב', שכללו חידוש החדירות לישראל במטרה לבצע פיגעוים המוניים, חידוש ירי הטילים והפצמר''ים, בהם צה''ל ספג אבידות כבדות של 10 הרוגים, צה''ל ערך והשמיע רק תנועות של איומים, שכללו התקפות אוויריות וארטילריות, אולם עדיין הוא לא זז ונע מהמקום.
על השיגור הראשון של טילים בלילה על גוש דן, ונחיתת והתפוצצות טיל בראשון לציון, הגיב צה''ל בהפצצת ביתו הריק של מנהיג החמס איסמעיל הנייה. אזעקות היו בתל אביב, חולון, בת ים, יבנה, נס ציונה, אשדוד, קריית מלאכי, גן יבנה, גדרה, יבנה, רמלה, שוהם, לוד, רחובות, נס ציונה, ראש העין וראשון לציון.
כל זאת למרות ששורה ארוכה של אלופים במיל. כולל שר הביטחון והרמטכ''ל לשעבר שאול מופז, וביניהם כאלה שיש להם ניסיון עשיר בלוחמה בחמס, חזרו והזהירו את הדרג המדיני, כי אסור להשאיר את צה''ל בעמדותיו הנוכחיות בהן הוא חשוף להתקפת החמס. 'צבא חייב לנוע קדימה' אמר האלוף ישראל זיו, מי שהיה ראש אוגדת עזה, 'הדשדוש מסכן אותו ואת חייליו'.
קודם לכן ביום ג' לפנות בוקר דיווחנו.
בדיוק כאשר הצמרת המדינית-ביטחונית הישראלית הייתה נתונה, ביום ב' 28.7, בסבך הדיונים האינסופיים שהיא עורכת על הפסקת אש, כאשר הנחת היסוד המודיעינית העומדת לפניה היא שהחמס בעזה רוצה בהפסקה כזו, פתח החמס בשלב השני של האופנסיבה שלו במלחמה בעזה.
כך היה בתחילת המלחמה, כאשר באמצעות ירי טילים החמס אילץ את הממשלה וצה''ל להיכנס קרקעית לרצועה, ב-5 ביוני. כך היה שבוע לאחר מכן שהיה רצוף בחדירות אנשי קומנדו של החמס לישראל באמצעות הים ומנהרות, כאשר צה''ל אולץ לצמצמם את התקיפות האוויריות, ולעבור לתקיפה קרקעית של סג'עייה. השיקול של צה''ל היה שהכיבוש של סג'עייה ומיטוט כוחות החמס שם, יביא את החמס להבנה כי לא כדאי לו לעמוד מול מכבש אש הטנקים וחטיבות העילית הישראליים, שמסג'עייה יעברו לשכונות נוספות.
אולם החמאס לא השתכנע, ולא הבין.
אותם הדברים אמורים לגבי היומיים האחרונים (28.7-27). בעוד הנשיא אובמה, שר החוץ שלו ג'ון קארי, מזכיר האו''ם באן קי מון, יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, קוראים להפסקת אש מיידית על בסיס הומניטארי, הם אינם מבינים, או רוצים להבין, כי החמס ינהג בדיוק ההפך. מבחינתו של החמס קריאה זו רק מכוונת לישראל ולצה''ל, ולחמס אין שום קשר אליה.
מאחר וביום שני צה''ל קיבל פקודה להבליג על ירי טילים ספוראדי של החמס, במטרה לקדם 'הפסקת אש הומניטארית כזו', החמס יכול היה להתארגן ביעילות לקראת פתיחת השלב הבא של האופנסיבה שלו. לא הישראלים, לא האמריקנים, ולא המצרים, העלו בדעתם, כי החמס יבחר ביום הראשון של החג המוסלמי עיד אל פיטר להחריף את הלחימה, ויביא לאחד מימי הלחימה הקשים של המלחמה, בו יהיו לצה''ל לפחות 10 חיילים הרוגים.
הסימן הבולט ביותר למה שעומד להתרחש, היה שלקראת יום שני בצהרים הלך והתגבר ירי הטילים מהרצועה. טילים פלסטינים נחתו באשקלון, חוף אשקלון, ויישובי עוטף עזה. מיד לאחר מכן החלו מטחי טילים ליפול בחבל לכיש, נתיבות. אופקים.
לקראת השעה 4:30 אחה''צ ניסה החמס להפתיע את ישראל, ושיגר ממרכז עזה טיל פאג'ר מס' 5 Fajar, בעל ראש נפץ גדול במיוחד לעבר תל-אביב. הטיל לא התרומם ונפל והתפוצץ לא הרחק מבית החולים המרכזי של עזה שיפעא. ייתכן כי אם השיגור היה מצליח החמס היה ממשיך להפגיז את תל-אביב וגוש דן בטילי פאג'ר.
קצת לקראת 5:00 אחה''צ פתח החמס באש ממרגמות על שטח כינוס של כוחות צה''ל בחבל אשכול. מפגיעה ישירה של פגז מרגמה, נהרגו 4 חיילים צה''ל, ו-6 נפצעו בדרגות שונות מקשה ועד בינוני.
במקביל שיגר החמס טילים אל אזורי אופקים והכרמל, כאשר הכוונה בשיגור האחרון היה ניסיון כושל מחודש להגיע לחיפה.
בסביבות השעה שש בערב, הצליח קבוצת אנשי קומנדו של החמס, לחדור באמצעות מנהרת טרור אל אזור הקיבוץ נחל עוז, בעוטף עזה. קרבות שהתחוללו בין חיילי צה''ל לאנשי החמס. לכך יש להוסיף חייל צה''ל אחד שנהרג מצלף של החמס בתוך הרצועה. ביחד מספר גדול של חיילי צה''ל הרוגים ביום ה-21 של המלחמה. בכך הגיע מספר חיילי צה''ל שנהרגו במלחמה ל-53.
צה''ל הגיב בתנועות ובסימנים בשטח, כי הוא עומד להרחיב את המלחמה ולתקוף שכונות ומעוזים של החמס, ממזרח לעיר עזה. תושבי ג'בליה וזיתון נדרשו לפנות את השכונות, וצה''ל החל להפגיז את מחנה הפליטים עין בורייג'.
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, והרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ, הופיעו במסיבת עיתונאים משותפת, אולם מלבד מילים כלליות ורמזים כי המלחמה עומדת להיות ארוכה וקשה, ועוד תיקח ימים רבים, הם לא אמרו דבר.
כך הסתיים היום הראשון של 'הפסקת האש ההומניטארית'- בהחרפת המלחמה, כאשר המסר של החמס ברור: אם ישראל וצה''ל ירחיבו את המלחמה בעזה, החמס מוכן להתמודד צבאית עם התקיפה הישראלית.