בסופו של משחק חתול ועכבר באיסטנבול, השפלה איראנית לארה"ב

שבת 14.4, יירשם בתולדות יחסי ארה''ב ואיראן, כיום בו המשלחת האמריקנית לשיחות הגרעין עשתה הכול כדי להראות כי וושינגטון וטהרן עלו על דרך חדשה של יחסים, בעוד ראש המשלחת האיראנית, וליתר דיוק טהרן, עשתה הכול כדי להוכיח כי היא איננה מתייחסת  לארה''ב, ואין היא זקוקה לה, כדי להגיע להסכם גרעיני עם יתר חמש המעצמות.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי מה שאירע מסביב לפגישה ראשי המשלחות האמריקנית והאיראנית, מצביע על כך עד איזה מרחק מוכנים הנשיא באראק אובמה, ושרת החוץ האמריקנית ללכת, כדי לנסות לפייס את האיראנים, למרות הסנקציות שוושינגטון מפעילה נגדם. תחילה נמסר לקראת הפסקת הצהרים של השיחות שנערכו באיסטנבול, שהייתה מוקדשת למפגשים פרטיים בין ראשי המשלחות כי ראש המשלחת האמריקנית לשיחות סגנית שרת החוץ האמריקנית ווינדי שרמן Under Secretary for Political Affairs Wendy Sherman , הגישה בקשה להיפגש עם ראש משלחת איראן לשיחות סעיד ג'אלילי   Saeed Jalili, עצם פרסום בקשה כזו הצביעה על שלושה דברים:
1. האיראנים הודיעו מראש כי לא תהייה פגישה כזו.
2.
ניסיונות תיווך של צד שלישי, בייחוד הרוסים והטורקים, להביא לפגישה כזו נכשלו.
3.
פרסום פומבי של ההודעה האמריקנית על 'הבקשה לפגישה', נועדה להעמיד את איראן בפני מצב בו לא תוכל לסרב לפגישה זו.
אולם עד מהרה התברר למי משני הצדדים יש עמדה נחושה יותר.
לאחר מספר הודעות סותרות בכלי התקשרות האיראניים, שכמה מהן קבעו במפורש כי סעיד ג'אלילי, קיבל את הזמנתה לפגישה של משלחת ארה''ב, הודיעה בליל שבת טהרן רשמית כי דחתה הצעה אמריקנית למפגש בין שני ראשי המשלחות. לעומת זאת הבליטה טהרן  את פגישותיו של ג'אלילי עם ראשי המשלחות המערב אירופאיות והרוסית.
לפי כמה מקורות מערביים בכירים שתיקדבקה דיבר אתם בלילה, האיראנים הגיבו כך מאחר והם רואים בוונדי שרמן דרג אמריקני נמוך מידי עבורם, ובוודאי דרג נמוך יותר מאשר סעיד ג'אלילי, שהוא היועץ לביטחון לאומי האיראני.  
זמן קצר לפני כן דיווחו בשבת 14.4  המקורות של תיקדבקה  תחת הכותרת 'בשיחות הגרעין באיסטנבול הציגה ארה''ב עמדה לפיה שיפור היחסים עם טהרן קודם לנושאי הגרעין':
לפי דעת דיפלומטיים אירופאים שהיו נוכחים בשיחות הגרעין באיסטנבול, בשבת 14.4, בין שש המעצמות לאיראן, אפשר להגדירן 'כקונסטרוקטיביות', לאחר שהתברר כי כל המשתתפים הסכימו, כי בפגישה הראשונה הונח היסוד לקיומה של פגישה שנייה בעוד חודש עד ששה שבועות.
תיקדבקה: בכך איראן לא רק זכתה בעוד דחייה נוספת המאפשרת לה להמשיך ללא הפרעה בפיתוח התוכנית הגרעין שלה, אלא גם בדחיית אפשרות התקפה צבאית על התוכנית הגרעינית מצד ארה''ב וישראל, עד לאמצע הקיץ.

המקורות שלנו מציינים, כי בתחילת הקיץ, מסביב למועד בו יתקיים הסיבוב השני של השיחות עומד נשיא ארה''ב באראק אובמה, להכריז על סיבוב חדש של סנקציות בתחום הבנקאות והנפט על איראן. השאלה היא האם טהרן תהייה מוכנה להופיע אז לשיחות ולהציג עמדה דומה לזו שהציגה בשבת באיסטנבול, 'לפיה הכול פתוח למו''מ'.
זהו שינוי גדול מעמדת איראן שעד עתה סירבה לדון בפורומים בינלאומיים לא רק בתוכניות הגרעין שלה, אלא בעיקר בתוכנית הגרעין הצבאיות שלה. ראש המשלחת האיראנית לשיחות היועץ לביטחון לאומי האיראני סעיד ג'אלילי   Saeed Jalili, לא הזכיר בדבריו במילה אחת את נושא הסנקציות, וכפי שהמקורות האיראנים של תיקדבקה דיווחו בלעדית כבר ב-11 באפריל , גם לא דרש את ביטולן כתנאי להמשך השיחות. 
המקורות האירופאים סרבו לומר מה היו בדיוק דבריו של ג'אלילי  אולם הם תיארו אותם כך: 'הוא (גאלילי) אמר, כי הוא מוכן לדון ברצינות בנושא הגרעיני האיראני' He said he was ready to seriously engage on the Iranian nuclear issue.
הנציגה האמריקנית, סגנית שרת החוץ האמריקנית ווינדי שרמן Under Secretary for Political Affairs Wendy Sherman, אמרה בשיחות  'כי היחסים  בין וושינגטון וטהרן, אינם צריכים להיות כל כך רעים' (כפי שהם עכשיו). ציטוט המקור: the US said that relations between Washington and Tehran need not be so bad.
לא נמסר באם בעת הפסקת הצהרים, כאשר נערכו פגישות בלתי רשמיות בין ראשי המשלחות, נערכה פגישה בין הנציגה האמריקני. לראש המשלחת האיראנית, אולם מקורות מערביים וערביים מסרו, כי ווינדי שרמן העבירה בקשה לאיראנים לקיים פגישה זו, אולם לא ברור באם  פגישה כזו נערכה, או לא. זמן קצר לאחר מכן מיהרו מקורות בטהרן להכחיש, כי התקיימה פגישה בין ראשי המשלחות האמריקנית והאיראנית.
כמה חוגים מערביים, ביניהם ישראליים, הביעו תמיהה על הרכב המשלחת האמריקנית לשיחות עם איראן.
עצם העובדה כי בראש המשלחת האמריקנית לשיחות עומדת ווינדי שרמן, שהיא האישיות המקורבת ובעלת ההשפעה הגדולה ביותר על שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון, מראה כי וושינגטון מאותת לטהרן, כי השיחות צריכות להתרכז קודם כל בשיפור היחסים בין וושינגטון וטהרן, כלומר במישור הדיפלומטי, וכי שיפור הזה יהווה את המסלול להשגת הבנות בנושאים הגרעיניים. 
עוד ב-7 באפריל דיווחו המקורות של תיקדבקה בוושינגטון, כי זה היה הקו המרכזי בשדר שנשיא ארה''ב באראק אובמה  שלח למנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי, ואשר נמסר לו ב-29.3 על ידי ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, אחד מסעיפי בשדר אמר, כי על טהרן לשנות הרטוריקה שהיא משתמשת  בה  בדיבורים ובפרסומים כלפי ארצות הברית, ולהפסיק להגדיר את אמריקה כאויב. הנשיא היה מעריך מאוד באם בחודשים הבאים בהם יתנהל המו''מ בין וושינגטון לטהרן, הצמרת האיראנית תשמיע כמה הצהרות, ותפרסם כמה פרסומים, בהם יודגש חלקה של המדיניות האיראנית של הנשיא אובמה בשינוי הטון האיראני כלפי ארצות הברית. אובמה אמר לארדואן למסור לחמנאי, כי הצהרות מסוג  שמנהיג איראן  השמיע ביום חמישי 8.3, בה חמנאי מקדם בברכה את ההערות של הנשיא אובמה, כי הוא מקדם את הדיפלומטיה ולא את המלחמה כפתרון לשאיפותיה  הגרעיניות של איראן. (ציטוט המקור:     Khamenei has welcomed comments by U.S. President Barack Obama pushing forward diplomacy and not war as a solution to Tehran's nuclear ambition), הן מהסוג של הצהרות נוספות שהוא מצפה לשמוע מהאיראנים בזמן הקרוב.
בקרב המקורות המערביים והישראלים הובע חשש, כי עצם העובדה שמשלחת ארה''ב לשיחות איסטנבול, לא כללה אפילו מומחה מרכזי אחד, מתוך קבוצת המומחים לנושאי הגרעין האיראניים הנמצאים בבית הלבן, מהווה מקור של דאגה עמוקה, לבעלי בריתה של ארצות הברית.   

 

Print Friendly, PDF & Email