בעוד איראן מציגה מל"ט ארוך טווח, עד 7,000 ק"מ, אין לה כסף לשלם לרוסיה את מחיר 'תיקון' או הפעלה מחדש של הכור הגרעיני בבושייר

מפקד משמרות המהפכה האיראניים הגנרל חוסיין סאלמי Gen.Hossein Salami אמר, ביום א' 27.6, לסוכנות הידיעות האיראנית 'אירנא' IRNA, כי לאיראן יש כלי טייס לא מאוישים-מל"טים, בעלי טווח של 7,000 ק"מ, We have unmanned aerial vehicles-drones with long range of 7,000 kilometers. 'המל"טים האלה מסוגלים לטוס ( למטרה ), לחזור לבסיסיהם, ולנחות בכל מקום שתכננו',  They can fly, return home, and make landing wherever they are planned to. הגנרל סאלמי לא מסר פרטים נוספים על המל"ט וגם באם הוא  הוא כבר נמצא בשירות מבצעי של משמרות המהפכה.
מומחים צבאיים מערביים הביעו, ביום א', ספק לגבי הודעתו של הגנרל סאלמי, וציינו כי טהרן מפרסת מידי פעם מידע מוגזם על מערכות הנשק שישנן בידיה, וזאת בניסיון להעלות בעת מצוקה צבאית, פוליטית וכלכלית, את המורל בקרב דעת הקהל האיראנית. אולם המומחים הצבאיים ציינו, כי אם אכן ישנו בידי משמרות המהפכה מל"ט ארוך טווח כזה, הוא מהווה איום איראני ישיר על הכוחות האמריקנים במזרח התיכון ובאירופה.
המקורות האיראניים של תיקדבקה מציינים, כי הפרסום על המל"ט הוא חלק משורה של ידיעות איראניות שפורסמו בימים האחרונים, מיד לאחר בחירתו של איברהים ראיסי לנשיא איראן, ואשר מטרתן הייתה להציג עמדה איראנית הולכת ומקשיחה בנושא הגרעין, ובמיוחד במו"מ הגרעיני המתנהל עם ממשל הנשיא האמריקני ג'ו ביידן.
בסוף שבוע שעבר הודיע נשיא איראן הנבחר ראיסי, כי טהרן אף פעם לא תדון, ובוודאי שלא במסגרת ההסכם הגרעיני, בנושאי הטילים הבליסטיים והפעילות האיראנית במדינות אחרות במזרח התיכון. היה זה איתות איראני ברור, כי טהרן לא תסכים לדון בנוכחות הצבאית האיראנית, בלבנון-חיזבאללה, עיראק, סוריה ותימן-שם טהרן תומכת בהוטים.
בשבת 26.6, אמר ראש הוועדה האיראנית לאנרגיה גרעינית עלי אכבר סאלחי, כי ייקח עוד כמה ימים עד אשר הכור הגרעיני בבושייר יחוזר לפעול לאחר שפעולתו נפסקה ב-20 ביוני.
מלבד הפרסום שהכור הפסיק לפעול בגלל 'תקלה טכנית' לא נמסר שום מידע מה באמת התרחש בכור שהפסיק את פעולתו.
אולם בהמשך דבריו של סאלחי הוא ציין, כי באחרונה הקציבה איראן 500 מיליון יורו לשלם לרוסיה עבור תיקון הכור בבושייר, ושירותי אחזקה בכורים אחרים.
מומחי גרעין מערביים ציינו, כי הערה זו חושפת את העובדה שלא תקלה טכנית היא שהפסיקה את פעולת הכור, אלא  שהרוסים הפסיקו בכוונה את פעולת הכור עד אשר טהרן תשלם להם את חצי מיליארד היורו שהיא חייבת להם.
ביום א' 27.6, הודיע יו"ר הפרלמנט האיראני מוחמד קאליבאף,  כי טהרן לעולם לא תעביר לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית צילומים ומסמכים מתוך כמה ממתקני גרעין השלה, מכיוון שפג תוקפו של הסכם הפיקוח בינה ובין הסוכנות לאנרכיה גרעינית שליד האו"ם בווינה ה-IAEA. לדבריו תוקף ההסכם פג, והמידע שתועד לעולם לא יימסר לוועדה בווינה. 'הנתונים והתמונות יישארו ברשותנו', אמר מוחמד קאליבאף.
הודעה איראנית זו פורסמה לאחר כמה שעות בהן מקורות המקורבים לבית הלבן מסרו לכלי תקשורת אמריקניים, כי הנשיא ביידן שוקל להסיר את הסנקציות האישיות שארה"ב הטילה על מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי.    
מאחר והתמונות והמסמכים האלה מושגים על ידי המצלמות של הוועדה לאנרגיה גרעינית שמותקנות במתקני הגרעין האיראניים, ניתקה טהרן בצעד זה את המקור העיקרי למידע  על המתרחש בתוכנית הגרעינית האיראנית.

Print Friendly, PDF & Email