בעוד ארה"ב ועיראק מבליטים את הניצחונות על ISIS, כובשת אל קעידה את בייג'י
מקורות אמריקנים, כורדים, ועיראקים, מרבים לפרסם בימים האחרונים על 'הניצחונות הגדולים' שהם השיגו בהר סינג'ר Sinjar בצפון-עיראק מול כוחות אל קעידה בלבנט ובעיראק ISIS, שם היו נצורים כמה אלפי בני המיעוט היזדי, לאחר שעשרות אלפים מהם נמלטו לסוריה.
מדובר בהישג צבאי מוגבל ביותר, שאיננו משנה את העובדה כי אל קעידה ממשיך להחזיק בשטחי הענק שכבש בסוריה ובעיראק, כאשר הפצצות האמריקניות המועטות והמפוזרות אינן מצליחות להביא את כוחותיו לנסיגה כלשהי, מלבד כמה נסיגות טקטיות קטנות.
האמריקנים, העיראקים והכורדים, מדברים פחות, על המצב בעיר סינג'ר, שחלקים ממנה עדיין מוחזקים על ידי כוחות אל קעידה, ועוד פחות על המצב בגבול הצפוני של עיראק וסוריה, שם שליטת כוחותיו של אבו באקר אל-בגדאדי, מנהיג אל קעידה, היא כמעט מוחלטת.
הם גם אינם מדברים על המצב במרכז הנפט העיראקי בעיר בייג'י Baiji, שם כוחות אל קעידה כבשו בסוף שבוע שעבר את העיר, והטילו מחדש מצור על בתי הזיקוק המרכזיים של עיראק, אזור אליו יחידות הצבא העיראקי נדחקו.
הבעיה העיקרית בבייג'י היא, כי רוב הלוחמים של השבטים הסוניים שנלחמו רק לפני חודש בנובמבר, לצד הצבא העיראקי, נטשו אותו, מאחר וראש ממשלת עיראק חאידר אל-עבאדי Haider al-Abadi, לא מילא אף אחת מהבטחותיו לספק להם משכורות ונשק.
בהקשר זה צריך לציין, כי ממשל אובמה פעל רבות למינויו של אל-עבדי לראש ממשלה, כאיש אשר יביא לאיחוד כוחות בין הסונים ובין השיעיים במלחמה נגד ISIS.
התוצאה היחידה של מינוי זה בינתיים, הייתה פיטוריהם של כל הקצינים הסונים מצבא עיראק, כאשר תחתיהם ממונים קצינים עיראקים הנאמנים למליציות הצבאית העיראקיות השיעיות הפרו-איראנית, הנשלטות על ידי קצינים של משמרות המהפכה האיראניים.
המקורות הצבאיים וללוחמת טרור של תיקדבקה מדווחים, כי בשטח בעיראק נוצר מצב צבאי מוזר. המלחמה בעיראק מתנהלת בשלושה מישורים שונים שאין קשר ביניהם.
1. בצפון עיראק, נערך כוח משולב עיראקי-כורדי, הפועל בעזרת יועצים צבאיים אמריקנים, לתקוף את העיר הצפונית תל-עפר Tal Afar, הנמצאת כ-50 ק''מ מערבית למוסול, לאחר שביום ו' 21.12, הצליחו להשתלט על בסיס צבאי עיראקי לשעבר ליד העיר שנפל לידי אל קעידה בקרבות בחודש יוני. אולם כמו בסינג'ר, הכוחות התוקפים לא הצליחו לחדור לעיר.
ההתקפה הזו הייתה מעין פשרה בוויכוח המתנהל בין וושינגטון, בגדאד, ואירביל, בו העיראקים והכורדים טוענים, כי הם מסוגלים לכבוש את העיר מוסול מידי אל קעידה, בעוד שהיועצים הצבאיים האמריקנים מעריכים כי התקפה כזו נידונה לכישלון.
2. בעוד צבא עיראק והצבא הכורדים מתרכזים בהתקפות על אזורים בהם נמצאים כוחות קטנים של אל קעידה ISIS, (כמו השבוע בסינג'ר), ממשיכים כוחות אל קעידה להתרכז בכיבוש ובשליטה של אזורי נפט בסוריה ובעיראק, (כמו השבוע בביג'י Baiji), המבטיחים להם, למרות הירידה במחירי הנפט, עדיין הכנסה של 2 עד 2.5 מיליארד דולר בשנה. כיום אל קעידה מוכרת נפט 18-20 דולר לחבית, עדיין בין 25 ל-30 דולר לחבית פחות מהמחירים הנמוכים בשווקי הנפט הבינלאומיים.
3. ארצות הברית מתעלמת בכלל מהתפשטות אל קעידה ISIS, מחוץ לעיראק וסוריה. המדובר בלוב, מצרים, וחצי האי סיני.