בעוד ארה"ב משחררת את מדעניות הנשק הכימי והביולוגי העיראקי חוזר הרמטכ"ל לשעבר משה יעלון ואומר כי הנשק העיראקי להשמדה המוני הועבר לסוריה.

המקורות המודיעיניים של תיקדבקה: צבא ארצות הברית שחרר בסוף השבוע, מיד לאחר הבחירות למועצה הלאומית (הפרלמנט) העיראקית שמונה אסירים עיראקים סונים, אנשי משטרו של סדאם חוסיין, וביניהן את שתי הנשים הודה סלח Huda Salih ומהדי עמאש Mahdi Ammash (בתמונה), הידועה בכינוי `גב אנתרקס`, שמלאו תפקידים מרכזיים בתעשיית הנשק להשמדה המונית העיראקית. האמריקנים הודיעו כי `האסירים אינם מהווים יותר סיכון ביטחוני.` אולם מאחורי הקלעים גם גורמים אמריקנים וגם עיראקים אמרו כי השחרור בא עקב הסכם מוקדם בין האמריקנים וראשי המפלגות הסוניות שהשתתפו בבחירות, בו האמריקנים הבטיחו לשחרר מקצת מאסירי שלטון הבעת באם אכן הסונים ילכו לקלפיות להצביע. אולם המקורות בעיראק והמודיעיניים של תיקדבקה מוסרים כי שחרור שתי המדעניות העיראקיות בא גם בגלל שתי סיבות עיקריות:
1. חקירתן של השתיים נסתיימה כבר בסוף 2003. כל מה שהמדעניות ספרו לחוקרים האמריקנים הוא על חלקן בשלבים הראשונים של ייצור הנשק הכימי והביולוגי העיראקי בסוף שנות השמונים. הן לא ידעו דבר על מה שהתרחש לאחר מכן, ולא היה להן שום מושג מה עשה סדאם חוסיין במערכות הנשק שייוצרו.
2. שחרורן בא גם במסגרת הנסיגה האסטרטגית-הפוליטית המחושבת שהנשיא גו`רג בוש עורך בימים אלה מהוויכוח הציבורי המר בארצות הברית על הסיבות בגללן ארצות הברית יצאה למלחמה בעיראק במרס 2003. הנשיא אמר בשבוע שעבר בפעם הראשונה כי חלק מהמידע המודיעיני עליו התבססה החלטתו לצאת למלחמה היה שגוי. הנשיא לא התייחס לנושא של הנשק להשמדה המונית העיראקי, אבל אפשר היה להבין כי המילה `שגוי` מתייחסת גם לנושא זה. קו חדש זה של הנשיא נועד לנסות ולהוריד את הוויכוח על הנושא הזה מעל סדר היום הציבורי בארצות הברית כדי לפנות מקום למערכה פוליטית הנחשבת בעיני הנשיא ויועציו דחופה יותר, והיא הדיפת המערכה שבה החלו הדמוקרטים ומתנגדי המלחמה לקביעת לוח זמנים להוצאת הצבא האמריקני מעיראק בהקדם.
בעיצומה של מערכה פוליטית פנימית אמריקנית השתרבבו דבריו של הרמטכ"ל לשעבר רב אלוף (מיל.) משה (בוגי) יעלון שאמר בראיון שפורסם בעיתון `סאן בניו יורק` New York Sun, ביום חמישי 15.12, כי `סאדם חוסיין העביר את כל הנשק הכימי שלו לסוריה ששה שבועות לפני פרוץ המלחמה.` מאחר והמלחמה פרצה ב-19 למרס 2003, לדברי יעלון הנשק להשמדה המוני העיראקי עבר מעיראק לסוריה בשבוע הראשון של חודש ינואר 2003. תיקדבקה דיווח על העברה זו ב-10 לינואר, כאשר היא עדיין הייתה בעיצומה.
`הוא` (כלומר סדאם חוסיין,) אמר יעלון, `העביר את החומרים הכימיים מעיראק לסוריה, אבל אף אחד לא הלך לסוריה למצוא אותם שם.`
"He transferred the chemical agents from Iraq to Syria," General Yaalon told The New York Sun over dinner in New York on Tuesday night. "No one went to Syria to find it." בכך התייחס יעלון לאחת התופעות התמוהות ביותר בממשל ג`ורג בוש. גם המודיעין האמריקני וגם המודיעין הישראלי ידעו בדיוק לאן הובל והיכן הוטמן הנשק להשמדה העיראקי, ולמרות זאת הדרגים המדיניים בוושינגטון ובירושלים לא אישרו להם לבצע פעולה לתפיסת הנשק ולהעברתו לידים אמריקניות. אין ספק כי אם פעולה כזו הייתה מתבצעת פני ההיסטוריה הפוליטית והצבאית הקשורה במלחמה בעיראק, ובמערך הפוליטי הפנימי בארצות הברית היו נראים אחרת.
בינתיים עומדים דבריו של רב אלוף (מיל.) משה יעלון מול דעת הקהל והתקשורת במערב הממשיכה לטעון כי לא הייה נשק כזה בידי סדאם חוסיין.

Print Friendly, PDF & Email