בעוד מצרים חידשה את הזרמת הגז לירדן, היא לא חידשה אותה לישראל

התדרדרות נוספת ביחסי ישראל מצרים, התרחשה השבוע, כאשר קהיר חידשה ביום א' 18.9 את אספקת הגז המצרי לירדן אבל לא חידשה אותה לישראל.
במילים אחרות, הגז המצרי מגיע לתחנות השאיבה בצפון סיני, אבל מוזרם לצינורות המוליכים לירדן, בעוד שהצינור המוליך לישראל נשאר סגור.  המקורות של תיקדבקה מציינים, כי גם המצרים וגם הירדנים שומרים על כך בסוד. ירדן הסכימה להגדיל את התשלומים עבור הגז המצרי ב-250 מיליון דולר נוספים, אולם במקביל הקפיאה הכת הצבאית המצרית את המו''מ עם ישראל לקביעת מחיר חדש לגז המצרי. בכך חסמה הכת הצבאית המצרית אפשרות של חידוש אספקת הגז לישראל.
קודם לכן הודיעה מצרים, בניגוד להודעות ישראליות אופטימיות, כי שגרירות ישראל לא תפתח, וכי שגריר ישראל לא יחזור למצרים בקרוב. המצרים גם הודיעו כי הם לא ירשו השנה לתושבי סיני לספק לולבים לחג הסוכות כפי שעשו בשנים הקודמות. ישראל הייתה מייבאת מצפון סיני 650,000 לולבים בכל שנה.
במשרד ראש הממשלה ובמערכת הביטחון מעדיפים להגדיר את המצב לא כמשבר ביחסי ירושלים והכת הצבאית המצרית, אלא כרצון של הכת המצרית למנוע יצירת נקודות התפרצות וחיכוך נוספות עם ההמונים ברחוב המצרי מסביב לנושא היחסים עם ישראל, כפי שהיה בשבת 10.9 כאשר כ-50,000 מפגינים התפרצו, השתלטו, והחריבו את שגרירות ישראל בקהיר.
המקורות הישראליים האלה מצביעים על כך כי ביום ב' 19.9, אסרה הכת הצבאית המצרית על השתתפות מפלגת אל ג'מעה אל איסלמייה al-Gamaa al-Islamiyya, שיזמה ועמדה בראש המתפרצים לשגרירות ישראל, בבחירות לפרלמנט שתערכנה בנובמבר.
אולם המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי אין קשר בין איסור זה ליחסים בין מצרים לישראל.
הכת הצבאית פעלה נגד מפלגת אל ג'מעה אל איסלמייה, בגלל חששותיה כי היא מארגנת קבוצות התנגדות מוסלמיות קיצוניות מזוינות המתכוננות לפעול נגד המשטר.
מקור מערבי בכיר המתמצא במתרחש מתחת לשטח ביחסי מצרים-ישראל, אומר כי אפשר להגדיר את המצב כך: 'הכת הצבאית המצרית השתמשה באירועי ההשתלטות על השגרירות הישראלית בקהיר, כדי להחזיר על כנם את חוקי החירום הצבאיים אשר היו נהוגים בתקופתו של חוסני מובראק, והיא משתמשת בהם כיום נגד כל גורם פוליטי ברחוב המצרי אשר מפריע לשלטונה'. במקביל, אומר המקור המערבי, 'הכת הצבאית מדרדרת כל הזמן במהלך מדורג ומבוקר היטב, אשר מעטים במערב ובישראל שמים אליו לב, את היחסים עם ישראל'.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי חידוש אספקת הגז המצרי לירדן,  התאפשרה רק לאחר שישראל הסכימה להכניס לסיני כוחות צבאיים מצריים נוספים שיאבטחו את צינורות הגז בסיני. תחת המעטפה הביטחונית הזו חידשו המצרים את אספקת הגז לירדן, אבל נמנעו בכוונה מלהודיע על כך לישראל, שלא לדבר על חידוש אספקת הגז אליה.
אותה מדיניות נוקטת הכת הצבאית כלפי מצב הביטחון המדרדר בחצי האי סיני, ולאורך גבול מצרים-ישראל.
מאז הפיגוע הגדול בכביש לאילת ב-18.8, לא ביצעו המצרים, למרות הודעותיהם, אפילו פעולה ביטחונית אחת, מלבד להציב בכבישים מחסומים, נגד גורמי הטרור השונים הפועלים בסיני, כולל גורמי אל קעידה והקבוצות המוסלמיות המצריות הקיצוניות האחרות, או הפלסטיניות הנמצאות ופעולות בסיני.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי כל ההודעות המצריות על מבצעי טיהור בצפון סיני, ועל פעולה להריסת מנהרות הברחות הנשק מסיני לעזה, היו הודעות דמה על 'מבצעים' שבכלל לא התקיימו בשטח. במקום זאת, הגיעו נציגי הכת הצבאית בסיני להסכמים, או להבנות, עם ראשי השבטים הבדואים, כי לא רק שהם יהיו אלה שישמרו על הביטחון בתוך סיני ולאורך גבול מצרים וישראל, אלא שהם יקבלו גם מידה רב של אוטונומיה שתעביר לידיהם את מרבית סמכויות השלטון בשטח.
כתוצאה ממצב זה, חוליית הטרור של הג'יהאד האיסלמי, אחת מחוליות הטרור הגדולות ביותר שנועדו לפעול נגד ישראל והמונה כ-30 איש, שנכנסה לסיני מרצועת עזה ביום חמישי 25.8, עדיין ממתינה שם לשעת כושר כדי לבצע פיגוע המוני בתוך ישראל.
המקורות ללוחמת טרור של תיקדבקה מדווחים, כי במשך החודש האחרון בו קבוצת הטרור נמצאת בסיני, ביצעו כמה מאנשיה, ללא כל הפרעה, רוטציה עם אנשי טרור רעננים שבאו מהרצועה.
ישראל המנהלת מדיניות של 'אי מתיחת החבל' עם הכת הצבאית המצרית, מוכנה לקבל מצב בו החלק הדרומי של ישראל משותק לחלוטין לתנועה אזרחית כבר חודש ימים, וכי המטכ''ל נאלץ להוריד את אחת החטיבות הקרביות המעולות של צה''ל, חטיבת גולני, ולפרוס אותה לאורך גבול ישראל-מצרים, בניסיון למנוע את הפיגוע המתקרב.
מקור צבאי בכיר אומר, כי אף פעם לא נפרסו אלפי חיילים ישראליים לתקופה כה ארוכה, כדי למנוע פעילות טרור של כמה עשרות פלסטינים.

Print Friendly, PDF & Email