בעיראק סומכת וושינגטון על המליציות השיעיות. בתימן סומכת סעודיה על אל קעידה AQAP

אחד המצבים הצבאיים-אסטרטגיים המסוכנים ביותר בעת האחרונה במזרח התיכון התפתח, ביום חמישי ושישי 17.4 בתימן ובעיראק.
שני ארגוני אל קעידה העיקריים באזור-אל קעידה בחצי האי ערב AQAP, ואל קעידה בעיראק ובלבנט ISIS, פתחו בשתי אופנסיבות המרוחקות זו מזו 3,050 ק"מ.
המקורות הצבאיים וללוחמת טרור של תיקדבקה מציינים, כי לשתיהן יש מכנה משותף: חוסר יכולתן או רצונן של ארצות הברית וסעודיה, להטיל כוחות קרקעיים לקרב עם אל קעידה, וכשלון מדיניותן לסמוך במקום זה על כוחות  מקומיים בשטח.
סיבה נוספת חשובה בהתקדמותם של כוחות אל קעידה היא, המדיניות האמריקנית מלאת הסתירות כלפי התפקיד שאיראן ממלאת בשתי זירות המלחמה בתימן ובעיראק, כאשר הנשיא אובמה מאפשר לטהרן למלא בהן את תפקיד המעצמה האזורית החדשה, כדרך להשיג הסכם גרעיני עם איראן.
בתימן, פתחו כוחות אל קעידה בחצי האי ערב AQAP, במתקפה לאורך חלקים גדולים של החוף הדרומי של תימן במפרץ עדן, באזור חצרמוות Hadhramaut וכבשו, ביום ה' 16.4, את העיר העיקרית שעל החוף מוקולה  Mukalla, ואת הנמל שלה  Mukalla seaport, שהוא הנמל התימני העיקרי מול מפרץ עדן וטרמינל נפט.
כמו כן השתלטו כוחות אל קעידה על הבסיס האווירי התימני ריאן  Riyan air base , כשהן מכניעות כמעט ללא קרב ממשי את דוויזית הרגלים התימנית מס' 27 27th Infantry Brigade, ואת חטיבת ההגנה האנטי אווירית התימנית מס' 190- 190th Air Defense Brigade. שתי היחידות אלה נאמנות לנשיא תימן הנמלט השוהה בסעודיה, מנסור האדי. כמו כן נפלו בידי כוחות אל קעידה ערי החוף התימניות שיבאם, ואל-שאיח' Shibam, Ash-Shihr.
לקרב הזה יש 4 תוצאות אסטרטגיות מרחיקות לכת:
1. בפעם הראשונה ב-20 השנה האחרונות מאז תאי אל קעידה החלו לפעול בצורה מאורגנת צבאית ב-1995 בחצרמוות, שולט אל קעידה בשורה של ערים וכפרים תימנים לאורך חוף  מפרץ עדן, כאשר בידיו ציוד צבאי רב כולל מערכות הגנה וטילים אנטי אוויריים.
2. לרשות אל קעידה AQAP צי של ספינות גדול, אשר באמצעותן פעולות רשתות ההברחה שלו המשתפות פעולה עם שודדי הים בסומאליה ובאזור כולו. אל קעידה נערך עתה לכבוש באמצעות ספינות אלה לפחות חלק מהאי סוקוטרה  Socotra island, שהוא למעשה ארכיפולג  של  4 איים, הנמצאים מול חצרמוות במרחק של 80 ק''מ בלבד מקרן אפריקה Horn of Africa. כ-350 ק"מ מתימן, ורק 250 ק"מ מסומאליה.
איים אלה שולטים על הכניסות ועל היציאות מהים הערבי והאוקיינוס ההודי אל המפרץ וממנו. על אחד האיים האלה יש בסיס אווירי אמריקני וכוחות מיוחדים אמריקנים, שהוצבו שם ב-2011 כחלק מההכנות האמריקניות לתקוף את תוכנית הגרעין האיראנית. אין לאל קעידה מספיק כוחות לתקוף את הבסיס האמריקני, אבל הם מסוגלים לשים עליו מצור ולהפגיזו מהיבשה ומהים.
3. בפעם הראשונה יש בידי אל קעידה AQAP שליטה כמעט מוחלטת על אזור טריטוריאלי-אסטרטגי בתימן, דבר אותו אפשר להשוות לכיבושי אל קעידה בעיראק ובלבנט ISIS, בעיראק ובסוריה ביוני 2014.
4. גבולותיה המזרחיים והצפוניים חצרמוות גובלים במדבר הענק, השני בגודלו בעולם, רוב' אל חאלי  Rub' al Khali or Empty Quarter, עתה נפתחה הדרך בפני אל קעידה להגיע לערב הסעודית באמצעות חציית המדבר.  
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי למרות שחיילות האוויר של סעודיה ואיחוד נסיכויות הנפט הערביות UAE, להם יש שליטה מוחלטת במרחב האווירי התימני, בעזרתם של האמריקנים המספקים להם מטרות מודיעין, היו יכולים להפציץ את כוחות אל קעידה AQAP ולעצור את התקדמותם הם אינם עושים זאת.
הסיבה: בגלל חוסר רצונם-עד כה- להטיל למלחמה בהוטים שהם בעלי ברית של האיראנים, כוחות קרקעיים, גם ריאד וגם אבו דאבי מעדיפות לחזק את אל-קעידה AQAP, כדי שהם יבצעו את עיקר המלחמה הקרקעית בתימן מול ההוטים. 
מצב דומה אולם הפוך מתרחש בעיראק, שם האמריקנים סומכים יותר על המליציות השיעיות העיראקיות הפרו-איראניות, בפיקודם של משמרות המהפכה האיראניים, מאשר על צבא עיראק, שיבצעו את המלחמה הקרקעית מול אל קעידה בעיראק ובלבנט ISIS.
שבועיים לאחר הפרסומים המרעישים על ניצחון מליציות שיעיות אלה בקרב על תיכרית Tikrit, על כוחות אל קעידה ISIS, ועל שחרור העיר מסתבר כי, הקרב על העיר טרם הסתיים, וחלקים של העיר עדיין נמצאים בידי ISIS.  ראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי Haidar al-Abadi,  שביקר השבוע בוושינגטון אמר, כי לאחר 'הניצחון' בתיכרית הכוחות העיראקים יפתחו במתקפה לכבוש את מחוז אנבאר Anbar במערב עיראק והגובל עם סוריה, בו אל קעידה ISIS שולט.
אולם מה שהתרחש בעיראק השבוע הוא בדיוק ההפך. בעוד הנשיא אובמה ואל-עבאדי דנים ביום ד' 15.4 בבית הלבן במצב המלחמה, פתחו כוחות אל קעידה ISIS במתקפה על העיר ראמאדי Ar Ramadi, שהיא עיר שיש בה כחצי מיליון תושבים, והנמצאת רק במרחק של 130 ק''מ מערבית לבגדאד. בשלב הראשון של ההתקפה על העיר הצליחו כוחות אל קעידה ISIS, לכבוש כמה מפרברי העיר, כאשר ביחידות הצבא  העיראקי המגנות על העיר אפשר להבחין כבר בסימני התפוררות. כמו כן תוקפים כוחות אל קעידה את עיר הנפט העיראקית בייג'י Baiji. 
כל זה תוצאה מכך שטהרן, תחת לחץ של וושינגטון, הורתה לפתע למליציות השיעיות לסגת ולא לשתף פעולה עם צבא עיראק. 
     

 

Print Friendly, PDF & Email