בפגישה בבגדאד, המשיכו ארה"ב ואיראן את החיפוש אחר נקודות הסכמה, מהן יתחיל המו"מ בין שתי המדינות. פריצת הדרך, אם תהייה, עדיין רחוקה.

בלעדי ומיוחד למקורות תיקדבקה בוושינגטון, בגדאד, וטהרן. השיחות שנפתחו ביום ב' בבוקר 28.5 בבגדאד, בין ארצות הברית ואיראן בבגדאד, בביתו הפרטי של ראש ממשלת עיראק נורי אל מליקי, שפתח את השיחות, הן המגע הישיר הפומבי הראשון ב-27 השנים האחרונות, מאז 1979, בין נציגים אמריקנים ואיראנים. את האמריקנים ייצג בשיחות שגריר ארה"ב בעיראק ראיין קרוקר Ryan Crocker. הנציג האיראני היה שגריר איראן בעיראק חסן קאזמי קומי Hassan Kazemi-Qomi. המקורות של תיקדבקה מדווחים בלעדית, כי לפני פתיחת השיחות בבגדאד, נערכו בימים האחרונים מגעים חשאיים בין נציגים אמריקנים ואיראניים מחוץ לעיראק בניסיון של שני הצדדים להבהיר לעצמם את הנושאים שיידונו בשיחות, ולנסות להגיע להסכם על סדר יום מוסכם. השיחות החשאיות הסתיימו ללא הסכמה. על תוכנן של שיחות אלה נדווח בהרחבה בגיליון הבא של דבקה-נט-וויקלי DNW שיצא לאור ביום שישי 1.6. המקורות שלנו מוסרים כי ניסיון אמריקני-איראני קודם להגיע להסכמה על סדר היום של הדיונים בין שתי המדינות שנערך ב-4 במאי, בעת ועידת שארם-א-שייח על המצב בעיראק, נכשל אף הוא.
במגעים בשארם א-שייח בתחילת החודש השתתפו מצד ארה"ב דיוויד סאטרפילד, המרכז בסטייט דפרטמנט את הטיפול בנושאי עיראק, והשגריר ראיין קרוקר, ואילו את איראן ייצג סגן שר החוץ האיראני עבאס ארקג'י Abbas Aragchi, שהגיש לאמריקנים מסמך בן 10 נקודות אשר היווה הצעה לחלוקת עיראק לשני אזורי השפעה, אמריקני ואיראני. תוכנו המלא המסמך פורסם בגיליון מס' 300 של השבועון דבקה-נט-וויקלי DNW, ב-11.5. שתי הנקודות העיקריות האחרות במסמך היו:
1. נכונות איראנית להשתתף לצד האמריקנים במלחמה נגד אל קעידה בעיראק.
2. הבטחה איראנית, כי לאחר ששיתוף הפעולה האמריקני-איראני יתחיל לפעול בעיראק, טהרן תהייה מוכנה לעשות מה שהוגדר 'מחוות של רצון טוב', כלפי האמריקנים, בתוכנית הגרעין שלה. האיראנים לא פירטו באיזה מחוות מדובר. הנציגים האמריקנים דחו את המסמך על הסף.
המקורות שלנו מציינים כי אפשר וצריך להניח כי העמדה האיראנית לא השתנתה בהרבה מאז שהוצגה לפני 3 שבועות בשארם-א-שייח. אולם למרות זאת, המפגש ביום ב' בבגדאד, היא הפעם השלישית שנציגי שתי המדינות נפגשים בניסיון למצוא נקודת התחלה למו"מ ביניהן, וזו כבר התקדמות בפני עצמה.
הסימן לפריצת דרך בין וושינגטון וטהרן יהיה רק כאשר שני הצדדים יחליטו להעלות את דרג השיחות ביניהן. המקורות שלנו מוסרים, כי ברגע שתקבע פגישה בין עוזר שרת החוץ האמריקנית דיוויד סטארפילד, ועלי לאריג'ני, היועץ לביטחון לאומי האיראני, פירוש הדבר יהיה ששתי המדינות התחילו במו"מ המעשי והרציני ביניהן.
בינתיים ארצות הברית ממשיכה לרכז כוחות במפרץ הפרסי, לקראת המתקפה האמריקנית על איראן, ואיראן ממשיכה להזרים נשק, מטעני צד, ותחמושת לגרילה השיעית והסונית, ולאל קעידה בעיראק, לחיזבאללה בלבנון, ולחמס ולג'יאהד האיסלמי ברצועת עזה.

Print Friendly, PDF & Email