בפגישת שוייגו ליברמן במוסקבה הודיעה ישראל שהיא ממשיכה לשמור על חופש הפעולה שלה בסוריה כולל באזורים הקרובים לרמת הגולן
כאשר הפגישה בין שר הביטחון הרוסי הגנרל סרגיי שוייגו, ושר הביטחון הישראלי אביגדור ליברמן שהיה מלווה בראש אמ"ן האלוף תמיר היימן, ובמתאם המדיני של מערכת הביטחון זהר פלטי, נמשכת רק שעה ומחצה, ובסיומה אומר ליברמן, כי חשוב להמשיך את הדיאלוג ולשמור על הקו הפתוח בין צה"ל לצבא רוסיה, פירוש הדבר ששני הצדדים שמעו את מה שיש אחד לשני לומר, והסכימו שלא להסכים.
במילים אחרות, ישראל שומרת לעצמה את זכות הפעולה החופשית בסוריה, מתוך הבנה שישנם קווים אדומים שאותם הרוסים לא יסכימו או ירשו שישראל וצה"ל יחצו.
הרוסים עשו הכנות רבות ומקיפות לקראת הפגישה הזאת. לפני הפגישה באה הצהרתו של שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שאמר, כי הכוחות היחידים שצריכים להיות פרושים לאורך גבולה של סוריה עם ישראל צריכים להיות רק כוחות סוריים. מיד לאחר דברים אלה החלו הכוחות הסוריים שאינם סורים שהיו מוצבים מול גבול ישראל, כלומר הכוחות האיראניים ( בעיקר קצינים של משמרות המהפכה האיראניים) וכוחות חיזבאללה לסגת מאזור הגבול פנימה לתוך עומק השטח הסורי. אולם הנסיגה שלהם הייתה בחלקה מדומה כפי שהמקורות הצבאיים שלנו פרסמו כבר לפני הפגישה. הקישו כאן לקריאת הדיווח המיוחד של המקורות הצבאיים שלנו, כיצד קצינים איראניים וחיזבאללה נסוגו לכפר חאדר הנמצא מול מוצבי צה"ל בחרמון ובצפון רמת הגולן ושם קבלו מדים צבאיים סוריים.
מזה בדיוק ישראל חששה וחוששת. בכול מקום בו יימצא צבא סורי, ימצאו גם בדרך זו אחרת כוחות איראן וחיזבאללה. ואם הם לא נמצאים שם ברגעים כאלה ואחרים, הם יימצאו שם תוך זמן קצר.
לכן צריך להניח הוא, כי בפגישה בין שר ההגנה הרוסי והמשלחת הישראלית הושגה הסכמה 'נוסח עזה'. כלומר, כל זמן שהכוחות הרוסיים (של המשטרה הצבאית הרוסית-כוח המורכב מלוחמים של יחידות מיוחדות צ'צ'ניות) הם שישלטו בשטח המוגדר כ'אזור חיץ' de escalation zone ואזור קונטרה הוא שטח כזה לפי הסכם ההבנות שבין ארצות הברית ורוסיה, ישראל לא תפעל בו, אבל ברגע שכוחות אחרים ייכנסו לשטח הזה, הם יתקלו בצה"ל. כלומר 'שקט ייענה בשקט'.
זהו הסדר רופף ושברירי מאוד, וגם הצד הרוסי יודע זאת.
הרוסים והסורים וגם האיראנים מנסים להעמיד פנים כאילו הם כבר השיגו הסכם מלא ומפורט עם ארצות הברית ועם ירדן לגבי אזור החיץ מסביב לעיר דרעא Darra הקרובה לגבול ירדן. הדברים אינם מדויקים ועדיין אין הסכמה מלאה בין וושינגטון ומוסקבה בנושא זה. הסיבה העיקרית לכך היא הנקודה, שמה שמתרחש בדרעא וסביבה יש לו ותהייה לו השפעה מכרעת על מה שיתרחש בעתיד בקונטרה הגובלת עם ישראל.
לפני הרוסים עוד עבודה מרובה לייצב את המצב הצבאי בגבול הדרומי של סוריה עם ירדן, ובגבול המערבי עם ישראל.
מאוחר יותר ביום חמישי 31.5 בלילה עדכנו המקורות של תיקדבקה את ההתפתחיות האחרונות:
שיחת פוטין-נתניהו: מסתמנת התקדמות במגעים הרוסיים-ישראליים בנוגע לעתידו של אזור החיץ הביטחוני בקונטרה
שיחת הטלפון בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהתקיימה ביום ה' בלילה 31.5, כמה שעות בלבד לאחר שהסתיימה פגישתם במוסקבה של שר ההגנה הרוסי סרגיי שוייגו, עם שר הביטחון אביגדור ליברמן, מצביעה על אפשרות של התקדמות במו"מ בין רוסיה וישראל לגבי עתידו של אזור קונטרה ויציאתם של הכוחות האיראנים ושל חיזבאללה ממנו.
למעשה כפי שכבר דיווחנו ביום ה' בבוקר הכוחות האלה כבר נסוגו מאזור קונטרה, אבל חלק מהם נמצא בכפר חאדר מול מוצבי צה"ל בחרמון ובצפון רמת הגולן. ישראל רוצה להיות בטוחה שכוחות אלה, שקיבלו מדים סוריים, והפכו עכשיו לחיילים סוריים לא יחזרו לאזור שאותו פינו. כמו כן ישראל מוכנה להסכים תמורת ערבויות מהרוסים, כי כוחות המורדים הסוריים השולטים באזור לא יותקפו על ידי צבא סוריה, ובוודאי שלא על ידי כוחות חיזבאללה. בתמורה לערבויות כאלה המורדים הסוריים יימסרו את נשקם הכבד לצבא וסריה והם יהפכו לחלק מהכוחות הסוריים שיוצבו באזור. נראה שזה היה הנושא עליו דיברו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש הממשלה בנימין נתניהו.
זה פשוט נס גמור שבתקופה הזאת יש לנו שר ביטחון רוסי
אם אין הסכם ברור אז ההכרעה עוברת לכוח. אם הפעלת הכוח תוגבל לשטח סוריה, זה ל 20 שנה. אבל אם מישהו יחפש הכרעה, ויפעיל טילים כבדים על תל אביב, התגובה הישראלית היחידה האפשרית היא ברירת שמשון.