ברית ישראל-מדינות מזרח אפריקה נגד אל קעידה ו-ISIS
נשיא קניה אואורו קנטיה, Kenyan President Uhuru Kenyatta, ביקר בירושלים בשבוע השלישי של חודש פברואר ( 24.2-21), והניח לפני ראש הממשלה בנימין נתניהו הצעה להקים ביחד עם ישראל גוש מדינות מזרח-אפריקניות, שיתמודד עם הסכנות המאיימות עליו מצד ISIS, אל קעידה, וארגוני טרור הקשורים אתם כמו אל שאבאב al-Shabab בסומאליה.
קנטיה, אמר לנתניהו, כי הוא מייצג בביקור זה לא רק את קניה. אלא גם את אתיופיה טנזיה, אוגנדה, רואנדה, ודרום סודן, שעם שליטיהם הוא כבר דיבר על הנושא וכולם הביעו את הסכמתם להשתתף בגוש כזה.
למעשה אמר קנטיה ההצעה מדברת לקחת את ארגון מדינות מזרח אפריקה, IGAD organisation of six eastern African countries focused on drought control and development initiatives, ולהפוך אותו לארגון העוסק בנושאי הגנה ומלחמה בטרור.
ישראל, אמר קניטה לנתניהו, תצורף לארגון כמדינה נלווית הלוקחת על עצמה לארגון מחדש את צבאותיהן, שירותי המודיעין שלהם, ואת גופי הלוחמה שלהם בטרור, ותספק להם את מערכות נשק וציוד אלקטרוני חדישות הדרושות למטרה זו.
קנטיה הדגיש, כי ההחלטה לפנות לישראל התקבלה משום שמדינות ה-IGAD אינן רוצות להגיע למצב אליו הגיעה ניגריה שנכשלה במלחמה נגד בוקו חארם Boko Haram.
המקורות הצבאיים וללוחמת טרור של תיקדבקה מציינים, כי בין קניה וישראל קיימים כבר כמה שנים קשרים צבאיים ומודיעיניים עמוקים, כאשר מדריכים צבאיים ישראליים מאמנים את צבא קניה למלחמה שהוא מנהל נגד אל שאבאב al-Shabab בתוך סומאליה, ומספקים לו את מערכות הנשק הדרושות למטרה זו.
בשנה האחרונה (2016-2015), הקימו גופי הלוחמה נגד טרור והמודיעין הישראליים מטה מיוחד הפועל מהעיר מומבסה שעל חוף האוקיינוס ההודי, שתפקידו לחסל את תאי אל קעידה הפועלים באזורים המזרחיים והדרומיים של קניה. עד עתה חוסלו רוב התאים האלה, וקנטיה הודה לנתניהו על ההישג הזה.
קשרים צבאיים הדוקים הנמשכים על פני שנים רבות קיימים גם בין צה''ל לצבא אתיופה.
המקורות שלנו מציינים, כי כאשר קנטיה פרס בפני נתניהו את התוכנית לשיתוף פעולה צבאי ומודיעיני בין ישראל ומדינות מזרח אפריקה, הוא דיבר בגילוי לב ובהרחבה על הסיבות שהביאו אותו להחלטה זו.
לדבריו ארצות הברית איננה מתעניינת בכלל במתרחש במזרח אפריקה. גם המלחמה שלה נגד הטרור באזור זה של העולם מוגבלת.
לדברי קנטיה, סין מנסה באחרונה לחדור אל תוך הוואקום הזה שממשל אובמה יצר במזרח אפריקה, אולם המדינות המאוגדות ב-IGAD, אינן מעוניינות לא בעזרה צבאית וכלכלית של סין. בייג'ין דורשת תמיד תמורה בצורה של בסיסים צבאיים ועמדות השפעה כלכליות מרכזיות.
בהקשר זה הציע קנטיה לנתניהו, כי תמורת הסיוע הצבאי והמודיעיני הישראלי, תתנה מדינות מזרח אפריקה עדיפות לחברות ישראליות בפיתוח המשקים שלהן.
המקורות שלנו מדווחים, כי בשבועות הקרובים יצא נתניהו לסיור במדינות IGAD, במטרה לנסות ולסכם את המהלך הזה.