ברק לפאנטה: 'אל תגיד לי על מה הסכמתם עם האיראנים, תגיד לי מהו קו המינימום שלכם'. איראן הגבירה את קצב העברת המתקנים הגרעיניים הסודיים
למרות החיבוקים והידידות האישית, התקיימה ביום ה' 19.4, שיחה קשה בין שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה ושר הביטחון אהוד ברק. ברק אמר לפאנטה: 'מה מתרחש', 'יש דיל (ביניכם ובין האיראנים), אין דיל, ואיזה דיל'. 'אל תגיד לי על מה הסכתם עם האיראנים, אלא מהו קו המינימום שלכם'. בכך רמז ברק, כי יש בידו מידע רב עד איזה מרחק ממשל אובמה מוכן ללכת בוויתוריו לקראת האיראנים, אולם מאחר וושינגטון לא דיווחה רשמית לישראל מאומה על כך, כי הנשיא אובמה הסכים לוותר על כך שאיראן לא תחשוף את כל התוכנית הגרעינית שלה ואת פעולותיה בפני פקחי הוועדה לאנרגיה גרעינית ה-IAEA, ברק ביקש לשמוע זאת ישירות מפאנטה.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי ברק ביקש את הפגישה הדחופה עם פאנטה, לפי הוראת ראש הממשלה בנימין נתניהו, לאחר שבמשך השבוע האחרון התקשרו לירושלים בחשאי, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, וראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, כשהם נזעקים מול הוויתורים מרחיקי הלכת שהנשיא אובמה עושה במגעים החשאיים האמריקנים-איראניים. 'לכם יש השפעה בוושינגטון'. 'תנסו לעצור את הסחף'. מסרים דומים קיבל נתניהו בימים האחרונים גם מברלין.
השיחה בין פאנטה וברק נמשכה למעלה משעה, ובחלק ממנה השתתף ראש המטות המזוינים האמריקני הגנרל מרטין דמפסי. לאחר הפגישה לא נמסרה כל הודעה.
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי במרכז שיחה נידון מידע המודיעיני לפיו איראן החלה להעביר את מתקניה הגרעיניים הצבאיים, עליהם לארה''ב ולוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה ה-IAEA, יש מידע, לאתרים גרעיניים סודיים שלא יכללו בהסכם החשאי המתגבש בינה לבין ממשל אובמה. המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי מצד אחד מצביע צעד זה על כך כי קיימת ההערכה בטהרן, כפי שגם קיימת בוושינגטון, כי ההסכם הגרעיני ביו שתי המדינות הוא בר השגה. מהצד השני, מראה הצעד הזה כי איראן כבר נוקטת באמצעים להשתמש בדרך עוקפת הגרעין שהנשיא אובמה הסכים להעמיד לרשותה, כאשר הסכים כי טהרן לא תצטרך להפגין/להוכיח שקיפות מלאה של המתקנים הצבאיים שלה.
זמן קצר לאחר הפגישה הופיעו פאנטה וברק בנפרד בראיונות ברשת CNN. פאנטה אמר, כי כל התוכניות לפעולה צבאית נגד איראן מוכנות, וכי הוא בטוח כי במקרה של התנגשות צבאית בין ארה''ב ואיראן, ידו של הצבא האמריקני תהייה על העליונה.
ברק חזר על הנוסחה הקבועה של דבריו שעה שהוא נמצא בוושינגטון והיא, כי יש הסכמה בין ההערכות המודיעין האמריקני והמודיעין הישראלי לגבי המתרחש בתוכנית הגרעין האיראנית. במילים אחרות, יש הסכמה על ההערכות המודיעין, אבל אין הסכמה בין וושינגטון וירושלים מה יש לעשות לגביהן, ובאיזה צורה יש לפעול נגד איראן. בסוף דבריו ברק הוסיף ואמר: אין ספק כי איראן מתקרבת יותר לפצצה הגרעינית, they're clearly heading toward this objective.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מוסרים, כי פגישתם של פאנטה ושל ברק, התקיימה בעיצומה של סערה שהתחוללה ביום ה' בבית הלבן, בפנטגון, ובסטייט דפרטמנט, כאשר הרקע שלה הוא הוויתורים מרחיקי הלכת של הנשיא אובמה לאיראניים.
הסיבה לסערה: תגובת ממשל אובמה לסכסוך ההולך ומעמיק בין איחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE, ובין איראן, למי שייכת הריבונות על האי אבו מוסה Abu Musa, השולט על הכניסה למצרי הורמוז.
במדינות המפרץ הפרסי, ובראשן סעודיה וה-UAE, ראו בחומרה רבה, כי דווקא ביום שישי 11.4, באותה שעה כאשר שר ההגנה הסעודי הנסיך סאלמן ישב בבית הלבן ושוחח עם הנשיא אובמה על המצב באיראן ובסוריה, הגיע נשיא איראן אחמדינז'אד לביקור אצל כוחות משמרות המהפכה האיראניים המוצבים על האי. בריאד ובבירות המפרץ התפרש ביקור זה של אחמדינז'אד כאיתות איראני האומר: אתם יכולים לסכם מה שתרצו עם אובמה, אבל מי שקובע עכשיו במפרץ זו טהרן ולא וושינגטון.
ביום ה', זמן קצר לפני שברק הגיע לפגישתו בפנטגון עם פאנטה, פרסם הסטייט דפרטנט קריאה לאיחוד נסיכויות הנפט ולאיראן לפתור את הסכסוך ביניהם, או בשיחות ישירות, או על ידי פנייה למוסדות הבינלאומיים שיכריעו סופית בשאלה למי יש ריבונות על האי.
ההודעה של הסטייט דפרטמנט אמרה: appreciates the UAE's efforts in this regard and urges Iran to respond positively to the UAE's initiative to resolve the issue through direct negotiations, the International Court of Justice or another appropriate international forum.
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי אפילו במסדרונות הכוח של הבית הלבן, הסטטיט דמפרטמנט והפנטגון, המאוד ממושמעים ומכופתרים, שמהם לא דולפים בדרך כלל חילוקי דעות פנימיים, נוסח פייסני זה מול הכנות איראן הנערכות באבו מוסה לסגור את מצרי הרומוז ולתקוף מטרות נפט במדינות המפרץ, עורר סערה. מקורות בממשל אמרו, כי נוסח תגובה זה, מצביע על כך עד לאיזה מרחק הנשיא אובמה מוכן ללכת בוויתוריו לאיראנים, כאשר אפילו לשם כך הוא מסכן את מעמדה של וושינגטון בבירות המפרץ הפרסי.