בתיאום עם נתניהו פרש אהוד ברק ממפלגת העבודה, בדרך להקמת גוש פוליטי מרכזי
שר הביטחון ויו"ר מפלגת העבודה אהוד ברק הודיע ביום ב' 17.1 לוועדת הכנסת על פילוגה של מפלגת העבודה והקמת מפלגה חדשה בשם 'עצמאות'. יחד עם ברק הודיעו על הצטרפותם למפלגה החדשה חברי הכנסת שלום שמחון, עינת וילף, מתן וילנאי ואורית נוקד, המהווים למעלה משליש מחברי סיעת העבודה בכנסת ה-18. ברק אמר הבוקר: 'אנחנו יוצאים היום לעצמאות, מקימים סיעה, תנועה ובהמשך מפלגה שתהיה מרכזית, ציונית ודמוקרטית', 'עצמאות' תהייה 'תנועה שסדר העדיפות שלה יהיה קודם כל המדינה, אחר כך המפלגה ורק בסוף אנחנו. נקרא לכל מי שמאמין בדרכה ובנו להצטרף'.
ברק הוסיף אמר כי 'לפנינו במדינת ישראל מבחנים לא פשוטים – מדיניים, ביטחוניים וחברתיים – עימם אנו מוכנים ונכונים להתמודד'. רוב חברי מפלגת העבודה, אמר ברק, 'נפלו קורבן לריב האינסופי בתוכה. הגענו למסקנה שהאנומליה הזאת בחיים הפוליטיים, בה היו למעשה שתי סיעות עבודה חייבת להיפסק'.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי אין ספק שהמהלך הזה נעשה בתיאום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, והוא דומה מאוד למהלך שעשה משה דיין ב-1979, כאשר פרש ממפלגת העבודה, והצטרף כשר החוץ לממשלתו של מנחם בגין. ברק העדיף לתאר ביום ב' את פילוגה של מפלגת 'העבודה' כצעד דומה לזה שאריאל שרון עשה ב-2005 כאשר פילג את הליכוד והקים את 'קדימה'. אולם שני הצעדים אינם דומים. בעוד ששרון פילג את הליכוד, ברק מחזק את ממשלת הליכוד, אשר תוכל עכשיו להמשיך ולתפקד, כאשר שרי העבודה המתנגדים לברק, כמו בנימין בן אליעזר, יצחק הרצוג, וברוורמן, יתפטרו הממשלה. את מקומותיהם יתפסו אנשי המפלגה החדשה 'עצמאות', ואולי גם חברים אחרים של מפלגת 'הבית היהודי' אשר יצטרפו עתה לממשלה. בצורה כזו ממשלת נתניהו-ברק, לא תצטרך ללכת בקרוב לבחירות כלליות, כפי שרבים במערכת הפוליטית העריכו.
המקורות שלנו מוסרים, כי אין ספק כי המתקפה המרוכזת אשר נערכה בשבועות האחרונים מצד 'קדימה' ומפלגות וחוגי השמאל בישראל על ממשלת נתניהו ועל הדתיים והחרדים, ואשר האדריכלים הראשיים שלה היו ציפי ליבני וחיים רמון, הייתה הסיבה העיקרית להחלטתו של ברק. בעוד ליבני ורמון התרכזו בהתקפות על שר החוץ אביגדור ליברמן, כסמן של הימין הקיצוני ועל החרדים, החליטו נתניהו וברק כי זהו הרגע המתאים להקים גוש פוליטי מרכזי חדש בישראל. ההערכה של נתניהו וברק היא כי גם אביגדור ליברמן יצטרף לגוש כזה, כאשר האלמנטים הימניים הקיצוניים ב'ישראל ביתנו' יפרשו ויצטרפו למפלגות ימין אחרות. גוש מרכזי כזה יכול לקבל את תמיכתם וקולותיהם של דתיים וחרדים רבים.
הצעד של נתניהו וברק, יאפשר גם לחוגים מרכזיים ב'קדימה' לפלג אותה, ולהצטרף לגוש הפוליטי המרכזי החדש, זאת באם ציפי ליבני לא תפסיק, עקב המהלכים הפוליטיים החדשים, את הסחף של 'קדימה' לעבר השמאל הישראלי. במילים אחרות, נתניהו וברק מקווים כי הם יצרו מצב פוליטי בו נראה כי ליבני שוב ירתה לעצמה ברגל.