גם לאחר שאיראן עברה את נקודת האל חזור בפיתוח נשק גרעיני לא קיים אמברגו נפט
שתי הסיבות העיקריות לעמדה הנוקשה שהציגה ההנהגה המדינית והצבאית לראש המטות המזוינים של ארה''ב הגנרל מרטין דמפסי בעת ביקורו שהסתיים ביום ו' 20.1, היא שאיראן כבר עברה את נקודת האל חזור בפיתוח הנשק הגרעיני שלה, ובמציאות בשטח לא קיים אמברגו נפט על איראן כפי שמציג זאת ממשל הנשיא אובמה.
וושינגטון מכחישה שתי נקודות אלה, ואומרת כי יש עוד זמן עד שאיראן תעבור את נקודת האל-חזור, וכי צריך לתת זמן לסנקציות הנפט לפעול ובסופו של דבר האיראנים ייאלצו בגלל מצבם הכלכלי להפסיק את תוכניתם הגרעינית. ישראל טוענת כי המדובר באחיזת עיניים מילולית. מבחינת פיתוח הנשק הגרעיני, אומרת ירושלים, איראן עברה כבר את נקודת האל חזור לפני ארבע שנים ב-2008.
זה לא היה מקרה שביום שישי 20.1, כאשר ראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל דמפסי קיים מרתון של פגישות בירושלים עם נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, ופגישה שלישית במספר עם הרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ, קבע ראש אמ"ן לשעבר, אלוף (במיל') עמוס ידלין בראיון 'במעריב' כי: 'אם האיראנים יתכנסו היום בערב ויחליטו שהם מפתחים פצצה באופן חשאי, יש להם את כל האמצעים והמרכיבים לעשות את זה'. 'בעבר', אמר ידלין, 'היו אנשים שכינו את זה נקודת האל-חזור. לכן לוח הזמנים לא תלוי בלוח השנה, אלא בהחלטה איראנית'.
במילים אחרות, לא רק שבמשך ארבע שנים האחרונות הממשלים בארצות הברית ובישראל לא אמרו את האמת בנוגע ליכולותיה הגרעיניות של איראן, אלה הצגת העמדה ב-2012, כי אמברגו הנפט שבמציאות איננו קיים, הוא שייקבע אם לאיראן תהייה פצצה גרעינית או לא, היא אשליה והטעייה מכוונת נוספת, הבנויה על אושיות הטעייה מכוונת אמריקנית-ישראלית קודמת.
דבריו החמורים של עמוס ידלין, באו לתמוך בדבריו של בנימין נתניהו מיום ה' 19.1 בהולנד, שם אמר ראש ממשלה ישראלי בפעם הראשונה 'כי איראן החליטה כבר להפוך למעצמה גרעינית, וכי יש לפעול עכשיו כדי לעצור זאת לפני שיהיה מאוחר'.
בישראל ניסו לרכך את הדברים ולהציגם כאילו המדובר לא במצב הקיים בתוכנית הגרעינית האיראנית שחצתה כבר את 'נקודת האל חזור', אלא בלחץ מצד נתניהו כי הנשיא אובמה יפעיל את החוקים עליהם הוא חתם להטלת אמברגו אמריקני על הבנק הממלכתי האיראני ה-CBI, צעד שיביא להפסקת קניות הנפט האיראניות על ידי האירופאים והאסייתים.
לפי תיאוריה זו יחששו גורמים אלה כי האמריקנים יטילו סנקציות על הבנקים וחברות הנפט שלהם המבצעים את עסקות רכישת הנפט האיראניות, והם ימהרו להצטרף לסנקציות האמריקניות.
אולם המקורות שלנו מדווחים, כי לפי הדברים שנאמרו לגנרל מרטין דמפסי ביום ו' על ידי הצמרת המדינית והצבאית הישראלית, ירושלים כבר איבדה כל תיקווה שסנקציות הנפט על איראן באמת תופעלנה, וכי המודבר במהלך אמריקני שנועד למנוע התקפה חד-צדדית ישראלית על התוכנית הגרעינית האיראנית.
מבדיקה מקפת שערכו השבוע המקורות של תיקדבקה באסיה ובאירופה, עולה כי הצגת הדברים כאילו סין, יפן, דרום קוריאה, הודו וטורקיה ומדיניות אירופה, שהן הרוכשות של למעלה מ-85 אחוז של הייצוא היומי של הנפט האיראני המסתכם בכ-2.5 מיליון חביות ליום מוכנות, או עומדות לצמצמם את קניות הנפט, אין לה אחיזה במציאות.
נכון שהסינים שעד ינואר 2012 קנו מאיראן 550,000 חביות ליום, שהם כ-11 אחוז מתצרוכת הנפט שלהם, קיצצו בחודש הראשון של השנה את קניותיהם ב-285,000 חביות, כלומר בחצי. ישנם גם סימנים המראים כי מצב זה יחזור על עצמו בחודש הבא בפברואר. אולם לכך אין שום קשר לסנקציות האמריקניות על איראן.
כל המומחים לשווקי הנפט מסכימים, כי המדובר בניצול ציני של בייג'ין של המהלכים האמריקנים מול איראן, כדי ליצור לחץ על טהרן להוריד את מחירי הנפט האיראני. כמו כן קיים וויכוח בין הסינים והאיראנים לגבי היקף הכספים שבייג'ין חייבת לטהרן עבור עסקות קודמות, והסינים משתמשים במצב הנוכחי כדי להפחית את חובם לאיראנים.
הערכה היא, שגם לאחר ביקורו השבוע של ראש ממשלת סין וואן ג'יאבאו Wen Jiabao בסעודיה, שם קיבל הבטחה מראשי בית המלוכה בריאד כי אם איראן תפסיק לספק נפט לסין, סעודיה תמלא את מקומה, אין לצפות כי היקף קניות הנפט הסיניות מאיראן תצמצמנה, כפי האמריקנים מקווים, מיד לאחר שייושבו הקרבות הכספיים בין בייג'ין לטהרן.
האירופיים, הרוכשים ביחד מאיראן כ-450,000 חביות ליום, (ביחד עם הסינים מדובר במחצית כמויות הנפט שהאיראנים מוכרים), עומדים להתכנס ביום ב' 23.1, כדי להחליט על הסנקציות, אבל כבר עכשיו ברור כי המדובר יהיה בסנקציות חלקיות בלבד שתופעלנה בהדרגה לא לפני סוף 2012. במילים אחרות, להחלטה כזו לא תהיינה שום תוצאות מעשיות על הכלכלה האיראנית בקרוב.
המקורות שלנו מוסרים, כי גם לדיבורים האמריקנים, יפנים, דרום קוריאניים, כאילו טוקיו מוכנה לצמצם את קניות הנפט האיראני ב-100,000 חביות ליום, ואילו סיאול מוכנה לצמצמם אותן ב-40,000 חביות, אין השפעה על המתרחש בשטח.
יפן מתנה את הסכמתה לבצע צעד כזה, באם האמריקנים יציגו לה הוכחות, ששני הענקים האסייתים, סין והודו, מצטרפות גם הן לאמברגו הנפט האמריקני על איראן.
שר החוץ היפני קויצ'ירו גמבה Koichiro Gemba, אמר השבוע בפירוש, כי 'ארה''ב צריכה לדבר יותר עם הודו וסין (בנושא), מאחר והן הקניינות הגדולות של הנפט האיראני'. ציטוט המקור: The US should try to talk more with India and China as they are the biggest buyers of Iranian crude. הסנקציות לא תעבודנה, אמר שר החוץ היפני אם לא תהיינה בהיקף עולמי. Without cooperation within the world community, there’s no way to carry out effective sanctions.
מאחר ושר החוץ ההודי ראנג'אן מאטהי Ranjan Mathai, כבר הודיע השבוע כי הודו, שקונה כמו סין כ-500,000 חביות נפט איראני ליום, שהן כ-12 אחוז מתצרוכת הנפט שלה, לא תשתתף בסנקציות האמריקניות על איראן, ‘India wouldn’t abide by US sanctions on Iran ', הרי ברור כי טוקיו מגלגלת את כדור הסנקציות ממנה והלאה למגרשם של אחרים.
כדי לקדם אפשרות של הטלת סנקציות אמריקניות על הבנק המרכזי האיראני, הודיע ההודים השבוע כי הם פותחים כבר עכשיו חשבון של הבנק האיראני בבנק הממלכתי שלהם, שם תתבצענה עסקות הנפט ההודיות-איראניות, וכי חלק מעסקות אלה כבר תתבצענה במטבע ההודי, הרופיה rupees, במקום בדולרים.
גם טורקיה, הודיעה ביום ו' 20.1, כי היא לא תפסיק לקנות נפט מאיראן. אנקרה מייבאת כל יום למעלה מ-200,000 חביות מאיראן.
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי זו הסיבה מדוע ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה את העמדה האמריקנית שהוצגה ביום ו' על ידי ראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל דמפסי, כי ישראל צריכה לאפשר לממשל אובמה זמן נוסף להפעיל את אמברגו הנפט על איראן. מקורות ישראליים בכירים אמרו, כי עדיין הם לא ראו שום הוכחה כי אכן אמברגו כזה פועל, או עומד לפעול, במציאות.