גם ראשי מוסד טועים. דגן נסוג מקביעתו כי לאיראן לא יהיה נשק גרעיני עד 2015
ראש המוסד לשעבר מאיר דגן ניסה לתקן ביום ב' 17.1, את הצהרתו בטכס חילופי ראשות ארגון הביון שנערך ביום ה' 6.1, כי לאיראן לא תהייה פצצה גרעינית עד 2014, או תחילת 2015, מאחר והיא נתקלת בקשיים טכניים רבים בבנייתה, ( כמו, התקפת ווירוס ה-Stuxnet, וחיסול מדענים בכירים בתוכנית הגרעין, אותם דגן לא הזכיר.) דגן ציין את גם את חילוקי הדעות צמרת האיראנית, שבלעדיהן היה לדעתו בידי טהרן היה כבר היום נשק גרעיני. במילים אחרות, דגן מעריך כי למרות התקפות ה-Stuxnet, וחיסול מדעני הגרעין האיראניים, אם ההנהגה האיראנית הייתה מקבלת החלטה עקרונית לבנות פצצה גרעינית, היא הייתה מסוגלת לבצע ולהשיג מטרה זו כבר עכשיו, או בעתיד הקרוב ביותר.
יום קודם לכן, ביום ד' 29.12, אמר המשנה לראש הממשלה השר משה (בוגי) יעלון, כי לאיראן אין עתה בשלב זה יכולת לבנות פצצה גרעינית בעצמה'. Iran does not currently have the ability to make a nuclear bomb on its own. במילים אחרות, היכולת האיראנית לבנות פצצה גרעינית כזו סורסה, (באמצעות ה-Stuxnet?).
איך ומדוע נפגעה יכולת זו? ועל ידי מי ? את זאת יעלון לא אמר. אבל הוא הוסיף עוד הערה אחת. בדברו על הלחץ המערבי מול איראן (הסנקציות), אמר יעלון כי לחץ זה ילך ויתגבר בתחומים שמעבר לסנקציות, וכי הלחץ הזה יעמיד את ההנהגה האיראנית בפני שתי ברירות: להמשיך בפיתוח הגרעיני, או להפסיק להתקיים. 'אינני יודע (באם העמדת ברירת הגרעין מול ברירת הקיום), אמר יעלון, 'תתרחש ב-2011, או ב-2012, אבל אני מדבר במושגים של 3 השנים הבאות'. במילים אחרות יעלון קיצר את לוח הזמנים של איראן להשגת פצצה גרעינית בשנה אחת והעמיד אותו על 2014.
ליותר מכך, כל המתנגדים לאופציה צבאית ישראלית נגד איראן, בישראל ומחוצה לה, לא היו זקוקים. לא היה כותב טורים או פרשן צבאי אחד בישראל או מחוצה לה שלא פירשו את הדברים כפי שנאמרו. כלומר, יש עוד 4 עד 5 שנים, עד אשר האופציה הצבאית הישראלית נגד איראן תעלה על הפרק, ובינתיים אפשר לנשום לרווחה. אולם מאחר והערכות אלה לא היו נכונות, גרמו דגן ויעלון נזק אסטרטגי גדול לישראל. כל מה שראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הביטחון אהוד ברק, יגידו מעתה בשיחותיהם הסודיות ביותר על הנושא האיראני עם נשיא ארצות הברית יידחה מיד על ידו, כאשר הוא מנופף בהערכות ולוחות הזמנים של דגן ויעלון.
המקורות שלנו מוסרים, כי ראש הממשלה נתניהו נזף בדגן על קביעותיו אלה ודרש ממנו למצוא דרך לתקן אותם.
בשבת 15.1, פורסם בוושינגטון כי ראש המועצה לביטחון לשעבר אילן מזרחי בוושינגטון שביקר בבירה האמריקנית אמר כי התוכנית הגרעינית האיראנית היא הרבה יותר מתקדמת מאשר מעריכים, וזו תהייה טעות קשה להניח כי לאיראן לא תהייה פצצה גרעינית לפני 2015. בכך היה מזרחי לאישיות המודיעינית הישראלית הראשונה שמתחה ביקורת גלויה על דברי ראש המוסד לשעבר מאיר דגן בנושא.
זה לא היה מקרה, כאשר ביום א' 16.1, פרסם 'הניו-יורק טיימס' כי ארצות הברית וישראל הן שפיתחו במשותף את ווירוס ה-Stuxnet שתקף את התוכנית הגרעינית האיראנית. וכי הניסויים בווירוס בישראל נערכו בכור הגרעיני בדימונה. מהפרסום היה ברור כי מי שהוא בארצות הברית מבקש לבסס ולחזק את הערכתו של דגן כי איראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני ב-4 השנים הבאות. הקו האמריקני היה , שגם אם דגן לא דייק כל כך בלוח הזמנים הגרעיני שלו, הרי שהתקפת ה-Stuxnet הפכה ממלא את השאיפה האיראנית לבנות נשק גרעיני ללא מציאותית.
כמה ימים לאחר דבריו של דגן, כתבו המקורות של תיקדבקה ב-9.1, ניתוח תחת הכותרת 'אל תהיו כל כך בטוחים כי לאיראן לא תהייה פצצה גרעינית עד 2015', המסביר מדוע קביעתו של דגן איננה נכונה. בעיקר התרכז הניתוח של תיקדבקה על הקשרים הצבאיים-הגרעיניים המתהדקים בין איראן וצפון קוריאה, ועל האפשרות כי צפון קוריאה תספק לאיראן נשק גרעיני, או/ ו תסכים לערוך עבור טהרן ניסוי גרעיני. כמו כן ציינו המקורות המודיעיניים שלנו, כי לשום ארגון ביון העוקב אחר המתרחש באיראן, כולל המוסד, אין ביטחון כי הוא יודע כל מה שמתרחש בתוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית.
דגן שהופיע ביום ב' 17.1 בישיבת פרידה שערכה לו וועדת החוץ והביטחון של הכנסת חזר בדיוק על אותם נימוקים. תחילה אמר כי האתגר הגרעיני האיראני יישאר זמן רב מאוד משמעותי. 'לוח זמנים כזה או אחר (הכוונה ללוח הזמנים שהוא עצמו קבע,) לא ישנה את העובדה המהותית שאיראן חותרת ליכולת גרעינית צבאית ובתסריטים מסוימים היא יכולה לקצר את הזמנים' אמר ראש המוסד לשעבר, ובכך ביטל את ההערכה הקודמת שלו.
בדברו על צפון קוריאה הוסיף דגן ואמר, כי 'חשוב שנלמד את הלקח של צפון קוריאה שלא טופלה כראוי על ידי הקהילה הבינלאומית'. לדבריו 'קהיליית המודיעין תצטרך להתמודד עם אתגרים אלה ואני מעריך שביכולתה וביכולת מדינת ישראל להתמודד איתם בהצלחה'.
במילים אחרות, בפני ישראל עומד לא רק המכשול הגרעיני האיראני, אלא גם המכשול הגרעיני הצפון-קוריאני.