דאגה בירושלים מיחסי אובמה ונשיא מצרים מורסי. אובמה הפר הבטחות בנושא לישראל, וליהודי ארה"ב

דאגה עמוקה השתררה בימים האחרונים בקרב הצמרות המדינית והביטחונית הישראלית, לגבי מהות היחסים בין ממשל אובמה, ובין נשיא מצרים מוחמד מורסי, והכת הצבאית המצרית, לאחר שהנשיא אובמה לא מילא שורה של הבטחות שנתן לראש הממשלה בנימין נתניהו, ולשר הביטחון אהוד ברק, רובן באמצעות מנהיגי יהדות ארה''ב שנפגשו אתו בבית הלבן. כך מדווחים בלעדית המקורות בוושינגטון ובירושלים של תיקדבקה.
במרכזן של הבטחות אלא של אובמה שלא מולאו, עומדת הבטחתו של הנשיא למנהיגים יהודיים, כי לא רק שהוא לא יזמין את נשיא מצרים החדש, איש האחים המוסלמיים, מוחמד מורסי לביקור בבית הלבן, אלא הוא גם לא יעמוד אתו בקשר טלפוני ישיר, עד שמורסי לא יקיים שורה של 10 דרישות אמריקניות ממנו. 
שתי המרכזיות מביניהן מבחינת ישראל הן: התחייבות ממורסי כי בזמן הקרוב הוא יישא נאום מרכזי בנושאי חוץ, בו הוא יקדיש קטע מדבריו ממנו תשתמע התחייבות יותר עמוקה מצידו להסכם השלום עם ישראל, מאשר הדברים הכללים שאמר ביום א' 24.6 מיד לאחר בחירתו. מורסי אמר אז כי הוא יכבד את כל ההסכמים הבינלאומיים עליהם מצרים חתומה. ממשל אובמה הודיע למנהיגים יהודים שדברו אתו בשבועיים האחרונים, כי הוא קבל הבטחה ממורסי, שישמיע דברים כאלה. אובמה גם אמר למנהיגים היהודיים, שהממשל מצפה ממורסי לבצע מהלך פומבי של אשרור של חוזה השלום בין מצרים לישראל, וכי צעד כזה יתבצע בקרוב.
מקורות מדיניים בכירים אמרו ביום ב' בירושלים, כי במקום שממשל אובמה יפעל לקיום הבטחות אלה, שלחה ווושינגטון לקהיר ליומיים (שבת ויום א' 8.7-7) את סגן שרת החוץ האמריקנית וויליאם ברנס  William Burns , שנפגש עם שורה של אישים מצריים, וביום א' עם הנשיא מורסי, מבלי שבשיחות אלה הועלה אף פעם נושא חוזה השלום בין ישראל למצרים. 
מיד לאחר הפגישה בין מורסי וברנס, אמר דוברו של נשיא מצרים, כי ברנס העביר למורסי הזמנה מאובמה לבוא לביקור בבית הלבן בספטמבר. לא הבית הלבן, ולא ויליאם ברנס הגיבו על הודעתו זו של דובר הנשיאות המצרית, אולם גם לא הכחישו אותה.
שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון, תגיע לביקור במצרים בשבת 14.7, לאחר שתבקר קודם לכן בישראל.
יתרה מזאת,  ציינו החוגים הישראליים, כי בתדרוך לעיתונאים מיד לאחר פגישתו עם נשיא מצרים מורסי, הכחיש ברנס נמרצות, כי באגרת ששלח אובמה, ונמסרה על ידיו למורסי, הועלה הנושא של הסכם השלום בין ישראל ומצרים.
בתגובה לכך, וכאיתות לוושינגטון על מורת הרוח מאי מילוי הבטחותיו של אובמה בנושא המצרי, הודיעה ביום א' לשכת ראש הממשלה, כי נתניהו הורה להחיש את בניית גדר הביטחון  לאורך גבול ישראל מצרים, ולהשלים את ההיערכות הביטחונית הישראלית לאורכה .
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מדווחים, כי עוד בשבוע האחרון של יוני העביר ממשל אובמה רשימה, שהיא  למעשה רשימה אולטימטיבית, של תשע דרישות אמריקניות, שכללו גם את  שתי הדרישות בנושא היחסים עם ישראל,  מנשיא מצרים החדש, כמובן שבאם הוא רוצה שהממשל יתמוך בו. להלן הפרסום הבלעדי של נקודות אלה:
1.  ארה''ב עומדת לצד המשך התהליך הדמוקרטי במצרים, והיא מצפה לראות כיצד מורסי ינהג כנשיא מצרים בשני התחומים העיקריים הבאים:
2. על ממשל מורסי להבטיח את זכויות האדם והאזרחים במצרים. הכוונה העיקרית היא שארה''ב שמירה על זכויות הנשים, והמיעוטים הדתיים במצרים, כמו הקופטים.
3.  על הנשיא מורסי להקים ממשלה שתהייה קואליציה רחבה בה  משתתפות רוב המפלגות הפעולות במצרים, ולא רק ממשלה של, או תחת פיקוחם של האחים המוסלמיים.
4.  בתחום יחסי החוץ של ממשל מורסי, לפי ווושינגטון, הנושא המרכזי של הנשיא מורסי חייב להיות שמירת השלום בין מצרים וישראל.
5. 
ממשל אובמה מצפה ממורסי לבצע מהלך פומבי של אשרור של חוזה השלום בין מצרים לישראל.
6.
ממשל אובמה רוצה לראות מלחמה נחושה של מורסי בגורמי הטרור בסיני, והחזרת השליטה המצרית שם.
7.
הפסקת הרטוריקה האנטי אמריקנית והמערבית, בפרסומים השונים במצרים. דרישה זו כוללת גם הפסקת הפעולות המצריות נגד ארגוני ה-NGO המערביים הפועלים במצרים.
8. בסעיף זה התחיל החלק האולטימטיבי בדרישות האמריקנית ממורסי. לפני שכל הצעדים האלה יבוצעו,  מורסי לא יכול לבוא לביקור ממלכתי בוושינגטון. עתה, לפי הידיעות המתפרסמות בקהיר, נראה כי ממשל אובמה נסוג מתנאי זה .
9.
כל זמן שמורסי לא ינקוט בצעדים אלה,  ממשל אובמה לא יפעל להפעיל את השפעתו על הבנק העולמי כדי להקל על מצרים בבעיות הקשות של נזילות ומימון עסקאות בינלאומיות לקניית מזון. מורסי יודע כי המשימה הראשונה המוטלת עליו כנשיא היא להשיג כסף למצרים. אם לא ייעשה זאת והרעב  יתפשט בערים הגדולות המצריות, זו תהייה רק שאלה של זמן עד שהרחוב המצרי  יפגין בדרישה להדיח את מורסי ואת האחים המוסלמיים מהשלטון.
 

Print Friendly, PDF & Email