דרישתו המוזרה של אהוד ברק לקבל את תפקיד שר הביטחון נועדה לחסום את דרכו של `הליכוד` ומנהיגו בנימין נתניהו לממשלה ולתיק הביטחון.

מיוחד ובלעדי למקורות הפוליטיים של תיקדבקה: לאחר שנכשל בניסיונותיו להתמנות כשר הביטחון מבלי לחזור למפלגת `העבודה`, מנסה אהוד ברק לקבל את התפקיד תוך כדי חזרה למנהיגות מפלגת `העבודה`. ספק רב באם הדבר יעלה בידו.
לכך יש 4 סיבות:
1. ההודעה המוזרה של ברק כי הוא חוזר לחיים הפוליטיים כדי לקבל את תפקיד שר הביטחון נעוצה בראש ובראשונה בניסיונו לחסום את דרכו של `הליכוד` לתפקיד שר הביטחון. המקורות הפוליטיים של תיקדבקה מדווחים כי הנושא המדובר היום בחדרי חדרים של הפוליטיקה הישראלית הוא המשא ומתן החשאי שמנהל השר לנושאים אסטרטגיים אביגדור ליברמן, בשמו של ראש הממשלה אהוד אולמרט לכניסת `הליכוד` לממשלה. במו"מ זה ממשיך אולמרט לשמור על האסטרטגיה הבסיסית שלו, מאז קיבל את ראשות הממשלה לפני שנה, שלא לוותר על תפקיד שר האוצר, ובמקומו להציע לשותף הקואליציוני הבכיר שלו את תיק שר הביטחון. במילים אחרות, סיכויו של מנהיג `הליכוד` בנימין נתניהו לקבל את תיק שר הביטחון, טובים יותר מסיכויו של אהוד ברק. עבור נתניהו תהייה זו סגירת מעגל בו יוכל להתנקם באהוד ברק אשר ניצח והדיח אותו בבחירות שנערכו לפי שבע שנים בשנת 2000. ברק רוצה למנוע התפתחות כזו.
2. המהלך הזה נמצא כבר בעיצומו כאשר אנשי אולמרט, במטרה לפנות את תיק הביטחון, כבר העבירו, עוד בשבוע שעבר, לעמיר פרץ את פרטי ההצעה למנות אותו כשר על-חברתי בממשלה, כאשר למשרדו החדש מועברות מחלקות רבות, ממשרדי ראש הממשלה, העבודה והרווחה, וביטוח לאומי. פרץ קיבל את ההצעה, עיין בה, אבל עד היום לא השיב עליה. הרושם הוא גם אצל חוגי ראש הממשלה וגם במפלגת `העבודה` היא כי אם הייתה נוצרת אווירה פוליטית נוחה פרץ היה נענה להצעה ומקבל אותה. אולם כאשר האווירה הפוליטית שנוצרה היא של הדחה מראשות מפלגת העבודה, ספק באם פרץ יסכים עתה להתחלף עכשיו בתפקידים.
מתנגדיו של פרץ במפלגת `העבודה` ובראשם האסטרטג הראשי שלהם וגם של אהוד ברק, השר שלום שמחון, הגזימו במהלכיהם ובאווירת ההדחה והחיסול שהם יצרו מסביב לעמיר פרץ, ובמו ידיהם והדלפותיהם חסמו את הדרך לעזיבתו של פרץ את תיק הביטחון.
3. במצב כזה של שיתוק פוליטי כמעט מוחלט, מתרוצצות בבורסה הפוליטית, המתנהלת מסביב לראש הממשלה הצעות מהצעות שונות כמו: הקמת ממשלת חירום לאומית, בה ישתתפו גם `העבודה` וגם `הליכוד`. מינוי אישיות ביטחונית מקצועית לתפקיד שר הביטחון, כדי לנטרל את המאבק בין שתי המפלגות מי יקבל את התיק. ואפשר וצריך להניח כי עד שובו של ראש הממשלה בסוף השבוע מביקור בסין,יעלו עוד כמה רעיונות יצירתיים, מהסוג הזה.
4. חוסר יכולתו של ראש הממשלה אהוד אולמרט להחליט ולהכריע באיזה אופציה פוליטית הוא בוחר. כדי לשרוד פוליטית, על אולמרט לצרף לממשלתו בהקדם את `הליכוד`. אולמרט כבר עשה ממילא את מחצית הדרך חזרה לימין, על ידי איגוף `הליכוד`, וצירופו של אביגדור ליברמן ו`ישראל ביתנו` לממשלה. צירוף `הליכוד` לממשלה תביא גם להצטרפותה של `אגודת ישראל- דגל התורה` לממשלה. אולם אולמרט איננו מסוגל להביא את עצמו למהלך שפירושו, כי בלי `הליכוד` ובנימין נתניהו לא הוא ולא `קדימה` יכולים להמשיך ולהחזיק בשלטון. מנגד אולמרט איננו מסוגל, עד עתה, להעמיד לעמיר פרץ אולטימאטום, לפיו, מודיע על פרישתו מתפקיד שר הביטחון תוך 48 שעות, ועל הסכמתו להתמנות משנה לראש הממשלה ושר על חברתי, או שאולמרט מפטר אותו מתפקיד זה.
אולי הרגע הזה עוד יגיע, אבל גם ייתכן שלא.

Print Friendly, PDF & Email