האו"ם: לא נתערב בסימון הגבול הימי ישראל-לבנון. קפריסין: חברת 'נובל' תתחיל לקדוח בהמשך לשדה 'לוויתן'

המאבק על השליטה על אוצרות הגז והנפט במזרח הים התיכון עלה ביום ד' 5.1 מדרגה כאשר דובר מזכיר האו''ם מרטין נסירקי Martin Nesirky, דחה על הסף פנייה של שר החוץ הלבנוני אל באן קי מון Ban Ki-moon , להתערב בקביעת הגבול הימי שבין לבנון-וישראל, ולאחר שפקידים בכירים קפריסאיים הודיעו בניקוסיה כי חברת 'נובל אנרג'י' Noble Energy, השותפה בשדה הגז הישראלי לוויתן Leviathan, הנחשב לשדה הגז הגדול ביותר בעולם שנתגלה בעשור האחרון, תתחיל לקדוח ולחפש גז ונפט בים התיכון באזור המשתרע על פני 1,250 מייל מרובעים והגובל עם שדה הגז הישראלי.
טורקיה, סוריה, ולבנון, מתנגדות למדיניות האנרגיה הישראלית-קפריסאית,
וטוענות כי שתי המדינות, הנתמכות על ידי יוון, עשו יד אחת כדי לשדוד מהן את אוצרות הגז והנפט של מזרח הים התיכון השייכים להן.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי אלה הם רק הצעדים הראשונים במלחמת הגז והנפט המתחממת במזרח הים התיכון, מלחמה היכולה להגיע עד כדי שימוש בכוח צבאי של 6 המדינות המזרח תיכוניות המעורבות כבר בסכסוך זה. המדובר, בישראל, מצרים, סוריה, לבנון, קפריסין וטורקיה.
לרשימת מדינות אלה, יש להוסיף גם את הרשות הפלסטינית, ואת הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין. מדענים ומומחי אנרגיה קובעים כי כל המדינות והגופים הפוליטיים האלה גובלים עם אחד המאגרים התת-ימיים הגדולים בעולם של גז ואולי גם של נפט. במאגר זה בלבנט יש עתודות גז של כ-122 טריליון פיט מרובעים- cubic feet.
שר החוץ הלבנוני עלי שמאי Ali Shami, פנה ביום ג' 4.1, אל מזכיר האו''ם בדרישה להפעיל את כוחות יוניפי''ל החונים בדרום לבנון כדי לעצור את תוכניות הקידוח הנוספות של ישראל בים התיכון אשר מתבצעות לדבריו בתחומי הים השייכים ללבנון. שמאי הגדיר אזור ימי זה כנמצא 'במים האזוריים שבין לבנון וצפון פלסטין'. ציטוט המקור: joint regional waters between Lebanon and northern Palestine.
אולם מזכיר האו''ם, שפעל במהירות לא-שגרתית, דחה באמצעות דוברו את הפנייה הלבנונית על הסף. דובר מזכיר האו''ם אמר, כי המנדט של כוח יוניפי''ל לפי החלטת מועצת הביטחון 1701, מ-2006, הוא לפקח על מי החופים של לבנון, וכי החלטת המועצה 'איננה כוללת קביעתם של גבולות ימיים'. 'אנחנו מדברים', אמר דובר האו''ם, 'על שני דברים נפרדים: מי חופים, וגבולות הנמצאים בסכסוך'. ציטוט המקור: UNIFIL's tasks does not include delineating maritime lines. We are talking about two different things: coastal waters and a disputed boundary. במילים אחרות, מזכיר האו''ם השאיר את לבנון להתמודד מול ישראל בשליטה על אוצרות הטבע של מזרח הים התיכון, בזירות אחרות שהם מחוץ לאו''ם.
הפנייה הלבנונית לאו''ם הביאה ביום ג' גם לתגובתם של פקידים קפריסאים בכירים בניקוסיה. סולון קאסיניס Solon Kassinis, ראש מנהל האנרגיה הקפריסאי אמר, כי קפריסין נערכת להמשיך ולהוציא רישיונות לקידוחי גז ונפט במזרח הים התיכון במשך 2011. קאסיניס אישר כי לחברת 'נובל אנרג'י', השותפה בקונסורציום של החברות הישראלית המפתחות את שדה הגז ליוויתן הנמצא 128 ק''מ מערבית-צפונית לחיפה, ואשר רזרבות הגז בו מעורכות ב- 8.4 טריליון פיט מרובעים- cubic feet, ופוטנציאל הנפט בו מוערך ב-4.2 ביליון חביות, קבלה את הזכויות לחפש גז ונפט בחלקות הימיות השייכות לקפריסין, אשר גובלות בחלקות הימיות הישראלית בהן נמצא שדה ליוויתן. הדובר הקפריסאי הדגיש כי חברת 'נובל אנרג'י' חייבת (לפי ההסכם שלה עם קפריסין) להתחיל "is obliged to proceed" בעבודת החיפוש והקידוח בין אוקטובר 2011, ואוקטובר 2013. כלומר שיתוף הפעולה בתחומי הגז והנפט במזרח הים התיכון בין ישראל וקפריסין הולך ומתחזק ומקבל אופי ותוכן של שיתוף פעולה אסטרטגי לטווח ארוך.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי מאחורי ממשלת קפריסין עומדת ממשלת אתונה, וכל המהלכים הישראלים-קפריסאיים בתחומי האנרגיה מתואמים אתה, כחלק מהברית האסטרטגית המדינית-צבאית המתהדקת בין ישראל-ויוון.
עוד מציינים המקורות שלנו, כי אין ספק כי התערבותן של טורקיה, בסוף חודש דצמבר, ושל מצרים בימים האחרונים, בהתמודדות על השליטה באוצרות הגז והנפט בים התיכון, הביאו להחשת הפעולות הישראליות והקפריסאיות לחיפושים נוספים אחרי בארות גז ונפט חדשות בים, במטרה לקבוע עובדות לפני שהסכסוך המתפתח יעלה מדרגה נוספת.
אנקרה הודיעה כי ההסכם הישראלי-קפריסאי על תיחום הגבולות הכלכליים ביניהם בים התיכון חסר תוקף null and void, מאחר והוא איננו לוקח בחשבון את האינטרסים והזכויות שיש באזור לרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין. טורקיה מחזיקה ברפובליקה זו, 35,000 חיילים, כוחות אוויר וים.
דובר משרד החוץ המצרי חסן זאכי אמר בשבוע שעבר כי קהיר החלה ללמוד ולבדוק את הגבולות הימיים אשר נקבעו בין ישראל וקפריסין , כדי להבטיח שהם אינם פוגעים באזורים הכלכליים השייכים למצרים בים התיכון. במילים אחרות, קהיר בודקת באם הקידוחים הישראלים והקפריסאים אינם מאיימים על מאגרי הגז והנפט הנמצאים בתחומי המצריים של הים התיכון. ציטוט המקור: The ministry is carrying out technical and legal research to ensure that borders under the agreement between Israel and Cyprus do not affect the Egyptian zone.
 

Print Friendly, PDF & Email