האופנסיבה הצבאית לכיבוש נמל חודיידה, היא הפעולה הראשונה של הציר החדש שהוקם בין ארה"ב, סעודיה וה-UAE, בים האדום ובמפרץ
לניצחון, עדיין החלקי, של הקואליציה הסעודית-אחוד נסיכויות הנפט ה-UAE-ארצות הברית, בכיבוש נמל התעופה המרכזי של עיר חודיידה Hodeidah, יש 7 משמעויות אסטרטגיות גם לגבי תימן, אבל גם לגבי מעמדן הצבאי של סעודיה, איחוד נסיכויות הנפט ואיראן בים האדום.
1. קודם כל צריך להסביר כמה דברים לגבי הקרב על נמל התעופה. הקרב עדיין לא הוכרע. בינתיים כל מה שהכוחות התוקפים, המורכבים בעיקר מ-25,000 של לוחמים מיחידות צבא תימניות המתנגדות להוטים המקבלות סיוע ממסוקי תקיפה של חיל האוויר הסעודי השיגו, הוא כיבוש המבואות של נמל התעופה דבר המבטיח להם שליטה באש על כל מסלולי נמל התעופה. כלומר, מטוסים של חיל האוויר התימני המשתפים פעולה עם ההוטים אינם יכולים להשתתף יותר בהדיפת האופנסיבה הצבאית על העיר חודיידה שנפתחה ביום ה' 14.6. עד לכיבוש העיר עצמה ואזור הנמל הימי שלה, מדובר בהישג חלקי בלבד של כוחות הקואליציה הצבאית.
2. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי עצם העובדה שהכוחות התוקפים לא היו צריכים להשתמש בכוחות עתודה אסטרטגיים שהוכנו בעוד מועד ליד נמל התעופה של חודיידה, המורכבים בעיקר מ-1,500 חיילי היחידות מיוחדות נגד טרור של איחוד נסיכויות הנפט, מצביעה על כך עד כמה נחלש כוחם הצבאי של ההוטים, בעיקר כתוצאה מיריבויות פנימיות בין מנהיגיהם, שבשנה האחרונה החלו לחסל אחד את השני.
3. על העיר חודיידה מגנים בסך הכול לא יותר מאשר 2,000 לוחמים הוטיים.
4. ארצות הברית, לפי הוראה של הנשיא דונלד טראמפ, הרואה את עצמו כחלק מהציר המרכזי החדש של מדינות המפרץ המורכב מיורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בין סאלמן MbS, והשייח' מוחמד בין זיאד MbZ, שהוא יורש העצר של איחוד נסיכויות הנפט, תומכת במתקפה הזו על חודיידה, למרות שכמה פעמים ניסתה למנוע אותה.
התמיכה האמריקנית מורכבת מאספקת מודיעין על המטרות ההוטיות, אספקת תחמושת מדויקת לכוחות האוויריים והארטילריים של סעודיה וה-UAE, ותדלוק באוויר של מטוסי הקואליציה באמצעות מטוסי מיכל אמריקנים.
5. הניסיון של גורמי או"ם ואירופאיים להטיל אימה על כוחות הקואליציה שלא יפתחו במתקפה על חודיידה מאחר ומדובר בנמל היחיד בתימן דרכו זורמת אספקה של צרכי מזון וחומרי רפואה לתימן, בגלל המצור הימי, היבשתי, והאווירי שהם הטילו על ההוטים, התברר, בינתיים, כאיום חלול בגלל שתי הסיבות הבאות:
א. בתימן ממילא מתחולל אסון הומניטרי. למיליונים אין מה לאכול ואין עזרה רפואית, גם כאשר נמל חודיידה נשאר פתוח והעזרה ממשיכה להגיע אליו. הסיבה: אין מי שיעביר עזרה זו לאזורים מחוץ לעיר הנמל.
ב. עכשיו מתברר, כי ככל שהעיר, בה נמצאים כיום כ-700,000 תושבים, תיכבש מהר יותר, כך אפשר יהיה להתחיל להעביר מהר יותר עזרה לאזורים נוספים בתימן.
המצב בחודיידה מזכיר במידה רבה את המצב ברצועת עזה, ואת השיקולים שמעלים כל הזמן גורמים בישראל, כולל מפקדי צה"ל, המתנגדים לפעולה צבאית ישראלית נרחבת בתוך הרצועה. כמו שהייתה הגזמה רבה בתיאור כוחם הממשי של ההוטים, כך יש הגזמה רבה בתיאור כוחו הצבאי של החמאס.
6. יש בשנים האחרונות גם הגזמה רבה לגבי התמיכה האיראנית בהוטים. התמיכה האיראנית מצטמצמת בעיקר באספקת טילים, כולל טילי יבשה-ים, או מידע כיצד לבנות ולשגר טילים. אבל התמיכה האיראנית הזו איננה מתקרבת לממדים של הקשר הצבאי שבין איראן לחיזבאללה. עם זאת, ברור שכיבוש חודיידה על ידי הקואליציה האמריקנית-סעודית-איחוד הנסיכויות, תהייה מכה צבאית ואסטרטגית לאיראן אשר קיוותה כי חודיידה תהפוך במשך הזמן לבסיס הימי העיקרי האיראני בים האדום.
7. ערב פתיחה המערכה הצבאית על חודיידה התרחש באזור המפרץ מהלך פוליטי-דרמטי, שבישראל איש לא שם אליו.
ב-6 ביוני הכריזו ערב הסעודית ואיחוד נסיכויות הנפט הערביות על הקמת מועצת תיאום עליונה ביניהן The Saudi-Emirati Coordination Council. במלים אחרות, גוף התיאום המדיני-ביטחוני באמצעותו נסיכויות הנפט תיאמו עד כה את מדיניותן ה-GCC איבד את מעמדו וחשיבותו. מעתה רק יורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בין סאלמן MbS, והשייח' מוחמד בין זיאד MbZ, שהוא יורש העצר של איחוד נסיכויות הנפט, בשיתוף נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, הם שיקבעו את המדיניות של נסיכויות הנפט במפרץ.
מה זה אופנסיבה? אתם בוודאי מתכוונים להתקפה.
הייתי צריך לחפש בגוגל מה זה.
בשביל מה להשתמש במילים לא שימושיות?
לכולם יש תפקיד:
האמריקאים מייעצים
הסעודים נלחמים
והצרפתים נכנעים