האחים המוסלמים מצטרפים להפגנות. סואץ, איסמעליה, אל עריש מכותרות. מובראק שוקל הפעלת הצבא

הסכנה ליציבות משטרו של הנשיא חוסני מובראק התגברה ביום חמישי 27.1, כאשר תנועת האחים המוסלמיים שבידיה נתון הכוח העיקרי ברחוב המצרי, החליטה להורות לאנשיה להצטרף ביום ו' 281, לאחר תפילות יום השישי, להפגנות נגד המשטר. החלטה זו יכולה לחרוץ את גורלו של משטר מובראק. בשכונות העוני בקהיר כמו שכונת שוברא, בה יש 4 מליון תושבים, נראו בלילה הכנות ליציאתם של מאות אלפים להפגנות. השאלה המרכזית היא אם ברחובות קהיר, וערים מרכזיות אחרות במצרים, יצאו לרחובות מיליוני אנשים, מי יהיו הכוחות שיפזרו אותם ויגנו על המשטר?
כמעט מיליון אנשי הביטחון של המשטרה, והכוחות המיוחדים של משרד הפנים הכפופים למנהלת הביטחון הכללי, נמצאים כבר שלושה ימים, החל מיום שלישי 25.1, על רגליהם ברחובות, הצמתים, והכרכרות הראשיים, בניסיון להדוף את ההפגנות. כוחות אלה עייפים מאוד, והמוראל אצלם נמוך. ההישג היחיד שלהם עד כה היה: הצלחה למנוע את התרחבות ההפגנות. הכישלון הגדול ביותר שלהם הוא שהם לא הצליחו לדכא את ההפגנות ולהביא אותן לסיומן.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי במצב כזה, ולקראת יציאתם של האחים המוסלמיים לרחובות, לא נותרה לנשיא מובראק בן ה-82 ברירה, אלא להורות לצבא להיכנס ביום ו' לערים המצריות הגדולות במטרה לעצור את ההפגנות שהולכות ומקבלות יותר ויותר אופי של מהפכה עממית. אולם השאלה היא האם מפקדי הצבא יסכימו לתת לחיילים שלהם הוראה לפתוח באש על המפגינים? ובאם פקודה כזו תינתן היא תבוצע? למשטר אין תשובה לשאלות אלה.
סימנים רבים הצביעו על כך ביום ה', כי הנשיא ושכבת היועצים והקצינים אשר מסביבו אינם תופסים את חומרת המצב בו הם נתונים. המקורות שלנו בקהיר מדווחים כי מפקדי כוחות הביטחון התחננו ממש לפני מובראק במשך היום כי הוא יחתום על שורה של צווים המאפשרים להם להכריז עוצר בערים בהן מתחוללות המהומות, אולם מובראק סירב. כתוצאה מכך החלו כוחות הביטחון לבצע את העוצר בניגוד לחוק, מאחר ואם לא היו עושים זאת היו להערכתם המוני המפגינים היו משתלטים כבר ביום ה' לפחות על 3 ערים מצריות. המדובר בסואץ, איסמעליה, שהן שתי הערים המצריות המרכזיות בתעלת סואץ, ובאל-עריש בצפון סיני, קרוב לגבול ישראל ורצועת עזה.
בשעות הלילה של יום ה' כבר היו שלוש ערים אלה, בהן מתגוררים כ-1.7 מיליון תושבים מצריים, מכותרות בכוחות ביטחון גדולים כאשר איש איננו יכול לצאת או להיכנס אליהן ללא רישיון מיוחד. בסואץ, אל עריש, פאיום בדרום מצרים השתוללו בשעות הערב והלילה התנגשויות חמורות בין כוחות הביטחון והמפגינים, כאשר לשני הצדדים יש נפגעים, ביניהם הרוגים. אי אפשר היה לקבל מספרים מדויקים ומהימנים על מספרם.
מיניסטריון ההקדשים הממונה על המסגדים והדרשנים המופיעים בהם, החל להעביר ביום ה' הוראות למאות אלפי הדרשנים, שהם במצרים עובדי מדינה, להתרכז בתפילות יום השישי בקריאה לשמירה על הסדר הציבורי ולא להצטרף להפגנות.
אולם המקורות שלנו מוסרים כי ספק רב שהדרשנים האלה אשר יודעים ומרגישים יותר טוב מכל אחד אחר במצרים את הלך הרוחות ברחוב המצרי, יעזו לסתור בדרשותיהם את הוראותיו של ראש האחים המוסלמיים מוחמד בדיע,להצטרף לאחר התפילה להפגנות.
בקהיר רווחו בלילה שמועות רבות, כי עד יום שישי בבוקר המשטר ינקוט בצעדים נוספים מלבד להשתמש בכוחות הביטחון, כדי לנסות ולהרגיע את המהומות.
השמועות אמרו כי הנשיא מובראק יפטר את הממשלה, ויבטיח עריכת בחירות חדשות קרובות לפרלמנט. שמועות אחרות אמרו כי מובראק יודיע על ביטול תוצאות הבריחות לפרלמנט אשר נערכו רק בחודש שעבר בדצמבר 2010. לכל שמועות אלה אי אפשר היה לקבל אישור.
 

Print Friendly, PDF & Email