האיראנים פתחו מזל"טי תקיפה חמקנים-'אבאביל' Ababil-T, בעלי טווח טיסה של 2,000 ק"מ

שר ההגנה האיראני גנרל אחמד וואחידי Gen. Ahmad Vahidi, אמר ביום א' 28.10,  כי 'המזל''ט שישראל יירטה לא היה בהחלט המילה האחרונה בטכנולוגיה האיראנית', וואחידי לא פירט. The drone was not the latest Iranian technology, definitely. במילים אחרות, לאיראן יש מזל''טים חמקניים מתקדמים יותר מזה שיורט בישראל, ואיראן וחיזבאללה לא יהססו לשלוח אותם אל המרחב האווירי הישראלי, כפי שלא היססו לשלוח את המזל''ט האיראני בשבת 6.10.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי כבר באמצע ספטמבר העבירה איראן בחשאי כמה מל"טים מדגם אבאביל Ababil-T ללבנון. אולם טהרן וחיזבאללה חוששים שמיקומם יתגלה והם יופצצו על ידי חיל האוויר הישראלי לפני שיספיקו להמריא. כמו כן איראן מתקשה, בימים אלה של מלחמה בסוריה, להחזיק צוותי הטסה קבועים בתוך לבנון.
בסוף 2012,  אפשר להצביע על 'אבאביל' Ababil, כמזל"ט המתקדם ביותר הנמצא היום בשימוש מבצעי אצל האיראנים. 'אבאביל' היא מילה בקוראן המתייחסת לאירוע כשהאויב התקיף את הכעבה במכה בפילים, ואללה שלח ציפורי מלחמה swallow (אבאביל-בפרסית) שהביסו אותם. כבר במלחמה ב-2006 שלח חיזבאללה מזל''ט מדגם 'אבאביל' להפציץ את תל-אביב, אולם הוא הופל על ידי מטוסי חיל האוויר הישראלי.
במשך שש השנים שעברו מאז פיתחו האיראנים כמה סוגים מתקדמים של מזל''ט זה. ביניהם  Ababil-T שהוא מזל''ט למשימות תקיפה לטווח קצר ובינוני, וגם את המזל''טים Ababil-B and –S.
המל''ט מצויד, מלבד ביכולת נשיאות חומרי נפץ במשקל של עד 100 ק''ג,  במכשירים ללוחמה אלקטרונית, לאיסוף מודיעין צבאי וכן העברת מידע אונליין על המתרחש בחזית. האיראנים מקווים לשבש באמצעות מל"ט זה את המערכות האלקטרוניות של ארה''ב וישראל, בזמן מלחמה.
ל'אבאביל' המקורי היו טווח טיסה של 150 ק''מ, והוא מסוגל להגיע לגובה של 4.2 ק''מ, ולשהות באוויר כעשר שעות. אבל האיראנים פעלו להרחבת טווח ושעות הטיסה, והמהנדסים האיראנים מבטיחים שתהייה לו מהירות וטווח גדולים יותר בזמן הקרוב, כאשר המטרה העיקרית העומדת בפניהם היא כיצד להטיס את המזל"ט מעל שטח ישראל, כשהוא נשלח מתוך איראן, ולא רק על ידי חיזבאללה. לא רק שטווח המטוס איננו מספיק לביצוע משימה כזו, אלא איראן חוששת להטיס אותו דרך עיראק או טורקיה. בשני המקרים יש סכנה של גילוי ויירוט ע"י כוחות אמריקאים או של נאט"ו.
אולם דבריו של וואחידי מרמזים כי איראן סבורה שהיא כבר פתרה בעיות אלה, וה'אביאל' יכול לעבור כבר מרחק כזה. ראש התעשייה האווירית האיראנית מנוצ'אר מאנטקי  Manouchehr Manteqi, אמר ב-17 לאוקטובר, שבוע לפני דברי שר ההגנה וואחידי, כי לאיראן יש עתה מזל''טים בעלי טווח של 2,000 ק''מ. במילים אחרות, המזל''טים האיראנים יכולים להגיע היום עד לישראל ולפעול מעליה. התוכנית האיראנית היא להנחית מזל''טים אלה בלבנון, ושם להכשיר אותם למשימה חדשה. נראה כי דבריו של וואחידי היו מתואמים עם הדברים של ראש התעשייה האווירית האיראנית.
האיראנים ניסו לפני כשנה את הדגמים החדשים של ה'אבאביל' בתנאי קרב, כשהם הטיסו אותו בנובמבר 2011, מעל אוניות הצי החמישי האמריקאי במפרץ הפרסי. מקורות איראנים טוענים כי הניסיון שנרכש אז הייה חשוב מאוד, וכי הם הצליחו בטיסה זו לאסוף מידע חיוני רב.
איראנים נמצאים עתה בשלבי תכנון מל"ט חמקן לאיסוף מודיעין, וכן מל"ט הפצצה גדול. בשביל זה הם זקוקים לכל טכנולוגיה שהם יוכלו לקבל ולהעתיק מהמל''ט האמריקני US RQ-170 Sentinel, שהם הצליחו להנחית ב-4 לדצמבר 2011, וכל טכנולוגיה שהם יוכלו לקבל מסין ורוסיה, או מפעולות של ריגול תעשייתי במערב. את עיקר התקציבים לפיתוח מלטים, האיראנים משקיעים בקדום מערכות ניווט, דיווח, ומלחמת סייבר.
התקדמותה של איראן בתחומים אלה בחמש שנים האחרונות הייתה דרמטית. תרמו לכך גם סטודנטים איראנים שסיימו רבים את לימודים ב-MIT ובאוניברסיטאות נוספות בארה"ב, בריטניה ואף גרמניה. הם חזרו לאיראן וקבלו מעמד ומשכורות גבוהות ועובדים במרץ למימוש היעדים שנקבעו להם.
 

Print Friendly, PDF & Email