הבית הלבן נתן הוראה למשלחת האמריקנית לשיחות עם איראן בז'נווה, להגיע בכל מחיר להסכם גרעיני זמני 'משופר'
במאמץ עליון להסתיר כי שיחות הגרעין בין ארה''ב, חמשת המעצמות, ואיראן הגיעו למבוי סתום, וכי בקצב כזה לא רק שלא יושג הסכם גרעיני סופי, לא ביולי, אלא גם לא ב-15 בינואר 2015, תאריך היעד החדש של ממשל אובמה, (דווח בלעדית ע''י תיקדבקה ב-24.5), תחל משלחת אמריקנית מיוחדת ביום שני 9.6 בז'נווה, ביומיים שיחות עם משלחת איראנית.
פקיד אמריקני בכיר מכנה שיחות אלה 'דיפלומטיה פעילה' אשר תבחן את האפשרות להגיע 'לפתרון דיפלומטי' לבעיית הגרעין האיראני. ציטוט המקור: We believe we need to engage in as much active diplomacy as we can to test whether we can reach a diplomatic solution with Iran on its nuclear program.
כדי להסביר לדעת הקהל האמריקנית ובמזרח התיכון ובמפרץ, כיצד קרה שהשיחות עם איראן, שתוארו כל הזמן 'כמוצלחות' וככאלה שמושגת בהן כל הזמן 'התקדמות' עד כדי כך שהסכם סופי הוא בהישג יד הגיעו למבוי סתום, מוכן היה ממשל אובמה לפרסם, כי הוא שולח לז'נווה, את הצוות שניהל את המגעים החשאיים בשנה האחרונה בין וושינגטון וטהרן בעומן. המקורות האיראניים והמודיעיניים של תיקדבקה, היו היחידים אשר דיווחו מיד התחלת ערוץ השיחות אמריקניות-איראניות על קיומן, ועל כך כי השיחות בין טהרן ובין המעצמות הן רק הצגה מבוימת היטב וכיסוי למה שמוחלט בערוץ החשאי.
לחשיפת המשלחת האמריקנית החשאית שניהל את השיחות בעומן ביום א' 8.9, ואשר בראשה עמדו סגן שר החוץ האמריקני ביל ברנס, US Deputy Secretary of State Bill Burns, ויועצו לביטחון לאומי של סגן נשיא ארה''ב ג'ו ביידן, ג'ייק סליבאן, Vice President Biden’s national security advisor Jake Sullivan, היו ארבע סיבות עיקריות:
1. הנשיא אובמה חושש מפני קיפאון בשיחות עם טהרן, בגלל סירובו של מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי לאפשר לנשיא איראן חסן רוחאני, ולשר החוץ שלו מוחמד ג'אווד זריף, לעשות וויתורים נוספים כלשהם לאמריקנים בעיקר בשני תחומים: העשרת האורניום, והטילים הבליסטיים האיראניים המסוגלים לשאת ראשי חץ גרעיניים. זאת לאחר שהאיראנים הבינו סופית, כי הנשיא אובמה הוריד, בנאומו המרכזי על מדינות החוץ האמריקנית שנשא בניו יורק ב-28.5, את האופציה הצבאית מעל השולחן.
2. הנשיא ויועציו הגיעו למסקנה, כי המכסימום אליו האיראניים יהיו מוכנים להסכים במחצית השנייה של 2014, הוא הסכם משופר של הסכם הביניים הגרעיני שהושג בנובמבר שנה שעברה בז'וונה.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מדווחים, כי הבית הלבן נתן הוראות לסגן שר החוץ ביל ברנס, לנסוע לז'נווה ולהביא 'הסכם זמני משופר', אשר יציג את המו''מ עם איראן כהצלחה, ולא ככישלון כפי שהמציאות מראה היום.
3. האיראנים הודיעו, כי הם יבואו לשיחות ההצלה בז'נווה, כאשר בראש משלחתם עומד סגן שר החוץ האיראני עבס ארקצ'י Abbas Araghchi, אולם הם גם הדגישו כי השיחות עם האמריקנים לא תהיינה השיחות היחידות שהם ינהלו. ההודעה האיראנית אומרת, כי מיד לאחר סיום השיחות עם האמריקנים, המשלחת האיראנית יוצאת לרומא, שם היא תנהל ביום ד' וה' השבוע (12.6-11), שיחות גרעין עם משלחת רוסית. במלים אחרות, טהרן השאירה לעצמה דרך מילוט אלטרנטיבית באמצעותה היא יכולה להגיע לסיכומים יותר נוחים לה עם מוסקבה, מאשר אלה המוצעים לה על ידי וושינגטון.
מדובר גם באיתות איראני לממשל אובמה, כי מעתה איראן תתאם את מדיניותה הגרעינית ובמזרח התיכון עם מוסקבה, וכי על ממשל אובמה לקחת בחשבון עובדה זו.
4. המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מוסרים, כי סיבה נוספת להקמה הבהולה של הצוות האמריקני בראשותו של ביל ברנס, היא המסקנה אליה הגיעו בימים האחרונים בבית הלבן, כי אין שום סיכוי להשגת הסכם עם איראן, באם בראש המשלחת האמריקנית לשיחות הגרעין תמשיך לעמוד תת-שר החוץ האמריקני וונדי שרמן Under Secretary of State Wendy Sherman. מקור בכיר בוושינגטון אמר למקורותינו, כי וונדי שמרן הגיעה לנקודה בה האיראנים אינם מוכנים לשמוע מה יש לה לומר להם, ובאם היא תמשיך לעמוד בראש המשלחת האמריקנית לשיחות הגרעין, המבוי הסתום בין ארה''ב ואיראן יימשך.
המקור האמריקני הוסיף ואמר, כי אין ספק, כי בשני ימי הדיונים בז'נווה (ב' וג'), יאלץ הממשל להציג לפני האיראנים וויתורים נוספים, באם ברצונו יהיה להגיע להסכם.