הבליץ הצבאי של הטאליבן הביא את כוחותיו לקבול. תיאורית 'שהאפגנים ילחמו עבור עצמם' של הנשיא ביידן התמוטטה. אל קעידה ו-ISIS יחזרו לפעול מקבול
מה שהתרחש השבוע באפגניסטן, הוא שינוי מהותי במאזן הכוחות בתת-היבשת ההודית ובמזרח התיכון. מדובר ברעידת אדמה מדינית וצבאית פוליטית, אשר תחזיר למרכז הבמה הבינלאומית, ובמיוחד לזירת המזרח התיכון, גם את ארגון אל קעידה, וגם את ארגון המדינה האיסלמית ISIS. תהליכים אלה יחלישו את איראן, יחזקו את טורקיה, יאיימו על מדינות ערב, ויהוו איום ביטחוני ממשי על ישראל, ועל מטרות ישראליות ברחבי העולם.
כל ההערכות האמריקניות, כי לאחר שהכוחות האמריקנים ישלימו את נסיגתם מאפגניסטן, הטאליבן יגיע להסכם עם נשיא אפגניסטן אשראף גאני Ashraf Ghani, על שלטון משותף בקבול, התגלו כמוטעות. לטאליבן אין שום כוונה כזו.
בהתקפת בליץ השבוע כבשו כוחות הטאליבן 12 ערי בירה של מחוזות, ביניהן שתי הערים קנדהאר Kandahar, שהיא העיר השנייה בגדולה באפגניסטן, והראט Herat, שהיא העיר השלישית בגודלה באפגניסטן.
ביום א' 15.8, כוחות הטאליבן נכנסו לבירה קבול. גם כוחות אמריקנים שהנשיא ביידן שלח הגיעו לבירה האפגאנית, אבל במטרה להגן על מבצע הפינוי של האמראיקנים שמזכיר במידה רבה את נסיגתם מוויטנאם, לפני 46 שנה ב-1975.
הכוחות המיוחדים האפגאניים העומדים לרשותו של נשיא אפגניסטן אשראף גאני, אשר האמריקנים אימנו וציידו במשך 20 שנה בהשקעה של עשרות מיליארדי דולרים, והגדולים פי שלוש מכוחות הטאליבן, כמעט לא נלחמו ונסוגו לכיוון קבול.
הסיכויים כי הכוחות האלה ילחמו כדי למנוע מהטאליבן להשתלט על קבול, בה נמצאים 4.5 מיליון תושבים, הם קלושים.
התבטאותו האומללה של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן השבוע מול ניצחונותיו של הטאליבן, ומפלותיו של צבא אפגניסטן, 'הם צריכים להילחם עבור עצמם ועבור אומתם' They have got to fight for themselves, fight for their nation, רק אישרה לטאליבן את הנחת היסוד האסטרטגית באופנסיבה שלהם, כי ארצות הברית לא תתערב ולא תמנע את נפילת קבול לידיהם.
נקודה חשובה עליה לא מדווחים כמעט במערב, היא נפילתם של מערכות נשק אמריקניות מתקדמות בידי הטאליבן. רק השבוע השתלטו כוחות הטאליבן על מספר גדול של מזל"טים אמריקנים למטרות איסוף מידע מודיעיני מסוג ScanEagle, בקונדוס Kunduz.
מקורות מודיעין מערביים שלדעתם שותפים גם המקורות ללוחמת טרור של תיקדבקה מעריכים, כי הטאליבן ממשיך לשמור על קשרים הדוקים עם ארגון אל קעידה ועם ארגון החליפות האיסלמית ISIS. ההערכה היא, כי זמן קצר לאחר שהטאליבן יכבוש ויתבסס בקבול, שני ארגוני טרור אלה ייפתחו בבירה האפגאנית מחדש את מפקדותיהם ובסיסי האימונים שלהם. כבר עכשיו מצביע המידע המודיעיני על כך כי ליד 15 ערים שנפלו כבר לידי הטאליבן הוקמו מטות חדשים של אל קעידה.
במצב הנוכחי, באיראן שלה יש גבול משותף עם אפגניסטן שאורכו 950 ק"מ, והמהווה את מרכז השלטון השיעי בעולם המוסלמי, הולכת וגוברת הדאגה מניצחונותיו של הטאליבן, ומהאפשרות שהטאליבן הסוני ישלוט בקבול.
למרות שטהרן קיבלה כבר כמה פעמים משלחות של הטאליבן בטהרן, הטאליבן נראה בעיני האיראניים שנוא ומסוכן.
הגבול הארוך המשותף אינו ניתן לסגירה, כמו למשל באמצעות גדר או חומה, בגלל התנאים הגיאוגרפיים ההופכים משימה כזו לבלתי אפשרית. הטאליבן אשר מייצר ומבריח כל שנה כ-85 אחוז מתפוקת האופיון וההרואין העולמית, הפך את הגבול עם איראן, למרכז ההברחות מאפגניסטן לאירופה.
גבול כזה גם מהווה דרך יחידה דרכו יכולים אפגניים, בייחוד מיעוטים אפגניים, כמו טאג'יקים ואזרים Tajiks and the Hazaras, שחיים משני עברי הגבול, לעבור/לברוח לאיראן. עד עכשיו עברו את הגבול לתוך איראן 1 מיליון איש, דבר מהווה בעיה קשה לכלכלה האיראנית החלשה בלאו הכי.
בינתיים, נשיא טורקיה ראג'יפ טאייפ ארדודאן, שמזהה את האפשרות שקבול תיפול בקרוב בידי הטאליבן, עושה מאמצים רבים לשכנע את הטאליבן, כי יסכים שכוח צבאי שיהיה מורכב מחיילים טורקיים ופקיסטניים, יקבל עליו את השליטה על נמל התעופה הבינלאומי של קבול-בגראהם-Bagram, לשם כך שר ההגנה הטורקי הוסלי אקאר Hulusi Akar, ביקר השבוע ( יום ד' 11.8) באיסלמבאד.
אם חיילים טורקיים יוצבו בקבול אפגניסטן תחת שלטון הטאליבן תהפוך טורקיה למדינה המוסלמית הרביעית, בה תהייה נכוחות צבאית טורקית אחרי סוריה, לוב וקטאר.
התבססות הטאליבן, טורקיה, אל קעידה ו-ISIS, בקבול פירושו עבור ישראל היא הקמת ציר אנטי ישראלי סוני חדש.