הבעיה של וועדת טירקל: תוכנית ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן להגיש הצעה לעצרת האו"ם להקים וועדת חקירה בינלאומית מתחרה

המקורות של תיקדבקה: הבעיה העיקרית בפניה עומדת וועדת טירקל לחקר המצור הימי ופעולות ישראל נגד המשט הטורקי, היא לא הרחבת סמכויותיה, אלא המשך המלחמה של ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן בישראל, לאחר כשלון פגישתו עם נשיא ארצות באראק אובמה בשבת 26.6 בטורונטו.
לאחר שכל ניסיונותיו של ארדואן לשכנע את הנשיא אובמה לקבל את מדיניות ההתקרבות שלו לאיראן, לסוריה, ולחיזבאללה, ואת מדיניות ההתרחקות של טורקיה מישראל, ולאחר שנשיא ארצות הברית דרש ממנו בצורה ברורה לבחור עם מי טורקיה רוצה להיות ידידה, עם וושינגטון או טהרן? החליט ארדואן ביום שני 28.6 עם חזרתו לאנקרה, שלא להתקפל תחת הלחץ של אובמה, ולהמשיך במדיניות העימות שלו עם ישראל.
אחד הצעדים המיידיים שארודאן עומד לנקוט בימים הקרובים, הוא לעקוף את מזכיר האו"ם באן קי מון Ban Ki-moon, ולהגיש בשם טורקיה, איראן, וסוריה, הצעת החלטה למועצת הביטחון אשר תקים וועדת חקירה בינלאומית להתנהגות ישראל באירועי עצירת המשט הטורקי ב-31 במאי.
לפי כל הסימנים הצעה זו תזכה ברוב גדול בעצרת האו"ם, ולדעת משקיפים בניו יורק, זו רק שאלה של זמן, עד שוועדה נוספת מטעם האו"ם, הדומה לוועדת גולדסטון שחקרה את מבצע 'עופרת יצוקה' תקום ותחל לפעול. לוועדה אנטי ישראלית זו לא תהיינה כל הגבלות פעולה, צריך להניח כי ממשלת ישראל תחרים אותה.
ארדואן מעריך שבסופו של דבר גם מזכיר האו"ם יתמוך בהקמת וועדה כזו, ואולי גם ממשל אובמה. בצעד כזה יכול ארדואן להביא לבידוד נוסף של ישראל באו"ם.
עקב ההתפתחות הצפויה הזו, הוחלט כבר בסוף שבוע שעבר בירושלים, לנסות ולקדם את המהלך של ארדואן, באמצעות הרחבת סמכויות וועדת טירקל.
הכוונה היא להכריז על הוועדה כוועדה ממשלתית היכולה לחקור עדים בשבועה, להוציא מכתבי אזהרה ולקבל את כל הראיות שלדעתה דרושות לעבודתה. מהלך כזה עשוי לתת לוועדת טירקל משקל נגד נוסף מול וועדת החקירה שהאו"ם עומד להקים.
אין שום קשר בין התפתחויות אלה ובין הידיעות ללא בסיס שפורסמו ביום ג' 27.6 בלילה, כאילו יו"ר הוועדה השופט יעקב טירקל איים להתפטר, באם לא יקבל סמכויות נוספות. כמו שלא היה כל בסיס לידיעה כי ראש המוסד ביקש להאריך את כהונתו ונידחה, כך אין שום בסיס לידיעה על איומי ההתפטרות של השופט טירקל.
המקורות של תיקדבקהb >מדווחים כי ספק רב באם הרחבת סמכויות הוועדה הישראלית בה משתתפים משקיפים בינלאומיים, יקטינו את מספר המדינות שיתמכו בוועדה שהאו"ם יקים, ויתנו לוועדת טירקל מעמד עדיף לעומתה.
מקורות בני יורק ובירושלים אמרו בלילה, כי בין שתי הוועדות תפתח עתה תחרות מי משתיהן תגשנה את מסקנותיהן ראשונה.

Print Friendly, PDF & Email