הגורם המיצרי בפרשת אוניית הנשק בפלסטינית קארין איי.
שר החוץ המצרי, עלי מאהר אמר ביום שני 7.1 בלילה כי הולכות ומתגברות התמיהות על טענותיה של ישראל כי אוניית הנשק קארין איי, עמדה לעבור בתעלת סואץ בדרכה לרשות הפלסטינית. שר החוץ המצרי אמר, מה שתיקדבקה כתב כבר ביום א`, כי הדבר אינו הגיוני מאחר וסידורי הביטחון המצרים לארוך התעלה אינם מאפשרים מעבר אוניות נושאות נשק מבלי שהדבר יתגלה. מיד עם תפיסת הספינה עוד בסוף שבוע שעבר עלי מאהר אמר כי כל סיפור הספינה היא המצאה ישראלית. כמה שעות לפני דבריו של שר החוץ המצרי "העניק" רב החובל של קארין איי, עומר עכאווי, ראיון לערוצי החדשות של הטלוויזיה הישראלית. בראיון היו שלוש עובדות חדשות שנבלעו בין המשפטים, ולא זכו לשום דיון או ניתוח.
מקורות תיקדבקה בקהיר ובירושלים אומרים כי יש קשר הדוק בין דברי עכאווי ובין דבריו של מאהר. עכוואי אמר כי את מטען הנשק העלו, באירן, על הספינה החל משעה שמונה בערב ועד חמש לפנות בוקר. כלומר מלאכת הטענת הספינה נמשכה תשע שעות. בדברו על המקום בו האונייה נתפסה אמר הקפטן הפלסטיני, כי הספינה שטה במים מצרים. אחר כך הוא תיקן את עצמו במקצת ואמר כי האונייה שטה במים שהיו בין התחום המצרי והתחום הבינלאומי. לאחר מכן עכאווי אמר כי קארין איי עמדה לפרוק את מטען הנשק של הספינה מול אלכסנדריה. מאלכסנדריה הנשק היה צריך להיות מועבר על ידי סירות או ספינות קטנות לאל-עריש או לעזה. 24 שעות לפני שידור הראיון בטלוויזיה ולפני דבריו של עלי מאהר תיקדבקה הריץ כותרת המופיעה עדיין מתחת לשורות אלה והאומרת ומה עם מצרים?
מאחר וצה"ל, אמ"ן והשב"כ, יזמו את הראיון כדי לחזק את טענת ישראל כי הנשק בספינה אכן היה מיועד לרשות הפלסטינית, מותר להניח כי מי ששלח את עכאווי לראיון עבר אתו קודם על הטכסט ועל הפרטים כדי שלא יגיד דברים שאף אחד משלושה גופים אלה אינו מעוניין בפרסומם. עכשיו, ממה שעכאווי אומר מול המצלמות, עולה כי צה"ל פעם בתחומי המים הטריטוריאליים של מצרים ולפי התיקון שעכאווי מיהר להוסיף על גבול המים הטריטוריאלים. אולם השאלה שמיד עולה בהקשר זה היא מי נתן לעכאווי את ההוראה לשייט ליד החוף המצרי של ים סוף ומדוע מי שנתן את ההוראה הזו חשב כי לספינת הנשק בטוח יותר לשוט בצד המצרי של מיצרי הים ולא למשל
בצד הסעודי שלהם.
הדברים הולכים ומקבלים משמעות נוספת כאשר מגיעים לדבריו של עכאווי על אלכסנדריה. נניח כי קארין איי, הייתה מצליחה להתחמק מידיהם של אנשי שייטת 13 וחיל האוויר בים סוף והייתה מגיעה לתעלת סואץ ומשם הייתה יוצאת לים התיכון. כדי לפנות לכיוון עזה על האונייה היה לפנות צפונה ועוד פעם צפונה-מזרחה. אולם אם קארין איי הייתה מיועדת להגיע אל/או מול אלכסנדריה, היא הייתה צריכה לפנות לכיוון שונה לגמרי, מערבה. אפשר להניח כי רב החובל עומר עכאווי, שנראה כאדם מיושב מאוד בדעתו, יודע בדיוק את ההבדל בין אונייה הנעה צפונה מזרחה ובין אונייה הנעה מערבה. אם כך, עכשיו אנו יודעים, וגם שר החוץ המצרי עלי מאהר, כי הספינה קארין איי הייתה צריכה להגיע לאלכסנדריה. דברים אלה גם מתיישבים עם דבריו של הרמטכ"ל שאול מופז, אשר ביום א` בטכס באילת, כי לספינה הייתה צריכה להיות עוד תחנה בדרך. עכשיו אנו יודעים את שמה ואת טיבה של תחנה זו-אלכסנדריה.
וכאן אנו חוזרים בדיוק על אותה שאלה ששאלנו בכתבה המופיעה למטה. ומה עם מצרים? חיל הים המצרי הוא גדול יותר ובכמה מובנים אף משוכלל יותר מחיל הים הישראלי. באלכסנדריה מצוי הבסיס הגדול ביותר של חיל הים המצרי. יש שם מערכות מערכות מכ"ם להגנת חופים מתקדמות ביותר, משחתות, פריגטות, ספינות טילים,ספינות מהירות, מסוקים ימיים וצוללות. תפקידו של הכוח הימי הגדול הזה הוא לפעול בים התיכון ולהגן על מבואותיה של תעלת סואץ. בימים אלה של מלחמה ומתיחות עולמית אונייה המובילה כמויות גדולות של נשק יכולה לעמוד ככה סתם בים הפתוח מול נמל אלכסנדריה ולפרוק שם את מטענה במשך תשע שעות, מבלי שאף אחת מכל מערכות אלה לא תבחין במתרחש?
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי קראין איי לא יכלה לשוט לאורך חופי ים סוף של מצרים ולא לפרוק את מטענה מול אלכסנדריה באם מי שהוא בתוך מצרים לא היה מעורב בכך. יתרה מזאת, המקורות הצבאיים של תיקדבקה יודעים כי המי שהוא הזה היה בסביבה המיידית של קארין איי, אולי אפילו על החוף המצרי, כאשר כוחות צה"ל הגיעו אליה וכי הוא מיד הסתלק מהמקום והשאיר את האונייה לבדה ולגורלה. העובדה כי יכול להיות כי גורמים שעזרו לקראין איי במצרים עוינים לשלטון המרכזי בקהיר, אינה מקילה על שר החוץ המצרי, כי היא חושפת את בעיות הביטחון הפנימיות החמורות בתוך מצרים. לכן אין להתפלא כי ככל שמתגלים פרטים נוספים על אוניית הנשק כך הולכת וגוברת עצבנותו של שר החוץ המצרי. ואנו עומדים רק בתחילת הגילויים הקשורים בפרשה.