הדרדרות גם ביחסי ארה"ב וסין. מסופי הנפט הסיניים עמוסים במכליות המביאות נפט איראני. סין קונה כ-40 אחוז מתפוקת הנפט האיראנית
מסופי הנפט במחוז שאנדונג Shandong שבמזרח סין, היכן שנמצאים רבע מכלל בתי הזיקוק בסין, פקוקים במכליות נפט המביאות לסין נפט איראני. זמן ההמתנה לפריקה של מכלית נפט הגיע השבוע בשאנדונג ל-12 יום.
רק מכליות איראניות בודדות מביאות את הנפט ישירות לסין.
רובן מעבירות את הנפט למכליות אחרות, במטרה להסוות את מוצאו, באמצע הים התיכון, או ליד חופי סינגפור, אינדונזיה ומלזיה.
מקום מרכזי נוסף להברחת הנפט האיראני היא נסיכות עומאן. מכליות איראניות מביאות הנפט למפרץ עומאן שם הם מעבירות אותו למכליות עומאניות. הנפט נמכר בשווקים הבינלאומיים כנפט עומאני.
סין שקונה ומייבאת כ-856,000 חביות נפט איראני ביום, שהן כ-40 אחוז מכלל התפוקה הימית האיראנית הנאמדת ב-2 מיליון חביות ליום, עושה זאת לא רק כדי לעזור לטהרן להתגבר על אמברגו הנפט האמריקני, אלא גם משום שהנפט האיראני זול יותר ב-3 עד 5 דולר לחבית ממחירי הנפט בשווקים הבינלאומיים, שהגיע השבוע ל-71 דולר החבית.
החודש המשק הסיני חזר לפעילות מלאה, לאחר ההתאוששות ממגפת הקורונה, וסין זקוקה ל-11.1 מיליון חביות נפט ליום כדי לשמור על קצב פעילות כלכלית זו.
מקורות בוושינגטון אומרים, כי בשבוע האחרון הזהיר ממשל הנשיא ביידן את ביג'יין לבל תנצל את תקופת המעבר שבין הנשיא דונלד טראמפ והנשיא ג'ו ביידן, וכי סנקציות הנפט על איראן בעינן עומדות. פקיד אמריקני בכיר הזהיר בימים האחרונים את סין, כי לא תהייה שום מדיניות אמריקנית חדשה שתתעלם מהמתרחש ואפשר יהיה להבין ממנה כי וושינגטון נתנה אור ירוק לרכישות נפט איראניות.
אולם ביג'יין התעלמה מאזהרה זו ואף הגבירה את קניות הנפט האיראני.
ביום חמישי 18.3, נפגשו בפעם הראשונה באלסקה שר החוץ האמריקני אנטוני בלינקן Antony Blinken, ראש צוות קשרי החוץ של המפלגה הקומוניסטית הסינית יאנג ג'יצ'יי Yang Jiechi, ושר החוץ הסיני וואנג יאי Wang Yi. המפגש שיימשך שלושה ימים, גם ביום ו' וגם בשבת 20.3, נפתח בהתקפה חריפה אמריקנית נגד סין, אבל גם בתגובה סינית לא פחות חריפה.
שר החוץ האמריקני בלינקן שהביע את דאגתו העמוקה של ממשל ביידן ממה שהוא הגדיר 'השמדת' genocide המוסלמים היוגוריים Uighur Muslims, ממדיניות סין כלפי הונג קונג וטאיוון, ומהתקפות הסייבר הסיניות, נתקל מיד בתגובה סינית נחרצת.
הנציגים הסיניים אמרו: 'סין מתנגדת בחריפות לכל התערבות אמריקנית בנושאים פנימיים של סין'. 'אנחנו (הסינים ) מביעים התנגדות נחושה להתערבות כזו', 'אנחנו ננקוט פעולות חמורות בתגובה'.
הדיפלומטים הסינים האשימו את שר החוץ האמריקני, כי ארה"ב מסיתה ארצות אחרות לתקוף את סין.
China is firmly opposed to US interference in China’s internal affairs. We have expressed our staunch opposition to such interference, and we will take firm actions in response, Yang warned. He accused the US of inciting countries to attack China
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי ממשל הנשיא ביידן העמיד תוך שבוע אחד מול מוסקבה ובייג'ין מדיניות של עימות המתבססת על הגנה על זכויות אדם. מדיניות כזו רק תחריף את העימות שבין וושינגטון, מוסקבה וביג'יין.
השאלה היא האם מדיניות כזו, שנועדה להחזיר את ארצות הברית למעמד של המעצמה מס' 1 בעולם באמצעים דיפלומטים, בניגוד למדיניות הכוחנית של הנשיא טראמפ, תשיג את מטרתה, או שתגביר את המתיחות הבינלאומית בין ארצות הברית, רוסיה וסין-מתיחות שאת תוצאותיה גם נרגיש במזרח התיכון.