הדרך של רוה"מ ומנהיג 'הליכוד' נתניהו לניצחון בבחירות ולהרכבת ממשלה נסללה על ידי יריביו לפיד, סער ובנט
אם לא תהייה התפתחות דרמטית בלתי צפויה, פוליטית או ביטחונית, וככל שנוקפות השעות לקראת פתיחת הקלפיות בבחירות הכלליות שתערכנה ביום שלישי 23.3, כך הולך ומתברר כי ראש הממשלה ומנהיג 'הליכוד' בנימין נתניהו עומד לשחזר את ההישג שלו להבטיח למפלגתו ותומכיו לפחות 32 מושבים בכנסת אם לא יותר.
אין סוף פרשנויות פוליטיות נשמעו במשך חודשי מערכת הבחירות אשר כשהן מנבאות את כשלונו בבחירות של נתניהו. אבל אלה התפוגגו עם הזמן.
קחו למשל את הטענה כי הבחירות נועדו לדחות את משפטו של נתניהו. לא רק שהן הוכחו כלא נכונות, אלא שיותר ויותר אנשים אשר מפקפקים במתרחש במערכת המשפט הישראלית, קיבלו את טענותיו כי התיקים נגדו תפורים, או תפורים בגסות ללא ביסוס משפטי.
לבסוף הנושא הזה נעלם ממערכת הבחירות.
אחר כך עלתה הטענה כי הוא מביא על ישראל אסון-התמוטטות כלכלית. המספרים מראים אחרת.
כל מי שנוסע בכבישי ישראל, או מבקר בחניונים של אתרי הנופש, יתקשה למצוא מכוניות רבות ממודלים ישנים. הישראלים אוהבים לנסוע בכלי רכב חדישים מבריקים, כאשר הם עצמם לבושים היטב במיטב בגדי הספורט של המותגים היקרים כמו 'אדידס' או קלווין קליין. רמת חיים כזו איננה מתכון להפיכות ולשינויים דרמטיים בצמרת השלטון.
במקביל נטען, כי נתניהו נכשל במלחמה בקורונה. הצלחתו הבלתי רגילה של נתניהו במבצע החיסונים דחקה טענה זו לשוליים הפוליטיים. ביום א' 23.3 טענה זו צצה והופיעה שוב, אבל תשומת הלב אליה הייתה מועטה.
גם ההפגנות מול בתיו של נתניהו בירושלים ובקיסריה אשר בתחילה משכו עשרות אלפי אנשים הלכו וגוועו לא הצליחו לפרוץ את המסגרת המצומצמת והקבועה של המשתתפים בהן.
בימים האחרונים נעשה מאמץ כושל להשוות את נתניהו לנשיא ארצות הברית הקודם טראמפ וכמה פרסומים טענו שנתניהו מתכנן הסתערות של תומכיו על הכנסת, באם יתברר כי הפסיד בבחירות, וכי 'הליכוד' מכין לפיו הוראותיו מערכה שתטען כי וועדת הבחירות המרכזית משנה את התוצאות כדי לעזור ליריביו. אלה היו כמובן טענות שווא שנעלמו תוך זמן קצר.
מתיחת הביקורת על וועדת הבחירות המרכזית, מצד יו"ר הכנסת יריב לוין, בגלל פסילת מודעות של 'הליכוד' איננה מצדיקה את התגובה החריפה שפרסמה מזכירת הועדה.
סיבה מרכזית אחרת , למצב הפוליטי הזה, נעוצה באישיות הפוליטית של יריביו ומערכות התעמולה הכושלות שלהן.
יאיר לפיד מנהיג 'יש עתיד' נקט במערכת הבחירות במדיניות של התרחקות מכוונת משאר ראשי המפלגות, והתעקש להחזיק בעמדה, שלא לומר שהוא רץ לתפקיד ראש הממשלה.
תחילה הטקטיקה הזו הועילה לו. אולם ככל שהבחירות הלכו והתקרבו התברר שהטקטיקה הזו מיצתה את עצמה ומציבה גבולות ברורים לפני לפיד ו'יש עתיד' שקבעו כי מדובר במפלגה בינונית שמסוגלת להשיג מקסימום חצי מושבים מאשר יריבתה העיקרית-'הליכוד'.
לפיד ניסה לתקן זאת ביום א' 21.3, ואימץ את גישת נתניהו לפיה הוא מתמודד על הקול ה-61, אבל באותה נשימה המשיך לסרב ולומר שהוא רץ לראשות ממשלה.
אם כל ראשי המפלגות המתנגדים לנתניהו היו מודיעים כי הם תומכים בלפיד לתפקיד ראש הממשלה היה בסיס לטענותיו של לפיד. אולם מאחר ובגוש הזה ישנם לפחות עוד שני מועמדים נוספים- גדעון סער ונפתלי בנט, הטוענים לכתר, הטענה של לפיד נשארה תלויה באוויר ללא ביסוס.
מצבו של גדעון סער מנהיג 'תיקווה חדשה' חמור יותר. מפלגתו החדשה ממשיכה להתדרדר בסקרים ומ-20 מושבים בכנסת במשאלים הגיעה ל-9 ואולי אפילו פחות.
הבעיות העומדות לפני סער מתאימות לפוליטיקאי המתפלג ממפלגת האם שלו ( 'הליכוד' )רק כדי להדיח את מנהיגה.
אפילו כאשר אריאל שרון שפילג, ב-2006 את 'הליכוד' והקים את מפלגת 'קדימה', הוא הביא אתו למפלגה החדשה חלק נכבד ממנהיגי 'הליכוד' באותה תקופה. מלבד השר זאב אלקין, שהשפעתו בציבור הרחב מצומצמת מאוד, אין לסער ולמפלגתו אנשי צמרת שיימשכו מצביעים.
סער עצמו נתפש בציבור כפוליטיקאי אפור חסר כריזמה.
המועמד מטעם עצמו לתפקיד ראש הממשלה הוא מנהיג מפלגת ימינה נפתלי בנט. גם הוא לא הצליח לפרק את המוקש מי מתוך ראשי שלוש המפלגות אשר הודיעו על כוונתם להדיח את נתניהו, יהיה זה שיכנס ללשכת ראש הממשלה בירושלים כראש ממשלה מכהן.
גם כוחו ההולך ומתגבר של מנהיג בצלאל סמוטריץ', ראש מפלגת האיחוד הלאומי, ונהירת החרדים אליו, הוציאה את המפרשים מספינת הבחירות של בנט מנהיג 'ימינה'.
לכך נסופו בימים האחרונים האיומים המתגברים לפיהם אם הבוחרים ייבחרו בנתניהו, ולא באחד מתוך שלושת המנהיגים הרוצים להדיחו, או שלא יבואו להצביע מתוך עייפות-אדישות, הדבר יעורר את הצורך בסיבוב בחירות חמישי בשנתיים האחרונות, הם חסרי משמעות.
המספרים מראים אחרת: בכל מערכת בחירות מאלה שנערכו בשנתיים האחרונות אחוז המצביעים רק עלה.