ההסכמה בבון לגבי הקמת ממשלה זמנית באפגניסטן, עדיין עומדת בפני מבחן תוצאות של הקרב בקנדאהר.
אין ספק כי עתידה של הממשלה הזמנית החדשה באפגניסטן, שעל הקמתה הוחלט ביום רביעי, 5.12 בבון, תלוי לא במעט בתוצאות הקרב מסביב לעיר קנדאהר. ההסכם להקמת הממשלה הזמנית, שתכהן בקבול במשך ששת החודשים הבאים, משקף למעשה את מעמדם ומצבם של הגורמים האפגניים אשר לוקחים חלק בלחימה הישירה נגד הטאליבן ואל קעידה, והגורמים האפגניים בהן תומכות ארצות הברית ורוסיה. הממשלה הזמנית תתחיל לכהן ב- 22 לדצמבר. ששה חודשים לאחר מכן, ביוני 2002 תכונס לפי ההסכם האספה הגדולה של ראשי השבטים האפגנים הנקראת לאיה ג`ירה והיא שתצטרך להחליט על צורת הבחירות שתערכנה ב- 2004, מוסדות השלטון ודרכי המינוי של הממשלה הקבוע של אפגניסטן. באספה הגדולה יינתן תפקיד למלך הגולה של אפגניסטן זהיר שאח. אופיו של התפקיד וחשיבותו יקבעו כנראה לפני התפתחות המאורעות בשטח.
בשיחות, במשא ומתן ובחתימה על הקמת הממשלה, לקחו חלק ארבע קבוצות. הברית הצפונית, השולטת כיום צבאית בשלושה רבעים של אפגניסטן ובקבול הבירה. הקבוצה השיעית, הנקראת הקבוצה האירנית, השולטת בחלקים של מרכז ודרום אפגניסטן. כן מייצגת הקבוצה הזאת כמה אלפי אפגנים החיים במזרח התיכון ובמפרץ הפרסי וקבוצת רומא, שהיא קבוצת הגולים האפגנים שהתרכזו סביב המלך האפגני הגולה זהיר שאח.
הבעיה העיקרית עם ארבע קבוצות אלה ועם הממשלה הזמנית שהם הקימו היא שהם אינם מיצגים את רוב האוכלוסייה של אפגניסטן ובייחוד לא את שבטי הפשטונים מהווים למעלה מ- 52 אחוז של האוכלוסייה האפגנית המונה קצת למעלה מ- 24 מיליון איש. אמנם ראש הממשלה הזמנית יהיה המנהיג הפשטוני חאמיד חראזי, הנלחם עתה בראש כוחותיו, ביחד עם הכוחות האמריקנים המיוחדים צפונית לקנדהאר, אולם חראזי נחשב פרו מלוכני, ולמעשה הוא נמנה על קבוצת רומא. יתר שבטי הפשטונים לא מהצד האפגני ולא מהצד הפקיסטני של הגבול אינם מכירים בסמכותו. בעיה מרכזית אחרת היא מתן שלושת התפקידים המרכזיים של הממשלה,הגנה,חוץ ופנים בידי אנשי החזית הצפונית, כולם טאג`יקים.
שר ההגנה יהיה רמטכ"ל החזית הצפונית, מוחמד פאהים,,שר החוץ, יהיה ד"ר עבדאללה עבדאללה, ושר הפנים הממונה על שירותי הביטחון והמודיעין האפגניים יהיה יוניס קאינוני. הטאג`יקים מהווים קרוב ל-25 אחוז מאוכלוסיית המדינה ויש להניח כי יתר 75 אחוז מהאפגנים, המפולגים גם כך עמוקות בינם לבין עצמם, יתקשו לראות או לקבל את הטאג`יקים ככוח השולט במדינה החדשה.
הגורם היחיד כיום באפגניסטן ובייחוד בקבול הבירה המרוצה מאוד מכך כי הטאג`יקים קבלו את כל העמדות החשובות בממשלה הם הרוסים. במשך עשרת הימים האחרונים המשיכו הרוסים להזרים כוחות צנחנים וכוחות מיוחדים לקבול כדי להבטיח את האינטרסים שלהם באפגניסטן ואת האינטרסים של הטאג`יקים והאוזבקים המהווים את רוב הכוח הלוחם של הברית הצפונית. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי בקבול נמצאים כעת למעלה מ-6000 אנשי צבא רוסיים.
אחת הסיבות העיקריות לקרב המתנהל עתה מצפונית לקנדאהר על השליטה על קומפלכס המערות בטורה בורה, קשור גם הוא לעתיד הממשלה הזמנית החדשה. בקרב זה משתתפים כוחות פשטונים הנאמנים לחמיאד חראזי, מי שעתיד להתמנות כראש הממשלה הזמנית. באופן רשמי, האמריקנים אומרים כי ההשתלטות כל מערות טורה בורה נועדה לעקור כאלף לוחמי אל קעידה הנמצאים שם ואולי אפילו למצוא ולתפוס שם את אוסמה בן לאדן. אולם מקורות המודיעין של תיקדבקה מוסרים כי רוב הסיכויים הם שאוסמה בן לאדן לא נמצא באזור טורה בורה. בדעה זו מחזיקים גם שירותי המודיעין של פקיסטן והודו. אם אנשיו של ראש הממלשה המיועד, חראזי, לא יצליחו לעקור את אנשי אל קעידה מטורה בורה יהוו הללו איום ישיר על הטריטוריה המוחזקת על ידי השבטים הפשטונים הנאמנים לו. ממערות טורה בורה יוכלו לוחמי אל קעידה לתקוף בפשיטות גרילה את אנשיו של חראזי ובכך לערער את מעמדו ואת שלטונו בקבול.
גורם פשטוני אחר הנלחם באזור קנדאהר לצדם של האמריקנים הם כוחותיו של מנהגי הפשטוני גול אגא שיראזי, המנסה עם לוחמיו להשתלט על שדה התעופה של קנדהאר הנמצא מדרום לעיר. הלחימה בשתי הגזרות, הצפונית והדרומית מסביב לקנדאהר עדיין לא הוכרעה. בשתי הגזרות מתנהלת מלחמה קשה של פנים מול פנים, כאשר שני הצדדים סובלים מאבדות כבדות. בינתיים, למרות ההתקפות האוויריות האמריקניות הכבדות גם על אנשי אל קעידה המחזיקים בקומפלקס המערות בטורה בורה ובשדה התעופה של העיר עדיין אין הכרעה בקרב.