ההסכמים בין מצרים, ישראל והחמאס, מערערים עוד יותר את מעמדו של המלך עבדאללה בירדן
ההסכמים שהושגו בימים האחרונים בין מצרים, ישראל, והחמאס בעזה, מערערים עוד יותר את מעמדו של המלך עבדאללה בירדן.
אם ישראל שלמרות כל יכולותיה המודיעיניות והצבאיות איננה יכולה, או איננה רוצה להתעמת עם החמאס צבאית, איך תעשה זאת ירדן, שתנועת האחים המוסלמים העומדת בראש האופוזיציה הפוליטית למלך ולחצר המלוכה, מורכבת בעיקר מפעילי תנועת החמאס?
ההערכה היא שאם ראשי תנועת האחים המוסלמים הירדניים, שרובם הם אנשי חמאס, יאמצו את שיטות הפעולה של ארגון האם שלהם בעזה, תוצאה בלתי נמנעת של ההסכמים הישראליים-מצריים-חמאס, היא כנראה רק שאלה של זמן. בהתפתחות כזו מעמדו הרופף ממילא של המלך וחצר המלוכה האשמי בירדן ייחלש עוד יותר
מצב רוחו הקודר והפסימיות שהמלך בן ה-57, המולך בירדן כבר 20 שנה מאז שנת 1999 מקרין לאחרונה, רק מוסיף לחרדתם של גורמים מערביים רבים.
מצב הרוח הקשה הזה של המלך היה ניכר היטב בעת ביקורו האחרון בארצות הברית בתחילת חודש מרס. עבדאללה דחה בתוקף בעת פגישותיו עם סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס, שר החוץ האמריקני מייק פומפיו, ועם צוות היועצים למזרח התיכון של הנשיא טראמפ- ג'ראד קושנר וג'יסון גרינבלט, את כל התכניות המדיניות, ובייחוד את תכנית השלום בין ישראל לפלסטינים. המלך הודיע לאמריקנים שלא יצפו ממנו לשום צורה שהיא של שיתוף פעולה לשם יישום התכניות האלה. גורמים בכירים בממשל טראמפ מגדירים את חילופי הדברים בינו ובין סגן הנשיא פנס כ'קשים'.
רק מעטים בישראל שמו לב לכך, כי ביום שישי האחרון ב-29 למרס, כאשר המתיחות הצבאית בין החמאס וישראל מסביב לרצועת עזה הגיעה לשיאה, אישר הפרלמנט הירדני בפעם הראש/ונה פה אחד החלטה המבטלת את ההסכם שחברת החשמל של ירדן Jordanian electricity company-NEPCO חתמה עם ישראל לאספקת גז. בתגובה, הודיע חצר המלוכה כי ההחלטה לקיים, או לבטל את ההסכם עם ישראל תועבר להכרעה לבית המשפט הירדני לנושאי חוק the Jordanian constitutional court.
אין ספק כי ידו הארוכה של החמאס בעזה הגיעה עד למנהיגי האחים המוסלמים בירדן. במילים אחרות, מדובר על פיגוע כלכלי בעל ממדים אסטרטגיים של החמאס.
סימנים אחרים להתרופפות הקשר בין רבת עמון, וושינגטון וירושלים, היא ההחלטות של המלך עבדאללה לצאת בגלוי נגד מדיניות נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במזרח התיכון, ולהעמיד את עצמו בראש המהלכים נגד ישראל בהר-הבית ובירושלים
המצב בו המלך עבדאללה זקוק גם לעזרתן הצבאית, המודיעינית והכלכלית של ארצות הברית וישראל כדי לשמור על יציבות בית המלוכה ועל ביטחון הממלכה הירדנית אינו חדש. אבל המצב הקיים היום בו המלך הולך ומרחיק את עצמו בכוונה תחילה מוושינגטון ומירושלים בעת ובעונה אחת-הוא חדש.
אבל לא רק המלך מרחיק את עצמו מנושאים אלה. כתוצאה מהקו שהמלך נוקט באחרונה, הוא מודר באחרונה לגמרי מכל המהלכים שהיו קשורים בחמאס בעזה. הציבור הישראלי אינו מודע לכך, כי מעל לצוות המשא ומתן המצרי-ישראלי-חמאס, התנהלו מגעים גם בדרגים גבוהים ביותר, ביניהם: הבית הלבן, מזכירות האו"ם, ונשיא מצרים פאתח אל-סיסי. איש מכל גורמים אלה לא פנה, או ניסה לערב במגעים את עבדאללה מלך ירדן.
מקורות מערביים המתמצאים במתרחש בחצר המלוכה הירדני אומרים, כי מלבד הנושאים המזרח תיכוניים הקשורים ביחסי ישראל והפלסטינים עומד בית המלוכה האשמי בפני לפחות שני איומים גדולים נוספים:
1. המצב הפנימי-הכלכלי בממלכה, מצב שהגיע כבר לנקודה של משבר לאומי. הקופה הריקה של האוצר הירדני, הביאה להתמרמרות קשה בקרב האוכלוסייה הירדנית-כולל בקרב שכבות וחוגים אשר עד עכשיו תמכו בבית המלוכה. המשבר הכלכלי העמוק בירדן, פגע בעיקר בשתי שכבות אוכלוסייה שעד עתה היו נאמנים לבית המלוכה. המדובר במעמד הביניים בירדן שהמשבר הכלכלי מחק אותו כמעט לגמרי, ושבטי ומשפחות הבדואים בירדן שעד עתה נחשבו נאמנים לבית המלוכה. חלק מגורמים אלה הצטרפו עתה לחוגי האופוזיציה בירדן, והם משתתפים פעילים בהפגנות ובפעולות המחאה נגד בית המלוכה.
2. הברית המדינית-צבאית ההולכת ומתחזקת בימים אלה, בין איראן, עיראק וסוריה. מציאותם של כוחות צבאיים שיעיים עיראקיים פרו-איראניים גדולים, הנמצאים תחת הפיקוד של משמרות המהפכה האיראניים ליד גבול עיראק-סוריה, מעורר ברבת עמון עצבנות צבאית רבה. למלך עבדאללה אין ספק, כי ריכוז כוחות בהיקף כזה קרוב לגבול ירדן מהווה איום צבאי ישיר על קיום שלטונו, וכי ירדן היא מטרה מרכזית עבור שאיפות ההתפשטות האיראנית.
השאלה היא מי יבלום התעצמות איראנית כזו לא הרחק מגבולותיה של ירדן, בשעה שיחסיו של המלך עם ארצות הברית וישראל מתדרדרים.