ההפיכה במצרים בוצעה לא רק על ידי צבא מצרים, אלא גם על ידי סעודיה ואיחוד הנסיכויות, שנקמו את הדחת מובראק
ההפיכה הצבאית שבוצעה בקהיר ביום ד' 3.7, בה הודחו הנשיא מוחמד מורסי והאחים המוסלמיים מהשלטון, הייתה ההפיכה המאורגנת והמהירה ביותר בשלוש שנות המרד הערבי, וההפיכה הערבית הראשונה העוצרת את המהלך של ממשל הנשיא אומבה לתמוך בעליית של האחים המוסלמיים לשלטון ככוח מוסלמי מתון שישתף פעולה עם ארצות הברית.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מדווחים בלעדית, כי הפיכה זו לא הייתה יכולה להתרחש מבלי עזרתן הפעילה של מדינות המפרץ הפרסי, ובראשן סעודיה ואיחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE.
זו הפעם הראשונה במשך שלוש שנות המרד הערבי מאז תחילת 2011, כאשר סעודיה וה-UAE , מצליחות במעורבותן במרד הערבי לאחר כישלונן בלוב, במצרים כאשר ניסו להציל את משטר מובראק, ובסוריה שם הן עדיין מנסות להדיח את הנשיא מהשלטון.
ריאד ודובאי העמידו לרשות הצבא המצרי לא רק את שירותי המודיעין שלהן כדי שאפשר יהיה לארגן את ההפיכה נגד האחים המוסלמיים בקהיר, אלא גם נתנו לו את הגיבוי הפיננסי הדרוש לכך.
יתרה מזאת, המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה מוסרים, כי סעודיה ואיחוד הנסיכויות נתנו לשר ההגנה המצרי הגנרל פאתח אל-סיסי, שתי התחייבויות נוספות:
1. במקרה ונשיא ארצות הברית באראק אובמה, יפסיק או יצמצם את הסיוע האמריקני השנתי לצבא מצרים, בסך 1.3 מיליארד דולר, הן תעמדנה לרשות הצבא את הסכומים הדרושים לו.
2. סעודיה ואיחוד הנסיכויות, ועוד מדינות מפרץ שתצטרפנה אליהן, בייחוד בחריין וכווית, יזרימו מיד לאחר ההפיכה למצרים מיליארדים של דולרים, אשר יבטיחו את המשך פעילותה של הכלכלה המצרית. הכוונה להוכיח להמונים ברחוב המצרי, כי בניהול נכון של הכלכלה המצרית אפשר להבטיח רמת חיים מינימאלית הוגנת, ולא כפי שהיה בתקופת האחים המוסלמיים, כאשר לחלקים נרחבים באוכלוסיה המצרית לא היה אוכל יומיומי.
המקורות שלו מוסרים, כי סעודיה ואיחוד הנסיכויות התחייבו להעביר לשלטון החדש בקהיר, לפחות ממה שקטאר העבירה בשנה וחצי האחרונות לתמיכה באחים המוסלמים המצריים. המדובר בסכום האדיר של 13 מיליארד דולר.
זו היא הסיבה מדוע ביום ה' 4.7 לפנות בוקר, פרסם הנשיא אובמה הודעה המביעה 'דאגה עמוקה' deeply concerned, מהעובדה שהצבא המצרי הדיח את הנשיא וביטל את החוקה המצרית. אובמה אמר, כי הוא מקווה מהשלטון בקהיר יוחזר במהירות לידים אזרחיות. הוא קרא לצבא שלא להחזיק במעצר את מוחמד מורסי ואישים מרכזיים אחרים של האחים המוסלמיים, למרות שהיה ברור מראש כי הצבא המצרי לא ייענה לקריאה זו.
אובמה גם נזהר מאוד מלומר כי הסיוע האמריקני, בסך 1.3 מיליארד דולר בשנה לצבא מצרים יופסק או יצומצם, אולם אמר כי הורה לבדוק את השלכות ההפיכה על סיוע זה.
במהלכים אלה, נקם עבדאללה מלך ערב הסעודית בנשיא אובמה, אותו הוא מחזיק עד היום כאחראי על הדחתו של נשיא מצרים לשעבר חוסני מובראק בפברואר 2011.
עצם העובדה כי מדינות המפרץ עומדות מאחורי ההפיכה במצרים, מצביעה על כך כי המזרח התיכון עומד בפני תקופה או שלב חדש נוסף במרד הערבי.
בפעם הראשונה החליטה קבוצה של מדינות ערביות, בנות בריתה של ארצות הברית, לפעול עצמאית בשטח, ולמלא את הוואקום שהנשיא אובמה יצר במזרח התיכון בגלל חוסר נכונותו לפעול במלחמה בסוריה, ומול התוכנית הגרעינית האיראנית.
עצם נכונותן של מדינות המפרץ לפעול נגד האחים המוסלמיים, לא רק במצרים, מהווה הקלה מדינית וביטחונית בעלת משמעויות עמוקות לישראל. בין השאר הוסר האיום הצבאי המצרי של האחים המוסלמיים בחזית הדרום, ואילו החמס, שהוא שלוחה של האחים המוסלמיים, ספג את המכה המדינית והצבאית הקשה ביותר בתולדותיו.
השאלה היחידה היא האם ריאד ואיחוד נסיכויות יתמידו במהלך זה, ואם שר ההגנה המצרי הגנרל פאתח אל-סיסי שמעתה יהיה האיש החזק של מצרים ינצל מהלך זה לבניית מצרים מחדש.