ההתפרצות המחודשת של המרד הסורי, יכולה לדחוף את אסד לחימום הגבול עם ישראל
לאחר שכמעט והצליח לדכא את המרידה ולצמצמם אותה לפרברי חומס, ארעו ביום ו' 6.3, באנטליה שבטורקיה, ובעיר חמה, בת כ-200,000 התושבים, שני אירועים אשר הדליקו את המרד הסורי בכל עוצמתו מחדש. בכך התמוטט המהלך המשולש הסורי-איראני-חיזבאללה שבשבועיים האחרונים כמעט הצליח לייצב מחדש את שלטונו של בשאר אסד.
באנטאליה, שם התכנסו ראשי האופוזיציה הסורית, בחסותו של ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, ותחת הגנתם של השירותים החשאיים הטורקים ה-MIT, הושג ביום ו' הסכם היסטורי בין האחים המוסלמים הסורים ובין מפלגות האופוזיציה הסוריות החילוניות.
כמה רגעים לפני שהמפגש פוצץ ועמד להסתיים ללא תוצאות, הסכימו ראשי האחים המולסמים, שהתייעצו עם הנהגת האחים המוסלמים בקהיר, ותחת לחץ טורקי כבד, להכניס ב'אמנה הלאומית הסורית החדשה' סעיף האומר כי במשטר שיקום בדמשק לאחר סילוקו של בשאר אסד, תתבצע הפרדה מוחלטת בין השלטון הפוליטי לדת.
במילים אחרות, גם אם האחים המולסמים הסורים ישתתפו בבחירות שתערכנה בסוריה לאחר הפלתו של אסד, המדינה הסורית החדשה תהייה חילונית ולא דתית.
להחלטה זו תהייה השפעה חדשה מכרעת על הכיוון בו יתנהל המרד הערבי, לא רק בסוריה, אלא גם במצרים, בירדן, ואצל הפלסטינים.
אבל בינתיים, התפשטה הידיעה על החלטה זו ביום ו' כמו אש בעיר חמה מעוזם של האחים המולסמים הסוריים, שהייתה מרכז המרד שלהם נגד משפחת אסד ב-1982, והביאה ליציאתם לרחובות של כ-100,000 איש. כלומר למעלה ממחצית תושבי העיר הופיעו בבת אחת מבלי שכוחות הביטחון הסוריים היו מוכנים לכך.
עד עתה לא ברור אם המונים אלה רצו להפגין מחאתם, או שמחתם על החלטה זו.
מה שכן ברור הוא, כי מי שהוא בשרשרת הפיקוד הסורית בשטח, או ברמות גבוהות יותר בשרשרת הפיקוד הסורית-איראנית הממונה על דיכוי המרידה, והפועלת מדמשק, נבהל והורה על פתיחה באש בכינון ישיר לתוך ההמונים במטרה להרוג מה שיותר מהם, כדי להביא לפיזורם המהיר.
המטרה הושגה, לאחר למעלה מ-100 הרוגים, וכ-350 פצועים, ההמונים התפזרו.
אבל המחיר של התפזרותם היה חידוש המרד נגד אסד בכל עוצמתו, לפחות בשתי הערים הסמוכות זו לזו חמה וחומס. מאחר ובחומס ובסביבותיה מתגוררים כ- 1.2 מיליון תושבים, הרי המרידה בצפון סוריה מקיפה עתה שוב 1.5 סורים.
לכך צריך להוסיף, תופעה מס' 3 שהכתה ביום ו' בהפתעה ובתדהמה את צמרת השלטון הסורית.
לאחר חודש ימים בו המרידה בחורן, ובייחוד בעיר דרעא וסביבותיה דוכאה, במחיר כבד של מאות אזרחים הרוגים (למעלה מ-500), ואלפי פצועים, הצליחו גורמי מודיעין סעודיים, הפועלים מעיירת הגבול הירדנית רמתא, להדליק את המהומות מחדש בשתי ערים סוריות: דרעא ודיר-א-זור. בדרעא מתגוררים אנשי שבטים שמשפחותיהם מתגוררים גם בצידו השני של הגבול הירדני. בדיר-א-זור מתגוררים אלמנטים של שבטי השמר הערביים, שהם שבטים נודדים הנעים כל הזמן בין עיראק, סוריה, וירדן, כאשר מרכז השבטים נמצא בסעודיה.
במילים אחרות, נשיא סוריה בשאר אסד שהיה בימים האחרונים עסוק בליטוש אחרון של נאום הניצחון שלו על המורדים, ניצב עתה לפני רגע מכריע חדש. האם המרד ייתחדש ויבער שוב בכל חלקי סוריה, או שדם ההרוגים והפצועים בחומס הצליח לכבות אותו.
רק בשעות ובימים הקרובים נדע את התשובה לשתי שאלות:
1. האם הבהלה בה נתקפו ביום ו' המפקדים המקומיים בחומס, התפשטה והדביקה גם את צמרת המשטר בדמשק, שעד עתה פעלה בקור רוח ואכזריות כמעט מושלמים.
2. האם האירועים ביום ו' בחמה, דרעא, ודיר-א-זור, ישכנעו את אסד לנסות להסיט את דעת הקהל הסורית לאירועים אחרים, כמו חימום מחודש של גבול ישראל.