הוויכוח הפנימי בישראל כיצד לפעול נגד איראן והבחירות המתקרבות נותנים לאיראן חצי שנה נוספת לפיתוח תוכניותיה הגרעיניות
הגילוי של העיתון 'וול סטרייט זורנל' WSJ מיום א' 27.6, לפיו הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי נפגש לפני ארבעה חודשים, במרץ השנה, בשארם א-שייח עם רמטכ"לים ערביים ממצרים, ירדן, איחוד הנסיכויות וקטאר ועם הרמטכ"ל הסעודי מרשל פיאד אלרווילי Air Chief Marshal Fayyadh al-Ruwaili ( בתמונה ), כדי לדון במערך הגנה משותף נגד התקפות טילים ומזל"טים איראניים, הוא עוד צעד אחד של ממשל הנשיא ג'ו ביידן להכריז, בעת ביקורו הקרוב במזרח התיכון, על הקמת פיקוד מזרח תיכוני Middle East Air Defense Alliance.
פיקוד ימי מקביל כבר קיים בין מדינות אלה באזור הים האדום. רק בתחילת החודש קיימו כוחות חיל הים הישראלי שהיו מורכבים מצוללת מדגם 'דולפין', וממספר ספינות טילים תרגיל משותף ביחד עם ציי ארצות הברית ומספר מדינות ערביות תרגיל באזור הים האדום אשר נועד להבטיח שליטה באזור הזה.
ממשל ביידן מציג את הסיבה העיקרית ליוזמה הזאת לתקיפות האוויריות האיראניות על מתקנים אסטרטגיים בערב הסעודית ובאיחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE, ולניסיון האיראני לשלוח בתחילת השנה דרך עיראק שני מזל"טים עמוסים בחומרי נפץ לעבר ישראל. המזל"טים האיראניים יורטו על ידי מטוסים של חיל האוויר האמריקני בעיראק כאשר היו בדרכם לישראל.
שר הביטחון בני גנץ אמר בשבוע שעבר, כי הפיקוד המשותף לארצות הברית, מדינות ערב וישראל כבר פועל אולם לא הביא דוגמאות לכך.
מצד אחד היוזמה של ממשל ביידן מביאה להידוק היחסים הצבאיים בין צה"ל לחיילות ערביים, אולם מהצד השני היא גם מגבילה את יכולתה של ישראל לפעול בעצמה נגד תוכנית הגרעין האיראנית. פיקוד כזה מחייב את ישראל וצה"ל לתאם את פעולותיהם במסגרת הפיקודית החדשה כאשר יקשה עליה ליזום פעולות עצמאיות.
ההודעה החריגה שפרסם שר הביטחון בני גנץ, ביום א' 26.6, ובה נאמר, כי 'מערכת הביטחון עוסקת באיום האיראני לילה ויום כסוגיה האסטרטגית החשובה והדחופה ביותר כעת לביטחון ישראל. זה נעשה בתיאום בין כל זרועות הביטחון, ותוך מתן חופש דעה, כשאת ההחלטות מקבל הדרג המדיני. את השיח הפתוח והעמוק נמשיך לקיים רק בחדרים הסגורים'. הוא הוסיף: 'כל דרך אחרת פוגעת בביטחון מדינת ישראל', היא ניסיון לכסות על חילוקי הדעות בצמרות הביטחוניות והמודיעיניות הישראליות לגבי המדיניות כלפי איראן.
הודעת שר הביטחון מצביעה על כך כי הדיוניים בצמרת הצבאית הישראלית כיצד לפעול נגד איראן עדיין נמשכים ובתגובה לפרסומים בשבוע שעבר לפיהם ראש המודיעין הצבאי-אמ"ן האלוף אברהם חליווה, וראש פיקוד איראן בצה"ל האלוף טל קלמן תומכים עתה בהשגת הסכם גרעיני חדש בין ארצות הברית ואיראן. במילים אחרות, שני האלופים האחראיים על ההכנות לתקיפה באיראן סבורים כי ישראל איננה צריכה לתקוף עתה את התוכנית הגרעינית האיראנית.
עמדה זו משתלבת בעמדה האמריקנית ובתוכניות האמריקניות להקמת פיקוד אווירי אזורי נגד איראן.
מאחר וישראל עומדת בפני מערכת בחירות שתמשך ארבעה חודשים כל ההכרעות האלה תדחנה לסוף השנה, עד שבישראל תקום ממשלה חדשה.
הדבר נותן בידי איראן חצי שנה נוספת להגיע להסכם גרעיני שנוח לה ולהמשיך בפיתוח תוכניתה הגרעינית!