הוויתורים האחרונים של אובמה וקארי: וויתרו לאיראן בשאלת הפיקוח על המתקנים הגרעיניים ועל מועדי ביטול הסנקציות

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר, ביום א' 28.6, בישיבת הממשלה בדברו על ההסכם הגרעיני, 'כי אנו רואים נסיגה ברורה מהקווים האדומים שהמעצמות קבעו רק לאחרונה ובפומבי'. We are seeing a clear retreat from red lines that the world powers set recently and publicly. אין שום סיבה למהר ולחתום על הסכם רע שהולך ונעשה כל יום יותר גרוע'. There is no reason to rush to sign this bad agreement which is getting worse every day.
המקורות של תיקדבקה מביאים את שלושת הוויתורים המהותיים שהנשיא אובמה ושר החוץ האמריקני ג'ון קארי עשו בימים האחרונים בנושאי תוכנית הגרעין הצבאית האיראנית, במערכת הפיקוח על התוכנית הגרעינית האיראנית לאחר חתימת ההסכם, ובנושא לוחות הזמנים להסרת הסנקציות מעל איראן.
1. בנושא פעולותיה של התוכנית הצבאית הגרעינית בעבר, כולל ייצור חומרי נפץ גרעיניים, ומרעומים לפצצות גרעיניות, הסכימו הנשיא אובמה וקארי, כי איראן תגיש  לוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה ה-IAEA, מסמך ובו היא תפרט את תשובותיה לכל נושאים אלה. מסמך זה יהיה סופם של הדיונים בנקודות אלה.
תיקדבקה: איראן כבר הגישה אינספור מסמכי תשובה ל-IAEA  על שאלות שהוצגו לה בנושאים אלה. שום מסמך לא ענה ישירות על השאלות. בעקבות זה קיבלה מועצת הביטחון של האו"ם מספר החלטות המחייבות את איראן לחשוף פרטים על פעילות התוכנית הגרעינית הצבאית שלה. איראן לא צייתה לאף אחת מהחלטות אלה.
עתה באים אובמה וקארי ולא רק עוקפים את החלטות מועצת הביטחון, אלא מסכימים כי טהרן תגיש להם את אותם הניירות שכבר הוגשו ושאין בהם ממש.  בזה יסתיים הדיון על התוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית.
2. אובמה וקארי טבעו את המושג 'בכל זמן ובכל מקום' any time any where, כאשר הם דברו על הפיקוח על המתקנים הגרעיניים האיראניים בתקופה שלאחר חתימת ההסכם.
 לפי דבריהם ארצות הברית הייתה צריכה לעמוד על כך כי אפשר יהיה לבצע ביקורות פתע במתקני הגרעין האיראניים בכל זמן ובכל מקום.
השבוע הם הסכימו לבטל את המושג 'בכל זמן ובכל מקום'  ולהסכים לכך כי אם הפקחים ירצו לבקר במתקן כלשהו, הם יצטרכו לפנות קודם לכן לוועדה איראנית (אפילו לא וועדה אמריקנית-איראנית משותפת), שתדון בבקשתם. למותר לומר, כי דיון כזה בוועדה כזו יכול להימשך חודשים רבים, וביקור הפקחים יהיה תלוי בהחלטותיה של הוועדה היכולה גם לסרב לבקשותיהם.
3. בעוד הממשל הציג כלפי חוץ עמדה נוקשה בנושא לוחות הזמנים להסרת הסנקציות, לפיה הסנקציות תוסרנה רק לאחר שיוכח כי איראן מבצעת את ההסכם,  עשה הממשל מאחורי הקלעים את הוויתור הבא:  הסנקציות תוסרנה בשלושה שלבים:
א. שלב ראשון של הסרת הסנקציות יתבצע מיד עם החתימה על ההסכם.
ב. השלב השני של הסרת הסנקציות יתבצע עם אישור ההסכם על ידי בתי הנבחרים האמריקנים והמג'לס בטהרן. ההערכה היא  שמהלך האישור יתבצע עד סוף 2015.  המקורות של תיקדבקה בבוושינגטון מדווחים, כי הנשיא אובמה בטוח שיש לו את תמיכתם של 34 סנאטורים להסכם, וכי אין ביכולתם של בתי הנבחרים האמריקנים לא לעכב ולא לדחות את ההסכם.
ג. השלב השלישי כולל  את הסרתן של כל הסנקציות-בלי יוצא מהכלל- מיד עם התחלת ביצוע ההסכם שייחתם בין המעצמות ואיראן.
במילים אחרות, כל דבריהם של אובמה וקארי, כי התהליך הסרת הסנקציות יהיה מדורג ומקביל לשלבי ביצוע ההסכם, וכי תמיד תהייה לארה"ב אפשרות להחזיר את הסנקציות בחזרה, היו מילים ריקות. 

 

Print Friendly, PDF & Email