החזית הישראלית עם חיזבאללה עברה מדרום לבנון לסוריה. גם לצה"ל ולחיזבאללה יש אזורי חיץ בשטחי הקרבות סוריה
ארבעה ימים בלבד לאחר הפצצה הישראלית המסיבית בדמשק ביום א' 5.5, וכבר עתה מתברר כי אין שום שינוי במצב האסטרטגי בסוריה, במעמדו של אסד, ואחיזה הצבאית של חיזבאללה בסוריה. ההפצצה לא עצרה את התקפות צבא סוריה וחיזבאללה, ולא שינתה את מצבם הגרוע של המורדים הממשיכים לנחול בחודש האחרון כישלונות בצפון, מרכז ודרום סוריה.
ביום ג' 7.5, כבש הצבא הסורי את חירבת גאזלה Khirbet Ghazaleh בחורן, ובכך לא רק נפתחה הדרך הראשית מדמשק לגבול סוריה ירדן, אלא גם נוצר איום צבאי סורי על המליציות השונות של המורדים הפועלות בשטחים הסוריים שלאורך גבול סוריה-ישראל.
האיום שהושמע ביום ג' מגורמים לא מזוהים בדמשק, כי מעתה תתחיל סוריה לפגוע בכלי רכב של צה''ל הנכנסים לתוך שטח סוריה כדי לפנות פצועים קשה ובינוני מקרב המורדים לבתי חולים בישראל מרמזת, כי המדובר רק בקצה הקרחון של מה שמתרחש באמת בגולן הסורי.
אם אכן כלי רכב של צה''ל, כנראה בלתי מסומנים, נכנסים לתוך שטח סוריה כדי לפנות פצועים, הרי אפשר להניח כי באזורי הקרבות נמצאים קציני קישור מקומיים היודעים איך להתקשר עם מערכי הרפואה של צה''ל, כדי לכוון אותם לנקודת המפגש ממנה הפצוע יפונה.
ההערכה מודיעינית של ארגון ג'בהת אל נוסרה Jabhat al Nusra- אל קעידה סוריה, כי מגעים אלה של צה''ל עם המורדים, מתבצעים ברצועה הצרה של האזור המפורז בתוך סוריה עליה שולט כוח האו''ם UNDOF, הביא ביום ג' לחטיפתם של ארבעה חיילים פיליפיניים המשרתים בכוח. את האחריות על החטיפה לקח ארגון 'קדושי הירמוק' Martyrs of Yarmouk. חטיפה זו מצביעה רק על חלק מהבעיות הצבאיות הסבוכות שישראל ניצבת בפניהם בגולן.
עצם הקמת בית חולים שדה צבאי גדול של צה''ל ליד מוצב תל-חזקה המשקיף כמעט על כל דרום הגולן הסורי, אליו מפונים הפצועים הסוריים, שם הם נבדקים על ידי רופאים צבאיים ישראליים, שמחליטים אם הם יישארו במקום להמשך טיפול או שיופנו לבתי חולים בתוך ישראל עצמה, (בדרך כלל בית חולים זיו בצפת, או רמב''ם בחיפה), מעלה את האפשרות, כי לאורך גבול ישראל וסוריה הולך ונוצר מצב דומה ששרר בדרום לבנון לפני 37 שנה ב-1976, אז הוקמו לאורך גבול ישראל-לבנון, גדר ביטחון, שקבלה את השם 'הגדר הטובה' ו צבא דרום לבנון The South Lebanon Army or South Lebanese Army-SLA.
תחילתה של הגדר הטובה הייתה במלחמת האזרחים בלבנון ב-1976, כאשר נוצר קשר בין המארונים בדרום לבנון לבין ישראל בעקבות שותפות האינטרסים ביניהם כנגד אש"ף. בתמורה לסיוע צבאי ומודיעיני של המארונים לישראל, שכלל מניעה מכוחות הפלסטינים להגיע עד לקו הגבול, אפשרה להם ישראל החל מ-1977 לקבל עבודה בישראל וסייעה ביצוא, בייחוד תוצרתם החקלאית, דרך נמל חיפה.
לאורך הגדר הוקמו אז שש תחנות רפואה שכונו 'תחנות הגדר הטובה' שבהם ניתן לתושבי דרום לבנון הנוצרים טיפול רפואי על ידי רופאים מישראל. לאחר מכן הקים צה''ל את צבא דרום לבנון ה- SLA, שתפקידו היה לשמור על המובלעת הישראלית בדרום לבנון ועל 'הגדר הטובה'. זו הייתה מיליציה שמנתה כ 2,500 חיילים חמושה היטב שפעלה בדרום לבנון, בכל התקופה בה לישראל הייתה שליטה צבאית באזור.
מליציה זו פעלה במשך כ-20 שנה מסוף שנות השבעים עד הנסיגה הישראלית מלבנון, במאי 2000. עם הנסיגה הישראלית אזור הביטחון בדרום לבנון, הגדר הטובה על כל מתקניה, ומליצית ה-SLA התמוטטו, כאשר על האזור משתלט חיזבאללה.
איש לא בצמרת המדינית ולא הצבאית של ישראל מוכן להודות, או לומר על כך מילה, ממנה משתמע כי ישראל החלה להקים היום בתוך סוריה אזור חיץ הדומה לדרום לבנון בשעתו, אולם הקשרים בין צה''ל ומליציות המורדים בצד השני של הגבול רומזים על פוטנציאל היווצרות אפשרות כזו.
מנגד, גם אם חיזבאללה רוצה בכך או לא, שלושת האזורים בסוריה בהם הוא, או כוחות איראניים נלחמים במורדים, יוצר את המצב של אזורים בסוריה הנמצאים בשליטתו של הארגון. המדובר בעיר קוסייר Qusair, הנמצאת במרכז סוריה והחולשת על הדרכים הראשיות המוליכות מדמשק לחומס וללבנון. העיר נתונה עתה במצור מוחלט של כוחות חיזבאללה, כאשר ראשי האוכלוסייה האזרחית שם שלחו כבר משלחת למפקדי חיזבאללה כדי לקבל את תנאי הכניעה כאשר חיזבאללה מתחייב שלא להרוס את העיר ולא לפגוע בתושביה, באם המורדים ייכנעו.
האזור השני בו מצויים כוחות חיזבאללה, הוא אזור המקומות הקדושים לשיעיים בדמשק, במקום מצויים גם כוחות של יחידות הבאסיג' האיראניות. האזור השלישי הוא אזור 30 הכפרים השיעיים המצויים בדרום-מערב סוריה, מול דרום לבנון, לא רחוק ממפגש הגבולות ישראל-סוריה, ולבנון.
במילים אחרות, כאשר חיזבאללה מעביר יותר ויותר כוחות לוחמים מלבנון לסוריה, ומהמר שצה''ל לא יתקוף אותו בדרום לבנון שנשארה עתה חשופה, או את דרכי האספקה שלו מלבנון לסוריה, הולך ומתהווה מצב בו צה''ל וחיזבאלה מעבירים את החזית הצבאית ביניהם מלבנון לתוך סוריה.
ההפצה הישראלית ביום א' 5.5 בדמשק, בה נפגעו גם מטרות איראניות ושל חיזבאללה, היא ההתמודדות הראשונה, אבל לא האחרונה, שהתרחשה בין צה''ל וחיזבאללה בשטח ריבוני סורי.