החל מהלך ההכרעה בלבנון. ארה"ב וצרפת מתגברות כוחותיהן בים התיכון. תתכן התנגשות ישראל-חיזבאללה

ביום ד' 12.1 החל מהלך ההכרעה של איראן וחיזבאללה בלבנון. חיזבאללה, ובעלי בריתם הנוצרים בראשותו על מישאל עאוון, הודיעו על פרישתם ממשלת לבנון. בכך הם החלו במהלך לתפיסת השלטון בביירות ובחלקים אסטרטגיים אחרים בלבנון. 
בימים האחרונים נערכו בוושינגטון ובניו יורק מגעים קדחתניים, בהם משתתפים נשיא ארה''ב אובמה, מלך סעודיה עבדאללה, נשיא צרפת סרקוזי, וראש ממשלת לבנון חארירי, במטרה לגבש עמדה מערבית משותפת לקראת האפשרות כי בית הדין הבינלאומי לחקירת רצח חארירי יפרסם בימים הקרובים את כתבי הזימון לחקירה של ראשי מנגנוני הביטחון והמודיעין של חיזבאללה, וכי התמודדות בלבנון היא בלתי נמנעת. אולם כאמור, טהרן וחיזבאללה הקדימו אותם. במקביל, ארצות הברית, צרפת, וישראל נערכות צבאית לסכל מהלך כזה.
הדיון המכריע כיצד ואיך יפעלו ארצות הברית, צרפת, וראשי המחנה הלבנוני הפרו מערבי בעת פריצת משבר כזה, ייערך ביום ד' 12.1 בבית הלבן בוושינגטון, כאשר נשיא ארצות הברית באראק אובמה ייפגש בשעות הערב, עם ראש ממשלת לבנון סעד חארירי.
פגישה זו צריכה לסכם את כל המגעים שנערכו השבוע בניו יורק ובוושינגטון בין שני הנשיאים האמריקני והצרפתי, מלך סעודיה, וראש ממשלת לבנון. ההנחה היא כי הנשיא באראק אובמה החליט כבר ללכת לעימות מדיני וצבאי בלבנון עם איראן וחיזבאללה, אם יהיה צורך בכך, ובאם טהרן תחליט סופית להתעמת עם המערב בשאלת הלגיטימיות של בית הדין הבינלאומי.
מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי, חזר בימים האחרונים כמה פעמים על קביעתו כי בית הדין והחלטותיו הן חסרות ערך ומבוטלות מראש 'null and void', מאחר הוא משרת אינטרסים זרים, קרי-של ארצות הברית.
המקורות הצבאיים ובוושינגטון של תיקדבקה מוסרים, כי הסימן החיצוני הברור ביותר כי זו המדיניות שהנשיא אובמה עומד לנקוט הוא התגבור שעליו אובמה הורה בסוף השבוע של כוחות הצי האמריקני בים התיכון מול חופי לבנון.
כבר ביום חמישי 13.1, תגיע נושאת המטוסים 'אנטפרייז' USS Enterprise וכוח התקיפה הימי והאווירי שלה Enterprise Carrier Strike Group, המונה 5 אוניות מלחמה נוספות הנושאות אתן כ-6000 מלחים ואנשי מרינס, וכ-80 מטוסי קרב-הפצצה, לאזור הפעולה של הצי ה-6 האמריקני בים התיכון. בסוף שבוע שעבר הגיעה לאזור גם משחתת הטילים המונחים ביינברידג' USS Bainbridge.
ביום ב' 10.1 הביעה שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון, שסיירה במפרץ הפרסי, דאגה מהמצב בלבנון. קלינטון אמרה: 'אני מודאגת מאוד מהמאמצים (של איראן וחיזבאללה) לערר את היציבות בלבנון'. 'אנחנו (ארצות הברית) צריכים לעשות כל מה שביכולתנו להבטיח שכל האזהרות (האיומים) אלה לא יהיו מדויקים', (כלומר, לא יצאו לפועל). ציטוט המקור:I'm deeply worried about the efforts to destabilize Lebanon, Clinton said. We should do everything we can to make sure those warnings are not accurate.
כל הצעדים הצבאיים האמריקנים בים התיכון נועדו לאותת לטהרן ולחיזבאללה, כי וושינגטון תהייה מוכנה להגן בכוח על ממשלת סעד חארירי בלבנון, ואם יהיה צורך בכך היא תפעיל כוחות אוויר ומרינס, כדי למנוע את השתלטותה של חיזבאללה על ביירות.
גם הצי הצרפתי, לפי הוראותיו של הנשיא סרקוזי, תגבר את כוחותיו מול לבנון.
ביום ד' בבוקר הוברר, כי האייטוללה חמנאי לא נרתע מהערכות הצבאית האמריקנית-צרפתית מול חופי לבנון, והוא החליט להתחיל את צעדי ההשתלטות של חיזבאללה על ביירות.
עוד מוסרים המקורות הצבאיים של תיקדבקה כי זה לא היה מקרה כאשר בהופעה בפני עיתונאי חוץ ביום ג' 11.1, חזר ראש הממשלה בנימין נתניהו על כך כי מול ישראל מוצבים עתה 60,000 טילים ורקטות, כולם מתוצרת איראנית וסורית. בשבוע שעבר אמר ראש המוסד לשעבר מאיר דגן, בעת הטכסים לציון סיום כהונתו, כי רק ל- 10 מדינות בעולם יש כוח אש הדומה לזה של חיזבאללה. מהלך צבאי איראני-חיזבאללה בלבנון אשר יגרור אחריות תגובה צבאית אמריקנית-צרפתית, יכול להביא גם להתנגשות צבאית בין חיזבאללה לישראל, ולמהלך צבאי ישראלי להשמדת מאגרי הטילים הגדולים של חיזבאללה.

Print Friendly, PDF & Email