הטלפון של קונדוליסה רייס.
מיוחד ובלעדי למקורות תיקדבקה בוושינגטון. שרת החוץ האמריקנית קונדוליסה רייס צלצלה ביום ו` 6.1, למ"מ ראש הממשלה אהוד אולמרט, כדי להתעניין במצב בריאותו של ראש הממשלה אריאל שרון. זה היה החלק הרשמי של השיחה. בחלק הבלתי רשמי, אך החשוב יותר של השיחה, רצתה רייס לשמוע מאהוד אולמרט, מי הוא איש הקשר של אהוד אולמרט שיעבוד מול ממשל בוש? אל מי הממשל מצלצל כאשר מתעוררת בעיה שצריך לטפל בה?
עצם הצגת השאלה מעידה על שלושה דברים.
1.תם עידן היחסים והקשר בין ממשל בוש ואנשיו של אריאל שרון. הממשל מבין שאהוד אולמרט לא יעבוד אתם כפי ששרון עבד באמצעות יועצו המדיני דב וייסגלס, ושגריר ישראל בארצות הברית דני איילון. אף אחד משני אישים אלה אינם קרובים/מקובלים על אולמרט, והממשל יודע כבר כי אולמרט אינו מתכוון להשתמש בשירותיהם. אולמרט גם איננו מתכוון להשתמש בשירותיו של היועץ המדיני במשרד ראש הממשלה שלמה תורג`מן.
הערכה בוושינגטון היא כי אולמרט ימשיך להחזיק לצידו, אבל במרחק בטוח, את דב וייסגלס עד לאחר הבחירות ב-28 במרס, ולאחר מכן הוא ירחיק אותו מפעילות.
2.בפנייה הישירה הזו ניסה הממשל לבחון באיזה מהירות אולמרט `חותך` ומחליט על דברים, ולאיזה כיוון? קונדליסה רייס היודעת היטב כי לאולמרט אין ברגעים אלה מועמד מתאים לתפקיד כזה הציעה כי איש הקשר יהיה שגריר ארצות הברית בתל-אביב ר`יצ`רד ג`ונס Richard Jones, הנחשב לאחד האנשים המקורבים ביותר אליה.
3. זה היה מהלך זריז ומתוחכם מצידה של רייס. אריאל שרון שלא אהב וחשד עמוקות בשגריר האמריקני הקודם דן קרצר, שהוא נמנה על מחנה אויביו הפוליטיים, לא קיים אתו כל מגעים, מלבד אלא שהפרוטוקול דרש, ובכך הפך את משרת שגריר ארצות הברית בישראל לחסרת חשיבות ומשותקת. קונדליסה רייס ניסתה בשיחה עם אולמרט להחזיר למשרת השגריר בתל-אביב את מעמדה, בנצלה את ההזדמנות כי אולמרט עושה עדיין את צעדיו הראשונים. לאולמרט לא נשארו הרבה ברירות אלא להסכים בינתיים להצעה זו.
אם אולמרט יאמץ את הצעתה של רייס לטווח ארוך, הוא יסכים בכך למעשה למה שאריאל שרון ברח ממנו כל הזמן. להוריד את דרג היחסים והמגעים הישירים בין וושינגטון לירושלים לדרג המתנהל לא על ידי שליחים ישראליים המגיעים מידי פעם לוושינגטון, אלא על ידי שליחים אמריקנים הנמצאים או מגיעים לישראל. שרון סירב להסדר כזה ולכן לא הסכים לקיים את המגעים עם ארצות הברית דרכו של המתאם האמריקני להתנתקות ולפלסטינים הגנרל וויליאם וורד,שהתגלה יותר ויותר כפרו פלסטיני. בלית ברירה, ורק לאחר שהנשיא בוש הכריז עליו כעל שליחו האישי, הסכים שרון לשתף פעולה מוגבלת עם ג`יימס וולפנזון, המתאם הכלכלי של ההתנתקות.
בהצעתה לאולמרט מנסה רייס לומר כי מעתה המגעים שלו עם וושינגטון, יתבצעו דרך השגריר ג`ונס ודרך המתאם הצבאי האמריקני מייג`ור-גנרל קיית דייטון Major General Keith Dayton , שהגיע ביום שישי 6.1 בבהילות חזרה לישראל. השאלה היא כמובן איזו מערכת אנשים וקשרים משלו ירכיב אולמרט כדי שתייצג אותו כלפי ממשל בוש?
צריך לזכור כי לרשותו של אריאל שרון עמדה גם תשתית חזקה מאוד של מקורבים אמריקנים, שהייתה מורכבת ברובה מאנשי כספיים יהודיים, שפעלו לא רק לעזור לו מבחינה כלכלית, אלא גם לקדם את מעמדו האישי-פוליטי בוושינגטון. לא פעם אנשים אלה ביצעו עבור שרון שליחויות עדינות ביותר בוושינגטון, עליהן וויסגלס ואיילון לא ידעו דבר.
לאולמרט אין תשתית כזו. למרות נסיעותיו הרבות והתכופות לארצות הברית, כל הקשרים שהוא בנה שם היו למטרות גיוס כספים. עתה הוא יצטרך לחשוב ולפעול בכיוון הפוליטי.