הכוריאוגרפיה של חילופי המרגלים הייתה מושלמת. אבל הביצוע המודיעיני של וושינגטון ומוסקבה כשל
מיוחד ובלעדי למקורות המודיעיניים של תיקדבקה: ישנו משהו מוזר מאוד בחילופי המרגלים שארצות הברית ורוסיה ביצעו ביום ו' 9.7.
אם הטענה של ה-CIA, ה-FBI, ומשרד המשפטים האמריקנים, כי הבית הלבן דווח בראשונה על הרעיון לחילופי מרגלים כבר בחודש פברואר, כלומר לפני 6 חודשים, והנשיא אובמה עצמו תודרך בנושא ביוני, בשביל מה היה צריך בפרסום הרב ובהצגה של מעצרם של 11 הסוכנים הרוסיים, ובמסירת פרטים דרמטיים על רשת הריגול הרוסית, שכולם נלקחו מתוך ספריו של ג'ון לה קראה, בתחילת יולי?
אפשר היה לבצע את המעצרים בחשאי ללא פרסום, כולל להביא את העצורים לפני שופט בחשאיות, ולפרסם את הפרטים, אם בכלל, תוך כדי ביצועו, או רק לאחר שחילופי המרגלים כבר בוצעו.
אם הרעיון לחילופי מרגלים כבר הובא בפברואר לדיון בבית הלבן, אפשר וצריך להניח, כי מי שהציג את הנושא לדיון כבר יצר אז מגע ראשוני עם הרוסים כדי לבדוק באם הרעיון הוא בכלל ישים, וכי מוסקבה תהייה מוכנה לשתף פעולה בביצועו. ואם לא נוצר מגע כזה עם הרוסים בפברואר, הרי ברור כי המגע עם הרוסים לא נוצר בשבוע מעצרה של הרשת בארצות הברית, אלא כמה שבועות או אפילו חודשים לפני כן. בזמן זה תואמו בין וושינגטון ומוסקבה כל הפרטים: מי ייעצר? איזה האשמות יועלו נגד העצורים? מתי ובאיזה צורה הם יגורשו? והנושא החשוב ביותר עבור האמריקנים והבריטים, את מי הרוסים ישחררו תמורת המרגלים הרוסיים? שום מקור מודיעני רציני בוושינגטון, מוסקבה, או לונדון, ולמעשה בכל בירה אחרת בעולם, אינו מאמין לגרסא האומרת כי כל הפרטים האלה הוסכמו והוסדרו תוך 3 עד 4 ימים. המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מעריכים כי במו"מ בין מוסקבה ובין וושינגטון, דרשה מוסקבה, כי בין המרגלים הרוסיים שישוחררו יכללו גם שני המרגלים שיותר מעניינים אותה, מכל ה-10 שנתפסו, והם אולדריץ' איימס Aldrich Ames, שהיה מראשי ה-CIA בשנות ה-80, והמחצית הראשונה של שנות ה-90, והצליח לחדור בעבודתו עבור הביון הרוסי ה-KGB , לרוב הגופים המודיעיניים והביטחוניים האמריקניים, ואיש ה-FBI רוברט הנסן Robert Hanssen, אשר כנראה היה איש הביון הרוסי הבכיר ביותר בארצות הברית לאחר תפיסתו של איימס. שניהם נדונו למאסר עולם ללא חנינה. מקורות ביון מערביים מעריכים, כי מוסקבה שמעוניינת ביותר בשחרורם של איימס והנסן, היא זו שהציעה לוושינגטון לחשוף תמורתם רשתות ריגול, דוגמת זאת שנחשפה באחרונה.
זה גם מסביר, לפחות בצורה חלקית, את העובדה כי על פניהן גם ארצות הברית וגם רוסיה ביצעו עסקת חילופי שבויים גרועה, שלא הביאה לאף אחת משתיהן לא תועלת מדינית, ולא תועלת פוליטית.
תמורת 10 מרגלים רוסיים, וושינגטון הביאה לשחרורם של 4 רוסים, אשר ריגלו, או לפי טענתם אספו רק מידע ממקורות גלויים עבור סוכנות הביון המרכזית ה-CIA, וארגון הביון הבריטי ה- MI6. הבולט מביניהם הוא איגור סוטייאגין Igor Sutyagin, אשר ב-2004 נידון ל-15 שנות מאסר באשמת ריגול עבור ה-CIA. השני בחשיבותו הוא סרגי סקריפאל Sergei Skripal, מי שהיה קולונל לשעבר בצבא הרוסי, ואשר נידון ב-2006 באשמת ריגול עבור הביון הבריטי ה-MI-6. כמו כן הרוסים שחררו שני סוכנים לשעבר של ה-SVR , וארגון הביון שקדם לו ה-KGB, אלכסנדר זאפורוזאזקי Alexander Zaporozhsky, וגאנדי וואסילאנקו Gennady Vasilenko.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מעריכים כי כל ההתפתחויות האלה מראות, כי המדובר במהלך אמריקני-רוסי של חילופי מרגלים שהיה צריך להיות הרבה יותר גדול ונרחב,אולם כאשר נכשל החליטו מוסקבה וושינגטון לקיים רק את השלב הראשון שלו. או, אפשרות אחרת היא כי בקרוב נשמע על מהלך או מהלכים נוספים לחילופי מרגלים.
מסקנה עיקרית אחרת של מה שהתרחש מראה כי למי שהוא בוושינגטון היה חשוב יותר הפרסום הנרחב של הפרשה מאשר עצם תפיסת רשת המרגלים עצמה, שכמעט ולא הייתה פעילה ולא עסקה בריגול ממשי.
הפרטים שפורסמו גם בארצות הברית וגם בבריטניה, ציירו תמונה של שירות ביון רוסי ה-SVR, לא רק מיושן ולא יעיל, אשר ראשיו עדיין שקועים בשנות ה-60 וה-70 של המלחמה הקרה, אלא כל מה שהם יודעים לעשות הוא להפעיל רשתות של באמצעות אנשים רוסיים המתחזים לאמריקנים, או בריטים, אשר בלשון המודיעינית המקצועית נקראים illegal networks.
חלק מהפרסומים אפילו טען כי הפעלת הרשתות האלה הייתה תחביבו האישי המיוחד של ראש ממשלת רוסיה ולדמיר פוטין, אשר מצעירותו הפעיל רשתות כאלה באירופה.
ההסבר האמריקני המפותל היה כזה: ראשי הביון הרוסי הכפופים לפוטין, כלומר ראשי ה-SVR, הרוצים להתחנף אליו כדי לזכות בחסדיו הפעילו את הרשת שנתפסה בארצות הברית, ומכאן גם את הרשתות שעדיין לא נתפסו, כדי להתחנף אל האגו של פוטין , ובכך לזכות בקידום במעמדם.
עיתון, רציני בדרך כלל, 'הוושינגטון פוסט' Washington Post העמיד באחד ממאמריו את הדברים כך: 'הפעולה (כלומר, הרשת שנתפסה באמריקה) אפשרה תדרוך מעולה (ודרמטי) בקרמלין: חבר מנהיג (פוטין), אמרו הדברים הנלחשים,יש לנו רשת (ריגול) בארצות הברית המחכה להוראות ממך'.
ציטוט המקור:the operation must have made for a superb briefing in the Kremlin: Comrade leader, we have a (whisper) network in America awaiting your instructions.
במילים אחרות,לא רק ראשי ה-SVR הרוסי הם מיושנים, אלא גם מי שמנהל את רוסיה הוא אדם מיושן המשחק בצעצועי מודיעין ושיטות של העבר. מישהו בוושינגטון החליט, דווקא ברגע שהיחסים בין הנשיא באראק אובמה, ונשיא רוסיה דימטרי מדבדב נמצאים בשיאם, לנסות ולפגוע במעמדו האישי והפוליטי של האיש שמנהל באמת את העניינים במוסקבה, כלומר ראש הממשלה ולדימיר פוטין,תוך כדי רמיזה לעברו של מדבדב, כי ארצות הברית יכולה לעזור בנושא, ולהפוך אותו למנהיג החזק והמודרני של רוסיה.
מהרבה בחינות, אם זו היא באמת דרך המחשבה של האסטרטגים הרוסיים של ממשל אובמה, על גופי המודיעין הרוסיים, הם אינם פחות שקועים בתקופת המלחמה הקרה, כפי שהם מנסים לתאר את עמיתיהם הרוסיים. שרטוט של תמונה קומית של שירותי הביון הרוסיים, לא רק שאינו עוזר ליחסים שבין שתי המדינות, אלא בבסיסו רק עוזר לביון הרוסי, המפעיל רשת יעילה מאוד של רשתות ריגול, שונות לגמרי מזו שנתפסה באחרונה בארצות הברית, בחלקים רבים של העולם, כולל במזרח התיכון.