הכלכלה המצרית מתמוטטת. המשק הפסיק לפעול. הגז המצרי לא יזרום יותר לישראל

מצרים, המדינה הערבית הגדולה ביותר בת 82 מיליון תושבים, נכנסה ביום ד' 9.2, לסחרור של התמוטטת כלכלית, לאחר שחלקים גדולים של המשק המצרי פסקו מלפעול, בעיקר בגלל התרחבות השביתות של סקטורים שלמים במשק המצרי, וסירובם של עובדים להמשיך ולעבוד תחת מנהלים והנהלות המייצגים את משטרו של הנשיא חוסני מובראק. העובדים אינם מוכנים לעבוד ולהניע את גלגלי הכלכלה המצרית גם תחת שלטונו של סגן הנשיא עומר סולימן.
המקורות של תיקדבקה מוסרים כי כל תנועת הרכבות במצרים שותקה, מאחר ועובדי הרכבת פתחו בשביתה כללית, שאיש איננו יודע מתי תסתיים.
כבישים עיקריים רבים במדינה נחסמו על ידי קבוצות של עובדים זועמים. אחד מעורקי התחבורה המרכזיים במצרים, כביש קהיר-אסואן, שהוא עורק התנועה המצרית העיקרית לאורך 1,000 ק''מ של נהר הנילוס היה חסום במשך כל יום ד', כאשר אין סימן לכך כי הצבא או כוחות הביטחון המצריים מסוגלים לפתוח אותו לתנועה. בשווקים המצריים המסחר הוא חלקי בלבד מאחר ומצרכים וסחורות רבות אינם מגיעים אליהם יותר.
כל מפעלי התעשייה המצרית הגדולים, כולל ערי התעשייה המצריות, מושבתים. עובדי המכס המצריים הפסיקו את עבודתם וכתוצאה מכך אין גובים יותר מכס מהאוניות העוברות בתעלת סואץ, דבר המהווה את אחד מההכנסות העיקריות של מצרים במטבע זר.
ענף התיירות המצרי התמוטט כולו כבר בסוף שבוע שעבר כאשר ממצרים ברחו כ-1.3 מיליון תיירים זרים שביקרו בה.
ביום ד' הוארכה חופשת החורף של כל בתי הספר המצריים, לאחר שהשלטונות הבינו כי המורים המצריים לא יחזרו לעבודתם, כחלק מהמחאה הציבורית נגד המשך כהונתו של חוסני מובראק כנשיא מצרים.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי ביום ד' התגלו גם קשיים בהזרמת אספקה שוטפת, כולל מזון, לחיילים המצריים המוצבים במרכזי הערים הגדולות. בבירה קהיר, רבים מחיילי הדוויזיות המצריות מס' 2, ומס' 9, לא קבלו אוכל ב-12 השעות האחרונות.
מקור אמריקני בכיר בוושינגטון אמר בלילה למקורות תיקדבקה כי המצב במצרים מתקרב לנקודת הכרעה. עתה כבר לא קיימת שאלה אם הצבא המצרי יבצע הפיכה או לא, אמר המקור. עתה קיים מצב כי אם הצבא לא יתערב ויתפוס את השלטון, מצרים לא רק תשקע לתוך תוהו ובוהו, אלא גם המשק המצרי יתמוטט כולו. אולם הדובר האמריקני  גם הזהיר כי 'ברגעים קריטיים אלה עבור מצרים והמזרח התיכון כולו, לא נראית בצבא המצרי שום אישיות צבאית המוכנה או מתכוננת לעשות צעד כזה, כדי להציל את מצרים'.
להתפתחויות אלה יש גם קשר ישיר לישראל
הסיבה העיקרית עכשיו מדוע מצרים לא תחדש בקרוב את הזרמת הגז שלה לישראל, לאחר שבשבת 5.2 פוצץ צינור הגז ממצרים לישראל לירדן וללבנון, על ידי יחידה של כוחות המיוחדים של החמס, היא שאחד מבעלי החברה המצרית-אמריקנית-ישראלית EMG, חברת הגז המזרח תיכונית, המיליונר המצרי חוסיין סאלם Hussein Salem, ידידו האישי של מובראק, ברח ביום ג' 1.2, שבוע לאחר התחלת המהומות ממצרים לדובאי, כאשר הוא לוקח אתו במטוסו הפרטי 500 מיליון דולר בכסף מזומן. לפי מקורות אחרים בקהיר המטוס היה עמוס בטונות של מטילי זהב. המקורות של תיקדבקה מוסרים כי לפי המידע שבידיהם חוסיין סאלם ברח לז'נווה ולא לדובאי.
מידע זה התפשט כמו אש בימים האחרונים בקהיר בחוגי האופוזיציה והפך להיות סמל לשחיתות בה חייה ומנהלת שכבת העשירים המצריים כאשר היא נהנית מהגנתו האישית של הנשיא מובראק.
ביום ד' 9.2, הגישה קבוצה של עורכי דין מטעם האופוזיציה המצרית לתובע הכללי בקהיר דרישה להוציא מיד צו מעצר בינלאומי נגד חוסיין סאלם, לדרוש לתפוס ולהחרים את 500 מיליון הדולר שאתו, וכן להחרים את כל נכסיו מחוץ למצרים. כן דורשים עורכי הדין לפתוח בחקירה איזה תפקיד מלאו קשריו האישיים של סאלם עם הנשיא מובראק בהשגת ההסכמים למכירת גז מצרי לישראל בשנים 2008 ו-2023. מאחר וההסכמים הם סודיים ישנן ההערכות שונות על כמות הגז שמצרים התחייבה לספק לישראל בתקופות שונות, אולם הפרט היחיד הברור הוא כי הגז המצרי היה מספק 43 אחוז מהכמות שישראל זקוקה לה כדי להפעיל את תחנות הכוח לייצור חשמל. ביום ד' מסר משרד התשתיות הלאומיות, כי כבר עתה, כאשר ישראל משתמשת ברזרבות הגז אשר עדיין נמצאות ברשותה, ההוצאה הנוספת לקניית דלק הדרוש כדי להפעיל את תחנות הכוח הישראליות מגיעה ל-1.5 מיליון דולר ליום.
מאחר ועתה כאשר חברת הגז שמספקת את הגז המצרי הפכה לדוגמא העיקרית במצרים לשחיתות של מובראק ומקורביו, ואין שום סיכוי קרוב לחידוש אספקת הגז המצרי לישראל, נכנס משק ייצור החשמל הישראלי לתקופת חירום, בה האספקה הסדירה של החשמל איננה מובטחת.

Print Friendly, PDF & Email