הכרזתו של חמיד קרזאי כנשיא אפגניסטן, למרות פסילת הבחירות, כשלון לאמריקנים, וניצחון נוסף לטאליבן

המקורות של תיקדבקה: המאורעות המהירים, הדרמטיים, והמוזרים, שהתרחשו בקבול בירת אפגניסטן ביום ב' 2.11, מהווים מכה פוליטית וצבאית קשה, נוספת לארצות הברית ובעלות בריתה לא רק באפגניסטן, אלא בכל העולם המוסלמי, וניצחון גדול נוסף לטאליבן, אשר יצא כמנצח הגדול של הבחירות לנשיאות במדינה שסועת קרבות זו.
תחילה דווח על בואו הפתאומי של מזכיר האו"ם באן קי מון לקבול ועל כוונתו להיפגש עם הנשיא חמיד קרזאי, ועם יריבו הראשי בסיבוב הראשון של הבחירות אשר נערך ב-20 באוגוסט עבדאללה עבדאללה.
חודשיים לאחר הסיבוב הראשון, ב-20 לאוקטובר, הודיעה וועדת האו"ם אשר פקחה על הבחירות כי בגלל זיופים נרחבים, ומאחר וחמיד קרזאי לא זכה ב-50 אחוז מהקולות, יש לערוך סיבוב שני של הבחירות שנועד להתקיים ב-7 בנובמבר. עבדאללה עבדאללה הודיע שהוא יחרים את הסיבוב השני ויקרא לתומכיו שלא להשתתף בו.
השמועות בקבול אמרו כי מון הגיע כדי לפייס בין קרזאי לעבדאללה, ולמנוע בכך את קיום הסיבוב השני של הבחירות על ידי הקמת ממשלת אחדות לאומית אפגאנית.
אם אכן הייתה זו מטרתו של מזכיר האו"ם הוא נכשל.
המקורות של תיקדבקה מדווחים כי לקראת צהרי יום ב' היה ברור כי עבדאללה עבדאללה איננו מוכן (בינתיים), לשתף פעולה עם קרזאי בשלטון, לאחר שנכשלו המאמצים של האמריקנים ושל מזכיר האו"ם, להבטיח שהוא ימונה כראש ממשלה בעל סמכויות ביצועיות, ואילו חמיד קרזאי יישאר בתפקיד הנשיא, אבל רוב סמכויותיו יופשטו ממנו, כך שהוא יישאר נשיא טכסי בלבד.
כתוצאה מכך, הודיעה ועדת הבחירות של האו"ם על ביטול הסיבוב השני של הבחירות, דבר שיצר מיד תוהו ובוהו פוליטי בקבול, כאשר לאיש לא ברור מה תהיינה ההתפתחויות הבאות.
האם חמיד קרזאי הוא נשיא הבא של אפגניסטן, מכוח העובדה שהאו"ם אישר שהוא קיבל 48.6 אחוז מהקולות בסיבוב הראשון? או שברגע האחרון יושג בכל זאת הסכם לחלוקת השלטון בינו ובין קרזאי?
מה שלא תהיינה ההתפתחויות הבאות בקבול מדובר במכה מדינית וצבאית קשה לאמריקנים.
זה לא סוד כי ממשל הנשיא אובמה אף פעם לא רצה לראות את קרזאי ממשיך בתפקיד הנשיא באפגניסטן. מקורות אמריקנים דאגו במשך השנה האחרונה לתאר אותו כנשיא חלש ועייף, המתקשה לשלוט במתרחש מחוץ לארמונו בקבול. האנשים המקורבים אליו, אנשי ממשלתו, והאדמיניסטרציה שהקים הוגדרו 'כמושחתים'.
רק בשבוע שעבר פורסם, ממקורות אמריקנים, כי אחיו של הנשיא בעל ההשפעה החזקה בקבול, נמצא ברשימת מקבלי המשכורות של סוכנות הביון המרכזית האמריקנית ה-CIA. אולם כל זה לא עזר לאמריקנים להזיז את קרזאי מכיסאו.
עצם העובדה שלא רק שקרזאי המשיך, ביום ב', להחזיק בכיסאו, אלא שעתה נוצר מצב בו אי אפשר יהיה להזיזו ממנו ב-5 השנים הבאות, היא כבר מפלה קשה לאמריקנים.
עתה הם יצטרכו לנהל מלחמה מול הטאליבן ואל קעידה כאשר בארמון הנשיאות יושב נשיא שאותו ואת משטרו הם עצמם הגדירו 'כמושחתים', ואשר הלגיטימיות הפוליטית שלו איננה ברורה. ממשל אובמה הרבה להציג באחרונה את התיאוריה כי כדי לנצח במלחמה יש לזכות באהדתה ותמיכתה של האוכלוסייה האפגאנית וזאת באמצעות הגשת עזרה ופיתוח. אייך יכול הממשל עתה להציג/להסביר לאוכלוסייה האזרחית, כי הוא ממשיך לתמוך באותו ממשל בקבול ממנו הם כבר התייאשו מלקבל עזרה כזו?
זו לא רק הנקודה שהטאליבן ואל קעידה ינופפו בכך, ויזכו באהדה הגוברת והולכת של חלקים גדולים יותר ויותר של האוכלוסייה. המפקד האמריקני של המלחמה הגנרל סטנלי מקקריטסל, אמר באחרונה כי אפילו אם האמריקנים ינצחו את המלחמה, הם יפסידו אותה בגלל השחיתות בקבול. במילים אחרות, כל זמן שהמשטר בקבול לא יוחלף, אי אפשר יהיה לנצח את המלחמה. עכשיו בא מזכיר האו"ם ומבסס את המשטר הזה.
כל התהליך הזה מתרחש כאשר הנשיא אובמה עדיין לא סיים את הדיון review במצב המלחמה באפגניסטן ובפקיסטן, ורק השבוע נמסר כי אין לחכות להכרעה של הנשיא בשבועיים הקרובים. אין ספק כי העובדות בשטח משתנות במהירות הרבה יותר גדולה מאשר תהליך קבלת ההחלטות של הממשל הנראה עתה כצולע ומקרטע יותר מתמיד.

Print Friendly, PDF & Email