המגעים החשאיים מסביב לסערות הפוליטיות


כאשר ראש מפלגת העבודה והמחנה הציוני יצחק הרצוג אומר, כי הוא לא ייכנס לממשלת בנימין נתניהו וכי עבורו הפרק הזה תם, וראש הממשלה בנימין נתניהו אומר, כי יש רצון להרחיב את הממשלה, אבל אין מגעים, סימן שהמגעים בין שניהם נמשכים ומתרחבים.
נכון ליום שני 1.8 בלילה. שליחים של שני האישים המשיכו להחליף ביניהם מסרים ולתאם עמדות.
כל הסערות הפוליטיות המתחוללות בישראל בימים האחרונים-המדובר בסערות תאגיד השידור, מנרות הטרור, מבצע 'צוק איתן' וחקירות ראש הממשלה בנושאי העברות כספים. כל אלה קשורות בצורה זו או אחרת בסלילת הדרך לכניסתו של יצחק הרצוג לממשלה בתפקיד שר החוץ.
להלן מדריך קצר למתרחש באמת מאחורי הקלעים.

  • סערת תאגיד השידור החדש, והצעת החוק לדחיית מועד תחילת פעולתו, הם תולדה של עסקה משולשת בין  נתניהו, הרצוג, ומזכיר ההסתדרות  אבי ניסנקורן.
    נתניהו רוצה בדחייה, הרצוג מוכן לעזור בכך.  ניסנקורן רוצה להיבחר לתקופת כהונה שנייה, אבל תמורת זה הוא זקוק לתמיכתם של הרצוג והעבודה.
  • כך נולד המצב בו נתניהו עומד ערב השגת שתי מטרות: כניסתו של הרצוג לממשלה ודחיית הפעלת תאגיד השידור ואולי אפילו עיצובו מחדש. לכן הגדרתו 'כי יש רצון אבל אין מגעים' מדויקת במחצית הראשונה שלה בלבד.
  • הרצוג זכה בהצבעה בוועידת מפלגת העבודה השבוע, לפסק זמן של שנה עד לבחירות הבאות להנהגת המפלגה, בעיקר תודות לתמיכתם אנשי ההסתדרות בוועידה. דבר שייתן לו מרווח של זמן  לבסס את מעמדו הפוליטי כשר החוץ הישראלי החדש. 
  • איש במערכת הפוליטית איננו מתרגש מכך שביום ב' כינה הרצוג את נתניהו 'פידל קסטרו'. כמו שנשיא  ארצות הברית אובמה נפגש עם פידל קסטרו, כך הרצוג ינסה להשלים את המהלך הפוליטי ולפגוש את נתניהו בממשלה.
  • אבי ניסנקורן זכה להבטחות כי העבודה תתמוך בו בבחירות הבאות למזכיר ההסתדרות. ואם הרצוג יצטרף לממשלה, ייתכן כי גם הליכוד יעזור לו בכך.
  • בלילה שבין יום ב' וג' 2.8, שיתפו ביניהם נתניהו והרצוג פעולה לקדם את דחיית פתיחת התאגיד ל-1 באפריל 2017, כאשר הצעת הממשלה אוחדה עם הצעתו של  ח"כ נחמן שי, הנמנה על מחנה הרצוג. ההצעה אושרה בקריאה ראשונה.
  • הרצוג מודע לזה, ואתו המערכת הפוליטית כולה, כי כניסתו לממשלת נתניהו פירושה פילוג במפלגת העבודה. פילוג בעבודה פירושו הקמת מפלגה חדשה בנוף הפוליטי הישראלי בראשותה של ח''כ שלי יחימוביץ'. 
  • השאלה הגדולה היא כמה חברי כנסת  מתוך 24 שיש למפלגת העבודה ילכו עם הרצוג, וכמה ילכו עם יחימוביץ'.  בכל מקרה ברור שהרצוג יביא אתו כנדוניה לממשלה, מספר חברי כנסת גדול יותר מאשר שמונה חברי הכנסת שישנם היום לבית היהודי בהנהגת נפתלי בנט ואיילת שקד.
  • זו הסיבה האמיתית ללהבות הגדולות שמדליקים עתה מנהיגי הבית היהודי. הם מוכנים לעשות הכול כדי למנוע את הצטרפותו של הרצוג לממשלה.  מזווית ראייתם אין להם ספק כי ברגע שהרצוג ייכנס לממשלה, ראש הממשלה נתניהו ינסה להיפטר מהם  ולבעוט בהם מחוץ לממשלה במהירות האפשרית.
  • מאחר וכל דבר אפשרי בפוליטיקה הישראלית,  גויס מלבד תאגיד השידור למהלך זה גם נושא מנהרות הטרור של החמאס ומבצע 'צוק איתן'. עד עתה השתמש נפתלי בנט בדו''ח מבקר המדינה על המבצע העומד להתפרסם, בתפירת הגלימה הפוליטית שלו כ'מר ביטחון'.
  • ביום ב' 1.8 חל מפנה בנושא זה כאשר דובר צה''ל הודיע לפתע, כי נושא מנהרות הטרור כן נידון  וטופל בדרגים הביטחוניים לפני המבצע. זו לא הייתה נקיטת עמדה של  בעימות הפוליטי נתניהו בנט, אלא תוצאה ישירה מכך שצה''ל סיים את עבודת המחקר שלו על מבצע 'צוק איתן', כאשר מסקנותיה שונות לגמרי לאלה שהגיע אליהן מבקר המדינה.
  • אלופי צה''ל, ובראשם הרמטכ''ל רב אלוף גדי אייזנקוט מרגישים כי הם צריכים להגן על עצמם מפני דו''ח מבקר המדינה.  
  • נכון לעכשיו הודעת צה''ל, משכה את השטיח מתחת למערכה הפוליטית שבנט מנהל נגד נתניהו.
  • לתוך כל המערבולת הזאת נשאבו כמובן,  איך לא המפלגות הדתיות. הנושא שלהם הוא הרבה יותר מצומצם. איך הם יבטיחו כי אנשים נאמנים עליהם ימלאו תפקידים בתאגיד השידור החדש? זאת לאחר שאחד מתפקידי המפתח בתאגיד הוצע לדתי שאיננו מקובל עליהם.

לאיש אין תחזית כמה זמן מצב  זה יימשך,  ומה תהיינה תוצאותיו.  לפני שנה וחצי, בפברואר ובמרס 2015, ערב הבחירות לכנסת הנוכחית, ניהלו נתניהו והרצוג מגעים דומים, שעד היום לא הבשילו.
איש גם איננו שואל איך תתפקד ממשלה חדשה שיהיו לה שלושה קודקודים מנוגדים: נתניהו-הרצוג וליברמן?
אם בוחנים ומנתחים היטב את המתרחש מתגלה כי מאחורי הסערות הפוליטיות והאישיות האלה, אין למעשה שום שינוי במצב הפוליטי והוא נשאר כפי שהוא היה-ממשלת נתניהו ממשיכה בכהונתה.
היום אפשר כבר לקבוע, כי הגורם העיקרי המייצב של המערכת הפוליטית ב-2015  וב-2016  הוא מנהיג מפלגת העבודה יצחק הרצוג- גם אם הוא יצטרף בסופו של דבר לממשלת נתניהו וגם אם לא!
אלמלא הרצוג היה יודע כבר ב-2015 שהוא כל כך חזק פוליטית, ייתכן כי עכשיו הייתה כל המערכת הפוליטית הישראלית נראית ונשמעת אחרת.
 

Print Friendly, PDF & Email