המורדים בחמה נמחצים בין הצבא הסורי והמהלך האמריקני-טורקי להשאיר את אסד בשלטון
ארצות הברית, בריטניה, צרפת, וטורקיה, מובילות בסוריה מהלך שמטרתו להשאיר את נשיא סוריה בשאר אסד בשלטון, אולם להרחיק אותו ממשפחתו ומהמסד הפוליטי והצבאי הסורי הנוכחי, ולהחליף אותם במה שמכונה בוושינגטון 'אופוזיציה מתונה', כך מדווחים בלעדית המקורות בוושינגטון והמזרח תיכוניים של תיקדבקה. אסד עצמו משתף פעולה מוגבלת עם המהלך הזה, בהרשותו בפעם הראשונה בשבוע האחרון לכלי התקשורת המערביים להיכנס לסוריה ולשדר מדמשק, כולל ראיונות עם אנשי אופוזיציה. כמו כן מקימים אסד ואנשיו, בעזרת תיווך מערבי, גופים שונים בהם צריך להתקיים דיאלוג בין נציגיו לנציגי המורדים. זו היא הדרך בה אסד מראה למערב כי הוא רציני בכוונותיו לשתף אתם פעולה בהרגעה הדרגתית של המרד ובהתחלתן של רפורמות פוליטיות בסוריה שתבאנה למשטר דמוקרטי בסוריה. בכך מתמיד הנשיא האמריקני באראק אובמה במדיניותו להימנע מלקרוא לאסד לרדת מהשלטון ולנסות להעביר אותו למחנה הערבי המתון הפרו-מערבי ולנתק אותו מהברית שלו עם טהרן ועם חיזבאללה.
ההתבטאות הפומבית היחידה של ממשל אובמה אשר מצביעה על מדיניות זו, הושמעה ביום ו' 1.7 על ידי היועץ לאומי טום דונילון Tom Donilon, אשר אמר בראיון ב-CNN, כי 'אסד עשה שגיאות נוראות ופגע בזכויות (הבסיסיות) של עמו'. 'אולם לחץ מצד ארה''ב ושכנותיה של סוריה (הכוונה לטורקיה), יכולים לדחוף את אסד לקראת (הקמת) ממשלה יותר ייצוגית ומגיבה' (לרצון העם הסורי). ציטוט המקור: al-Assad has made terrible mistakes and obviously abused his people, but increasing pressure from the United States and Syria's neighbors may be pushing al-Assad toward more representative, responsive government.
אולם המקורות הצבאיים שלנו מדווחים כי המהלך הזה נתקל בקשיים גדולים מאוד וספק רב באם יצליח.
בין הקואליציה המערבית שלקחה על עצמה לטפל באמצעים מדיניים במרד הסורי, ובין בשאר אסד קיים אוקיינוס של חשדנות עמוקה.
וושינגטון, לונדון, פריס, ואנקרה חוששות כי תחת המסווה של 'הדיאלוג הלאומי' שבמציאות איננו מתקיים, ימשיך אסד בדיכוי האכזרי של המרד נגדו ובהפעלה של טנקים ואש חיה נגד המפגינים. אסד חושד כי מאחורי ניסיון המהלך הפוליטי המערבי, מכינות ארצות הברית, טורקיה ומדינות נאט''ו, מהלך של התערבות צבאית בסוריה אשר יתבצע בעיקר על ידי הצבא הטורקי בחיפוי צבאי אמריקני.
רק ביום א' 3.7 פרסם העיתון הגדול ביותר בטורקיה 'הורייט' מאמר גדול תחת הכותרת 'אזור חיץ טורקי בתוך סוריה' A Turkish Buffer Zone Inside Syria, ומיד בפתיחת המאמר קבע כי קיימת אפשרות ממשית לכך כי צבא טורקיה ייכנס לצפון סוריה, ללא אישורה של דמשק, ויקים שם אזור משוחרר משלטונם של אסד ושל דמשק. Could Turkish troops actually enter Syria, without seeking Damascus’ permission first, and set up shop there? You bet. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי דברים אלה נכתבים על רקע העובדה, כי הצבא הטורקי נמצא כבר למעלה משבועיים במצב כוננות עליונה כשהוא פרוס לאורך גבול טורקיה-סוריה ומוכן לחצות אותו.
יועציו הצבאיים, המודיעיניים והאיראנים, של נשיא סוריה, מסבירים לו, כי אם הצבא הטורקי יקיים 'אזור חיץ' בצפון סוריה, זה לא יהיה כדי לטפל בבעיית הפליטים הסוריים בתוך שטח סוריה, אלא כדי להקים שם גופים פוליטיים סוריים שיטענו כי הם מייצגים את הפליטים ואת האופוזיציה הסורית. תחת הגנת הצבא הטורקי תקום הנהגה פוליטית למורדים באסד, בדומה להנהגה הפוליטית שקמה בבנגאזי למורדים בקדאפי בלוב. במלים אחרות, ארצות הברית וטורקיה מתכוונות ליישם בצפון סוריה את הלקח שהן למדו מאירועי המרד הלובי.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי לא וושינגטון, לא אנקרה, וגם לא דמשק, לקחו בחשבון אלמנט חשוב נוסף אשר התערב השבוע במהלכים שלהם. המדובר בכ- 300,000 תושבי העיר הסורית חמה. מאות אלפי תושבים אלה, שאינם מודעים לדקויות ולניואנסים של המהלכים הפוליטיים המעצמתים-אזוריים, החליטו שהם אינם מתקפלים בפני הצבא הסורי, ואם מפקדיו יחליטו להיכנס לעיר ולהשתלט עליה, הם יתנגדו למהלך כזה בכוח. זו הסיבה מדוע בימים האחרונים העיר מוקפת כוחות צבא סוריים גדולים מאוד אשר פועלים רק בפרברים השוליים של העיר ואינם מקבלים פקודה מדמשק להיכנס לעיר עצמה ולכבוש את מרכזה. באשר אסד יודע כי אם הוא ייתן פקודה כזו יתחולל בעיר מרחץ דמים, אשר ימוטט את המהלך המערבי להידברות עם האופוזיציה, מהלך אשר אפשר לו בימים האחרונים מרווח נשימה פוליטי, עשרות אלפי פליטים יזרמו לעבר הגבול הטורקי, דבר שיתן לצבא הטורקי עילה להיכנס ולהשתלט על צפון סוריה.
התפתחויות כאלה, וחידוש ההפגנות והמהומות בחלאב, ביום שישי הקרוב 8.4, יכולות להביא לערעור נוסף של שלטונו.